Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Δανέλλης για τις ελλείψεις των Α.Τ. Χερσονήσου και Αεροδρομίου

σπυρος δανελλης

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με τις διαχρονικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν το Αστυνομικό Τμήματα Χερσονήσου και Αερολιμένα «Ν. Καζαντζάκης», στο Ηράκλειο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θέμα: «Άμεση κάλυψη των ελλείψεων των Αστυνομικών Τμημάτων Χερσονήσου και Αερολιμένα ‘’Ν. Καζαντζάκης’’, στο ν. Ηρακλείου».

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν Αστυνομικά Τμήματα (ΑΤ) στο Νομό Ηρακλείου που δέχονται μεγάλη πίεση, εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης, κυρίως κατά τη θερινή - τουριστική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ΑΤ, όπως αυτό της Χερσονήσου, αλλά και αυτό που εδράζεται στον διεθνή αερολιμένα «Ν. Καζαντζάκης», κυριολεκτικά, αναγκάζονται να λειτουργούν με προσωπικό, πολύ κάτω από τα οργανογράμματά τους, που περιοδικά μόνο και κατόπιν συνεχών πιέσεων ενισχύεται με δόκιμους αστυφύλακες, οι οποίοι καταφτάνουν συνήθως με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Δεδομένου ότι η επερχόμενη τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, εξαιτίας του κλίματος που έχει δημιουργηθεί από την ολοένα αυξανόμενη ένταση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Δεδομένου ότι κατά την τρέχουσα συγκυρία εντείνονται οι απειλές για έξοδο από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο της Συνθήκης Σένγκεν και δεδομένου ότι ο διεθνής αερολιμένας Ν. Καζαντζάκης αποτελεί βασικό σημείο εισόδου - εξόδου τόσο για την χώρα, όσο και για την Ε.Ε.

Δεδομένου ότι η επαρκής στελέχωση των ανωτέρω ΑΤ αποτελεί πάγιο αίτημα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο των Αστυνομικών Αρχών Ηρακλείου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων των εν λόγω περιοχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και κάποιο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικής ενίσχυσης των δύο αυτών ΑΤ;

Αν όχι, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες ανάγκες για ασφάλεια των εν λόγω περιοχών;

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER