Κρήτη

Ηράκλειο

Μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση για την ενιαία ενίσχυση στο Βενεράτο

img_1264.jpg

Με μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Παλιανής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017, στις 7:30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Γυμνασίου Βενεράτου η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ με θέμα: «OΣΔΕ 2017- Σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αντ/ρχος κ. Π. Ινιωτάκης όπου και πραγματοποίησε σύντομο χαιρετισμό καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βενεράτου κ. Εμ. Ζαιμάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αυγενικής κ. Ι. Δερμιτζακης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασιών κ. Ι. Κογκάκης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σίβα κ. Ι. Γιαουτζάκης.

img_1256.jpg

img_1256.jpg, by gpapadakis

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των αγροτών του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με την έγκαιρη και σωστή υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2017, έτσι ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατό, τα λάθη και οι παραλείψεις  που οδηγούν σε προβλήματα στην πληρωμή τους.
Αφού τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν από όλους τους παραγωγούς έως τις 15 Μαΐου καθώς δεν προβλέπεται παράταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα υπάρξει ποινή 1% την ημέρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 15 Μαΐου, παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη online υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και αναφέρθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σωστή υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης.
Επίσης, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν για θέματα που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις  δικαιωμάτων, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, κλπ., ενώ στο τέλος της ενημέρωσης δόθηκαν απαντήσεις από τους εκπροσώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους παραγωγούς σχετικά με την διαδικασία υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. 

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: