Κρήτη

Ηράκλειο

Με επιτυχία η δεύτερη διαβούλευση για το ΣΒΑΚ Δήμου Χερσονήσου

ΣΒΑΚ Δήμου Χερσονήσου

Με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή των φορέων πραγματοποιήθηκε χθες στο δημοτικό κατάστημα Μαλίων η δεύτερη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας  (ΣΒΑΚ) που εκπονεί ο Δήμος Χερσονήσου για τις μετακινήσεις σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία ΕΤΑΜ ΑΕ, έργο που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εβδομήντα περίπου άτομα, στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, συλλόγων, επαγγελματικών φορέων, σωμάτων ασφαλείας αλλά και δημοτών οι οποίοι ενημερώθηκαν για την υφιστάμενη κατάσταση των μετακινήσεων στο Δήμο Χερσονήσου και διατύπωσαν τις απόψεις τους, από τη δική τους, προσωπική εμπειρία, για τα προβλήματα του συστήματος μεταφορών και μετακινήσεων. Μέσω της διαδικασίας της δεύτερης διαβούλευσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμβάλλουν στη διατύπωση των προτεραιοτήτων και των στόχων από τη δική τους σκοπιά, για το Δήμο στο πλαίσιο της εκπόνησης του στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος, Γιάννης Σέγκος, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Διοικητικής Οργάνωσης και Προγραμματικών Συνεργασιών Φορέων, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Κώτσογλου.

Ο εκπρόσωπος του αναδόχου, κ. Νίκος Δρακωνάκης από την εταιρία ΕΤΑΜ ΑΕ, αναφερόμενος στο ΣΒΑΚ τόνισε ότι δεν πρόκειται για μελέτη αλλά για ένα βηματισμό που λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τη συμμετοχή και την άποψη των πολιτών, των φορέων και όλων των εμπλεκόμενων και ωφελούμενων για να καταφέρει μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας να οδηγήσει στο μέλλον της βιώσιμης αστικής κινητικότητάς την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου.

Στη συνέχεια, η κ. Τέα Κριτσωτάκη, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός, υπάλληλος του Δήμου Χερσονήσου, παρουσίασε τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση των μεταφορών στο Δήμο, ενώ ο καθηγητής ΕΜΠ, ειδικός σε θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας, κ. Θάνος Βλαστός, αναφέρθηκε στο όραμα στρατηγικής, στους ειδικούς στόχους και στις προτεραιότητες για το ΣΒΑΚ Χερσoνήσου στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα ΣΒΑΚ. Συγκεκριμένα ανέφερε τους παρακάτω στόχους / προτεραιότητες:  μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που αφορά στις μετακινήσεις, προστασία φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος/ενίσχυση ελκυστικότητας οδικού περιβάλλοντος και δημόσιου χώρου, βελτίωση δημόσιας υγείας/βελτίωση ατμόσφαιρας, βελτίωση προσβασιμότητας για τους ευάλωτους χρήστες και άρση κοινωνικών αποκλεισμών στην μετακίνηση, προώθηση της χρήσης βιώσιμων μέσων και τρόπων μετακίνησης έναντι του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ενσωμάτωση νέων και έξυπνων τεχνολογιών στο μεταφορικό σύστημα, βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, ενίσχυση συμμετοχικότητας στο σχεδιασμό των μετακινήσεων, διαχείριση της τουριστικής εποχικότητας στις μετακινήσεις - προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εξασφάλιση λειτουργικότητας - αποδοτικότητας συστήματος μεταφορών, ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας και βελτίωση εμπορευματικών μεταφορών.

Η κ. Μαρία Σίτη, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος, μέλος ομάδας του αναδόχου του ΣΒΑΚ παρουσίασε τα αρχικά προτεινόμενα μέτρα και παρεμβάσεις στο σύνολο του Δήμου Χερσονήσου με γνώμονα: τη βελτίωση συνθηκών μετακίνησης και επιπέδου οδικής ασφάλειας, την προώθηση περπατήματος και ποδηλάτου με έμφαση στην προσπελασιμότητα ατόμων με αναπηρία, την έξυπνη και ευέλικτη συλλογική μετακίνηση, την αναβάθμιση οδικού περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες - με έμφαση στις εμπορευματικές μεταφορές και στη διαχείριση στάθμευσης και στη συμβολή της βιώσιμης κινητικότητας στην τουριστική δραστηριότητα – και τη διαχείριση της εποχικότητας στις μετακινήσεις.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση φορείς τοποθετήθηκαν καταθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με μετακινήσεις/ κυκλοφοριακό, καθορίζοντας παράλληλα τις  απαιτήσεις που οι ίδιοι θεωρούν ότι αποτελούν τη βάση για την επίτευξη των βασικών αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με το πέρας της εκδήλωσης, ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, ζητώντας τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εκπόνησης του ΣΒΑΚ, διατυπώνοντας την αγωνία «να μετατραπούμε σε ένα δήμο που θα λαμβάνει υπόψη του τη προστασία του περιβάλλοντος, θα υποστηρίζει την τοπική κοινωνία και θα βασίζεται σε μια νέα κουλτούρα μετακινήσεων.»

Κρήτη

Ηράκλειο

Αθλητικά

Λευτέρης Αυγενάκης στο Ράδιο Κρήτη: Καμόρα και σαπίλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης

Ήταν θέμα χρόνου να "σκάσουν" οι ισχυροί μηχανισμοί που είχαν δημιουργηθεί μέσα και έξω από το Μαξίμου τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο Υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Είμαστε μόνο στην αρχή" είπε χαρακτηριστικά ο κ Αυγενάκης ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σε άλλους φορείς. "Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν όμως είναι αναφαίρετο δικαίωμα και των υπολοίπων πολιτών να μην ταλαιπωρούνται κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων ", είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων ο κύριος Αυγενάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση, αν ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμα του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη, δηλαδή την μετριοπάθεια και την εργατικότητα.

Καμόρα στο ποδόσφαιρο

"Είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο, ότι θα είμαι υπουργός όλου του αθλητισμού και όχι μόνο του ποδοσφαίρου. Μέριμνά μας είναι πάνω από όλα και πριν από όλα οι αθλητές. Ακολουθούν οι παράγοντες και οι υπόλοιποι φορείς. Ο κ. Αυγενάκης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έκανε λόγο για νοοτροπίες καμόρα και για σαπίλα. Μάλιστα τόνισε πως όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κάνεις δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των ερασιτεχνικών Σωματείων. Το ξεκαθάρισμα στο μητρώο του ερασιτεχνικού αθλητισμού θα δώσει τη δυνατότητα στα πραγματικά σωματεία να έχουν λόγο για την επόμενη μέρα και να εκφράζουν τις θέσεις τους στην εκλογή των οργάνων, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το Conference Cup και το Παγκρήτιο

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στην υπόθεση διεκδίκησης των τελικών του conference cup που διεκδικεί το Ηράκλειο λέγοντας ότι ο φάκελος είναι πλήρης και σε πλήρη ισχύ και σύντομα θα έχουμε την απόφαση "Το Ηράκλειο συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες για να φιλοξενήσει τη σπουδαία αυτή διοργάνωση", υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για το Παγκρήτιο Στάδιο και τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο στο στέγαστρο ανά συνολικά στους χώρους του Σταδίου, ο κύριος Αυγενάκης τόνισε ότι το Υπουργείο είναι σε άμεση συνεννόηση με την δημοτική αρχή αλλά και την περιφέρεια ώστε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει να μπορέσει το Υπουργείο να την καλύψει.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη στο Ράδιο Κρήτη: