Κρήτη

Ηράκλειο

Λογιάδης: Να δοθούν απαντήσεις για το πρόγραμμα δακοκτονίας της Π.Ε Ηρακλείου

Ο Γιώργος Λογιάδης

Ερώτηση κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με τα φάρμακα του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου:

"Οι πολλοί μεγάλοι δακοπληθυσμοί που καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, καθιστούν  την αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας αμφίβολη. 

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Κρήτης, που καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να είναι σε εγρήγορση και να λάβουν μέρος στο έργο της δακοκτονίας με ιδία μέσα.

Στην επίσημη ενημέρωση της  η ∆/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς των  Τοπικών  Κοινότητες των ∆ήμων Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων (εκτός ∆ημοτικής Ενότητας Αστερουσίων), Μινώα Πεδιάδας (εκτός τα νότια της ∆ημοτικής Ενότητας Σκινιά), Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες της ∆ημοτικής Ενότητας Κόφινα του ∆ήμου Γόρτυνα ότι  καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας. 

Η υπηρεσία  βρίσκεται σε εγρήγορση και όπου απαιτηθεί θα προχωρήσει άμεσα και σε επόμενο δολωματικό ψεκασμό, αλλά συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς  να παραμείνουν σε εγρήγορση και  να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους. 

Την ώρα που ακόμα οι ελαιοπαραγωγοί αναμένουν τόσους μήνες την αποζημίωση για τις περσινές καταστροφές, εξαιτίας του Ηρακλείου, και το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας φαίνεται ότι πάσχει.

 Οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε αδιέξοδο και φοβούνται για την σοδειά τους καθώς δεν μπορούν να δεχθούν  και νέο πλήγμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός;

-Ποιο είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει με το πρόγραμμα της δακοκτονίας;

-Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι αποτελεσματικά; Έγιναν αλλαγές που έχουν προκαλέσει  αυτή την κατάσταση μόλις στο δεύτερο και τρίτο ψεκασμό;

- Πόσους ψεκασμούς θα κάνει η πολιτεία;

- Πότε επιτέλους θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για την περσινή καταστροφή; 

-Επίσης, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το αν έχουν γίνει έρευνες και από ποια ερευνητικά κέντρα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων;

- Τέλος, να μας πείτε ποιο είναι το πλάνο σας για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών της χώρας, που σε λίγο δεν θα έχουν εισόδημα, ούτε για να επιβιώσουν αλλά ούτε και να καλλιεργήσουν. Εκτός αν απώτερος στόχος είναι η συρρίκνωση των ελαιοπαραγωγών για να γίνει η ελιά στο τέλος ένα προϊόν που θα εισάγουμε."

Κρήτη

Από την Κρήτη ο πιλότος που συγκλόνισε με το μήνυμά του

δημήτρης βολακάκης

Ο Χανιώτης Επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης ήταν αυτός που έστειλε το συγκλονιστικό μήνυμα για την εθνική επέτειο, από το μαχητικό F-16 της ομάδας «Ζευς».

Για ακόμα μια φορά από το μαχητικό F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, ακούστηκε ένα μήνυμα που τόνωσε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από όλη τη χώρα για τον εορτασμό της επετείου από τη στιγμή που λόγω κορωνοϊού έχουν απαγορευτεί οι παρελάσεις, και ο πιλότος του μαχητικού «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε το δικό του μήνυμα που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης.

Δείτε τον: