Κρήτη

Ηράκλειο

Λειτουργεί ξανά το Κτηνιατρικό Ιατρείο στο Ηράκλειο

αιγοπρόβατα

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το κτηνιατρικό εργαστήριο Ηρακλείου, αφού η Περιφέρειας Κρήτης προσφέρθηκε να χορηγήσει τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργαστηριακοί έλεγχοι των αιγοπροβάτων για μελιταίο και καταρροικό πυρετό.

Όπως ανέφερε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, Ζαχαρίας Σωμαράς οι έλεγχοι έχουν σταματήσει από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την διαχείριση των αποβλήτων μετά την αιμοληψία των ζώων.

Η χρηματοδότηση από το υπουργείο αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Αυτή η κατάσταση αλλά και η ασάφεια από πλευράς υπουργείου για την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων  αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να κάνουν τους εργαστηριακούς ελέγχους  σε ιδιώτες κτηνιάτρους, την ώρα που  τα χρονικά περιθώρια στενεύουν διότι ως τον Μάιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να λάβουν τις επιδοτήσεις τους.

Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί δίνει η Περιφέρεια Κρήτης - η οποία παρ’ ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο ζήτημα - παραχωρεί τα χρήματα για να μπορέσει και πάλι το κτηνιατρικό εργαστήριο να διαχειριστεί τα απόβλητα από τα αιμοδείγματα.

Όπως είπε ο κ. Σωμαράς το θέμα έχει περάσει ήδη από την Οικονομική Επιτροπή, αναμένονται οι προσφορές και ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει καλυφθεί το σχετικό κόστος, δίνοντας τέλος στην αγωνία των κτηνοτρόφων και λύση στην εύρυθμη λειτουργία του εργαστηρίου.

Κρήτη

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Θα εξεταστεί η πρόταση της Καθηγήτριας για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

εμβόλιο

Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ειδικότητα στην Ανοσιολογία, φαίνεται πως έχει αναπτύξει με την ερευνητική της ομάδα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο όμως… προσκρούει στο ότι… δεν περιέχει φαρμακευτική ουσία, οπότε οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν δείχνουν ενδιαφέρον.

Η Ειρήνη Αθανασάκη, με επιστολή της στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ζητά χρηματοδότηση ύψους 80.000 έως 100.000 ευρώ, προκειμένου να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί το εξατομικευμένο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Ανακοίνωση για τα παραπάνω εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, μετά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής

Ευρεία δημοσιότητα γνωρίζει τις τελευταίες ώρες η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 
Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή της άκριτης διακίνησης στα ΜΜΕ της   πρότασης, σας γνωρίζουμε τα εξής: 
Σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος χαρακτηρισμού του επιπέδου ωριμότητας (Technology Readiness Level - TRL) οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας, κατά τον κύκλο ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τη βασική έρευνα στην παραγωγή. Η μετάβαση από το εργαστήριο στο τελικό προϊόν είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για ένα νέο ιό. 
Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.
Επίσης, η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 έχουν αναδείξει μια σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 
Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες. 
Από την Πρυτανεία