Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Ζητούν επίσπευση της χωροθέτησης της Κορακιάς ως βιομηχανικό λιμάνι

ΠΕΔ Κρητης.jpg

Την πλήρη στήριξη και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης έχει πλέον ο Δήμος Μαλεβιζίου στην προσπάθεια που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει για την απομάκρυνση όλων των οχλουσών μονάδων της περιοχής των Ληνοπεραμμάτων.
Ειδικότερα, στην σημερινή συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης κατέθεσε ψήφισμα το οποίο και ομόφωνα εγκρίθηκε, με το οποίο ζητείται από την πολιτεία η επίσπευση των διαδικασιών χωροθέτησης  βιομηχανικού λιμανιού στη θέση Κορακιά (κάτι που αποτελεί και θέση της Περιφέρειας Κρήτης) καθώς και η απαγόρευση εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου που θα συντελεί στην μονιμοποίηση της παραμονής των εγκαταστάσεων στα Ληνοπεράμματα. Το συγκεκριμένο ψήφισμα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή, αφού είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προχωράει την υλοποίηση του σχετικού σχεδίου κατασκευής μόλου μήκους 482 μέτρων με σκοπό να ελλιμενίζονται σε αυτόν 4 δεξαμενόπλοια. Κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους τόσο τον Δήμο Μαλεβιζίου, όσο και την Περιφέρεια Κρήτης.
 
Το ψήφισμα της ΠΕΔ:
Είναι σε όλους γνωστή η περιοχή του κόλπου Ληνοπεραμάτων που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή, η οποία όμως, δυστυχώς, έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες με οχλούσες εγκαταστάσεις πετρελαϊκών εταιρειών, υγραερίων και τσιμέντων, καθώς και με τη λειτουργία του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων της ΔΕΗ.
Δυστυχώς, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας, που προκλήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του σημερινού Δήμου Μαλεβιζίου, ότι δεν θα γίνει καμία επέκταση, αλλά ούτε καν εργασία συντήρησης στις οχλούσες αυτές εγκαταστάσεις μέχρι την οριστική απομάκρυνσή τους, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προωθεί τελευταία μια μελέτη για δημιουργία μώλου μήκους 482 μέτρων στα Ληνοπεράματα, καθώς και διάφορες άλλες εργασίες που κατατείνουν στη μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε βιομηχανικό λιμάνι.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει διακηρύξει, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, επιμένοντας στην ανάγκη απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων αυτών που έχουν υποβαθμίσει κατακόρυφα τα Ληνοπεράματα.
Όλοι γνωρίζουν όμως ότι, για να απελευθερωθούν τα Ληνοπεράματα από τις ρυπογόνες μονάδες που σήμερα φιλοξενούνται εκεί, επιβάλλεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του χωροταξικού της Κρήτης, που προβλέπει τη δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή της Κορακιάς, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Φόδελε, περίπου στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη χωροθέτηση, που έχει προταθεί τόσο από το Δήμο Μαλεβιζίου όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, γεγονός που δεν ζημιώνει μόνο το Δήμο Μαλεβιζίου, αλλά αποτελεί τροχοπέδη για τη βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού μας.
Επειδή η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή της Κορακιάς επιβάλλεται επιτακτικά από τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής αλλά και της Κρήτης γενικότερα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζητεί σήμερα από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να επισπευθεί η όλη διαδικασία χωροθέτησης της Κορακιάς ως βιομηχανικό λιμάνι, αλλά και γενικότερα η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Σχεδίου της Κρήτης.
 
Στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Κρήτης, παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου καθώς και της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό Μανώλης Αντονωγιαννάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, Κώστας Τριγώνης.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Νέα Αλικαρνασσσός: Εθελοντική Αιμοδοσία την Τετάρτη

αιμοδοσία εθελοντής αιμοδότης

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 03/03/2021 στην αίθουσα Ενορίας του Αγίου Νικολάου Αλικαρνασσού και ώρες 13.00 έως 17.30 . 

Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με την Ενορία του Αγίου Νικολάου , το 1ο , 2ο κ 5ο Δημοτικά Σχολεία , το 2ο κ 7ο Νηπιαγωγεία Ν. Αλικαρνασσού και τους Συλλόγους Γονέων κ Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού . Την επιστημονική επιμέλεια της αιμοδοσίας έχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ

Ο Αιματοκρήτης  συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» για την αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Περιφέρεια Αττικής, και την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).  

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ένα ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει δύο ώρες από το μεσημεριανό τους φαγητό. Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.  

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή. 

Οι αιμοδότες για τη μετάβαση τους στο χώρο της αιμοδοσίας λόγω των μέτρων προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία COVID -19, μπορούν να στέλνουν μήνυμα με κωδικό 1 στο 13033 ή να συμπληρώνουν το κωδικό Β1 στη βεβαίωση μετακίνησης. 

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για: 

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας. 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων 

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης 

Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο: Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα rapid test στο νοσοκομείο

Ηράκλειο-κορωνοϊός: Το πιο δύσκολο 15νθήμερο - Νέα έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα!

Ηράκλειο: Παρανομία από την υπηρεσία που υπηρετεί το νόμο