Κρήτη

Ηράκλειο

Καταρροϊκός πυρετός: Στην ενιαία ζώνη προστασίας ο Δ. Φαιστού

αιγοπρόβατα

Σε καθεστώς αυξημένων και αυστηρότερων μέτρων ελέγχου εντάσσεται πλέον η Περιφέρεια Κρήτης ως ενιαία ζώνη, ως προς την προστασία ευαίσθητων ειδών από τον καταρροϊκό πυρετό.

Ο Δήμος Φαιστού και η αρμόδια Αντιδημάρχια Πρωτογενή Τομέα, ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους που διαθέτουν βοοειδή, αιγοπρόβατα και άλλα άγρια μηρυκαστικά, ότι οι μετακινήσεις των συγκεκριμένων κατηγοριών ζώων, επιτρέπονται σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπό τους παρακάτω όρους:

Ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την μετακίνηση (σφαγή κλπ) τουλάχιστον 48ώρες πριν την σκοπούμενη φόρτωση των ζώων.

2. Πριν την μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα. Επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα.

3. Η μετακίνηση των ζώων πραγματοποιείται με οχήματα τα οποία έχουν προηγουμένως καθαριστεί, απολυμανθεί και εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό ή και εντομοκτόνο. Τα σκευάσματα των δύο προηγούμενων εντομοαποθητικών / εντομοκτόνων συμπληρώνονται στην αίτηση μετακίνησης του παραγωγού προς τη Κτηνιατρική Υπηρεσία καθώς και στην Υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού.

4. Κατά την ημέρα της μεταφοράς έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού.

5. Λόγω της παραπάνω κατάστασης το Υγειονομικό Πιστοποιητικό μετακίνησης των ζώων (βοοειδών και αιγοπροβάτων) ισχύει για 10 ημέρες.

Τονίζεται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων των ευαίσθητων ειδών χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας στο τηλέφωνο 2810221624 ή στο τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στα τηλέφωνα 2810245857 και 2810242625. Διαθέσιμο προς επικοινωνία παραμένει για οποιοδήποτε ζήτημα Πρωτογενή Τομέα και για τον καταρροϊκό πυρετό, το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Φαιστού 28923-40206.

"Η εξέλιξη του κύματος καταρροϊκού πυρετού μας θέτει σε ετοιμότητα, καθώς ενώ ο Δήμος Φαιστού βρίσκονταν στην τρίτη ζώνη εστίας του καταρροϊκού πυρετού, πλέον εντάσσεται, όπως και όλη η Περιφέρεια Κρήτης στην ενιαία ζώνη αυξημένου ελέγχου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα Δήμου Φαιστού Νίκος Καργάκης για να προσθέσει:

"Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ότι υπάρχει απόλυτος έλεγχος του φαινομένου, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, ο καταρροϊκός πυρετός έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα και πολύ υψηλή θνησιμότητα στα ζώα που προσβάλει.

Γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι συστήνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των κτηνίατρων και να επικοινωνούν άμεσα με τους ειδικούς επιστήμονες, εφόσον αυτό χρειαστεί, προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση».

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τον έπιασαν με λαθραίο καπνό και ...πυρομαχικά

σύλληψη

Συνελήφθη, σήμερα (19/1) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και όπλων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών στο σπίτι του άνδρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 200 γραμμάρια  καπνού, χωρίς να φέρουν την απαιτούμενη ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ως εκ τούτου στερούνται τελωνειακού ελέγχου και σήμανσης, 125 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, ένα μηχανισμό αναγόμωσης, δύο στιλέτα και κροτίδες .

Η ποσότητα  του καπνού που κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στο Τελωνείο Ηρακλείου. Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Δολοφονία μητέρας στην Κρήτη: Συνελήφθη στο Ηράκλειο ο Νορβηγός σύντροφός της!

Ηράκλειο: Συναγερμός για γυναίκα που έπεσε στα νερά του λιμανιού