Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο "αέρα" η τύχη του Λιμενικού Περιπτέρου - Διαφωνίες μεταξύ αρχαιολόγων

Φωτό αρχείου

Το Λιμενικό περίπερο έχει τη δική του ιστορία και είναι συνδεδεμένο με την ζωή των Ηρακλειωτών τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παλιότεροι έζησαν την αίγλη του και οι αναμνήσεις έχουν γραφτεί ανεξίτηλα στο βιβλίο της ψυχή τους Το κτίριο όμως αυτό ( τη μελέτη κατασκευής του εκπόνησε ο αήμνηστος αρχιτέκτονας Ι.Τζορμπατζάκης και κατασκεύασε το 1951 ο εργολάβος Σταύρος Θεοδωράκης) έχει περιέλθει στη δίνη των γνωστών ελληνικών αγκυλώσεων που καθιστούν ανέφικτη μέχρι τώρα όχι μόνο την αποκατάστασή του αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμη και της κατεδάφισή του.

Δύο υπηρεσίες της αρχαιολογίας. Η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων και Εφορία Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων έχουν συντάξει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γνωμοδοτήσεις για την τύχη του Λιμενικού Περιπτέρου.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης ο Οργανισμός απέστειλε στην Εφορία Νεωτέρων μνημείων μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου η οποία και εγκρίθηκε από την υπηρεσία.Να θυμίσουμε ότι το 2006 με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο.

Τον Απρίλιο όμως του 2019 και μετά την έγκριση της μελέτης αποκατάστασης από την Εφορία Νεωτέρων μνημείων έρχεται η άλλη αρχαιολογική υπηρεσία, η Εφορία Βυζαντινών μνημείων και με έγγραφό της ζητά τον αποχαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου και την κατεδάφισή του καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι υπαίτιο για ρωγμές και σπηλαιώσεις που έχουν δημιουργηθεί στα τείχη πάνω στα οποία και ανοικοδομήθηκε.

Ο ΟΛΗ, τόνισε ο κ. Παπαδάκης, βρίσκεται τώρα ανάμεσα σε δύο αρχαιολογικές υπηρεσίες οι αποφάσεις των οποίων είναι αντίθετες μεταξύ τους και γι αυτό το λόγο ενώ θα μπορούσε ο οργανισμός να βρει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου τώρα όλα είναι στον “αέρα” μέχρι να ξεκαθαρίσει το καθεστώς του.

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Προχωρά η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών

δήμος μινώα πεδιάδος

Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας γίνεται γνωστό ότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υποδομών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών αναφορικά με την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών του Δήμου μας και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από τις πλημμύρες της 6-7ης Νοεμβρίου 2020 στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Με την εν λόγω απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1763/28-4-2021/τχ Β’, οριοθετούνται ως πλημμυρόπληκτες περιοχές στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας: α) όλη η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και β) οι Κοινότητες Βόνης, Ζωφόρων και Θραψανού της Δημοτικής Ενότητας Θραψανού ενώ ορίζεται πως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του θέματος, που έπληξαν τις προαναφερόμενες περιοχές, αναλαμβάνει ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων).

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι ιδιοκτήτες (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/- στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίων που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου, όπως καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ως άνω αρμόδια Υπηρεσία εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών (από την 28/4/2021), εφόσον επιθυμούν τον έλεγχο και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας. Η αίτηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου.

Για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή, οι πληγέντες θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας του κτιρίου. Για απευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής η προθεσμία ορίζεται στο ένα (1) έτος (από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ) όπως επίσης σ’ ένα (1) έτος ορίζεται και η προθεσμία για κατάθεση αίτησης για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.

Η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής ανακατασκευής αφορά οικίες και βοηθητικούς χώρους αυτών, ιερούς ναούς και κωδωνοστάσια, κτίρια κοινωφελούς χρήσης, αποθήκες, στάβλους, αγροικίες εποχιακής χρήσης καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικούς χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, τους όρους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων), Δ/νση: Γολγοθά 2, Όαση Βαρυπέτρου Χανίων και στο Τηλέφωνο: 28210 29287.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν στην Κρήτη

Χωρίς σφαγεία Ηράκλειο και Λασίθι και μια εταιρεία ... "φάντασμα"

Στην Κρήτη ο Στέλιος Πέτσας - Επαφές με Αρναουτάκη, Κουράκη και Δημάρχους