Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Σεισμός: Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η arogi.gov.gr περιλαμβάνοντας όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές

Ζημιές σε κατοικία

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις περιοχές από τους σεισμόπληκτους δήμους που μέχρι σήμερα παρέμειναν εκτός και οι κάτοικοι δεν μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση όπως είπε στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος σε επικοινωνία που είχαν.

Την εξέλιξη αυτή μετέφερε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς κάτοικοι πολλών οικισμών δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για αποζημίωση.

14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr τα προβλήματα και η αγανάκτηση των κατοίκων που επλήγησαν από τα ρίχτερ, παραμένουν.

Κι αυτό  διότι δεν γίνονται δεκτά στοιχεία κατοίκων από όλα τα χωριά του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων αν και στο σύνολό τους έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτοι.

Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί εγγράφως το αρμόδιο υπουργείο υποδομών γι αυτή την καθυστέρηση που έχει προκαλέσει ανησυχία στους σεισμόπληκτους.

Ως παράδειγμα ανέφερε οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες από τους οποίους άλλοι έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και άλλοι όχι.

Οι Αγιές Παρασκιές υπάρχουν στην πλατφόρμα αλλά το διπλανό χωριό Κελιά δεν είναι.Το Χαράκι είναι αλλά όχι το Μαδέ όπως και το Τεφέλι αλλά όχι το Πυράθι και το Αποσελέμι επεσήμανε ο δήμαρχος

Επίσης είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον κ.Αρναουτάκη για θέματα που αφορούν τη βοήθεια προς τις περιοχές αυτές υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη με τον υφυπουργό παρά των πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο ο οποίος του ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ όπου θα αναφέρονται όλες οι περιοχές και φυσικά θα περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί και παράταση για την κατάθεση αιτήσεων που λήγει στις 5 Νοεμβρίου όπως ανέφερε η πρώτη ΚΥΑ καθώς υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.

Παράλληλα ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος στα κατοικίες από μηχανικούς και μέχρι χθες το απόγευμα τρία σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα από τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αναδρομικές αυξήσεις στο νερό για τους αγρότες - "Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση"

Κρήτη: Εικόνες από τα εργαστήρια όπλων που ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ

 

 

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER