Κρήτη

Κρήτη: Αναδρομικές αυξήσεις στο νερό για τους αγρότες - "Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση"

Έρχονται αυξήσεις στο νερό άρδευσης

Αναδρομικές αυξήσεις στα τιμολόγια του αρδευτικού νερού από τις αρχές του 2022 θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες εάν δεν δοθεί λύση με τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν τους ΤΟΕΒ της Κρήτης για την άντληση και μεταφορά του.

Το Ράδιο Κρήτη και το ekriti που ανέδειξε το σοβαρό αυτό θέμα το προηγούμενο διάστημα παρακολουθεί από κοντά όλες τις ενέργειες που γίνονται ώστε να αποφευχθεί ένα μετακύλισμα των αυξήσεων στους αγρότες και κατά συνέπεια σε όλους τους καταναλωτές καθώς θα επιφέρει αύξηση του κόστους παραγωγής και κατ επέκταση ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα.

Μιλώντας στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυμπακίου κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης ανέφερε ότι η αύξηση των τελικών τιμολογίων νερού που πληρώνουν οι αγρότες θα είναι μονόδρομος εάν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα.

"Τα τιμολόγια ρεύματος στους ΤΟΕΒ ήδη έχουν αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο, είπε ο κ.Τσιμπραγάκης.Κάποιο ποσοστό θα το απορροφήσουν οι ΤΟΕΒ.Όμως το κόσοτος είναι υπέρογκο και θα κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν ακριβότερο το νερό.Επειδή όμως για να γίνει αύξηση των τελικών τιμολογίων των ΤΟΕΒ θα πρέπει να αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις τους οι οποίες θα γίνουν το επόμενο διάστημα.Έτσι από τις αρχές του νέου έτους θα επιβληθούν οι αυξήσεις και τα κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν και τις σημερινές αυξήσεις και αυτές που θα έρθουν αναδρομικά".

Πως θα αποφευχθεί αύξηση στο νερό

Σύμφωνα με τον κ.Τσιμπραγάκη για αν αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να απαλλαγούν οι ΤΟΕΒ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει ουσιαστικά διπλασιάσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ που πληρώνουν, να μην πληρώνουν ΦΠΑ και περαιτέρω ενίσχυση γενικότερα των αγροτικών τιμολογίων καθώς πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν την ενέργεια για το πότισμα των καλλιεργειών τους, είτε από γεωτρήσεις είτε με διαφορετικό τρόπο.

Σε συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Σταύρο Αρναουτάκη εκπρόσωποι των 38 ΤΟΕΒ της Κρήτης του ζήτησαν να παρέμβει ώστε να κλειστεί ραντεβού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σκρέκα και να τεθεί επιτακτικά το θέμα αυτό στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Παπαδόπουλος για τα 4,3 Ρίχτερ: Είμαστε στην "καρδιά" της μετασεισμικής ακολουθίας

Κρήτη - κορωνοϊός: "Καμπάνες" σε εργαζόμενους για μη χρήση μάσκας

 

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Στηρίζει το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

επιχειρηματικότητα

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε σήμερα σύμβαση για την Υποστήριξη Λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» και έχει τριετή διάρκεια.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του ανέφερε, ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης, μετά από την ίδρυση, υποστηρίζει και τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, προωθώντας τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού. Στοχεύοντας στη διαμόρφωση ενός πρωτοποριακού, για τη χώρα, οικοσυστήματος καινοτομίας. Ύστερα από την υλοποίηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3Crete, το παρατηρητήριο αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία, πάντα, με τον επιχειρηματικό- ερευνητικό κόσμο και τα συλλογικά όργανα των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής».

Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Κρήτης έχει στόχο την ενθάρρυνση της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και μέσω αυτής, την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Σκοπός της νέας δομής – η οποία ήδη λειτουργεί πιλοτικά στην νέα Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Οικονομίας και Εξωστρέφειας και θα προχωρήσει άμεσα σε παραγωγική λειτουργία - είναι η ενίσχυση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας του νησιού και ειδικότερα την διασύνδεσή της με την έρευνα και τη γνώση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου θα συμβάλλει στην τεκμηρίωση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και θα αποτελέσει κόμβο ενημέρωσης και κινητοποίησης για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών στην Περιφέρεια Κρήτης αλλά και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στο νησί. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη υλοποιήσει πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση στοιχείων επιχειρήσεων και ερευνητικών/ακαδημαϊκών ιδρυμάτων - εργαστηρίων της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και διαδικτυακή πύλη / κόμβο ενημέρωσης (https://ibo.crete.gov.gr/ )

Στην υπογραφή παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, η Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Χρυσή Δασκαλάκη, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας ΕΤΑΜ ΑΕ, Νίκος Δρακωνάκης η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιφερειακής Οικονομίας και Εξωστρέφειας Φωτεινή Κατίκα, η προϊσταμένη του Τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Κατερίνα Ρουσάκη, ο Χρήστος Μπίλιος στέλεχος του Τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και ο Μιχάλης Μυλωνάκης Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Προμηθειών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

 

 

ESPA BANNER