Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οι "ποντικοί" τρύπωσαν νύχτα και άρπαξαν τα εργαλεία

διαρρηξη

Μία ακόμη διάρρηξη, από εκείνες που απασχολούν πολύ συχνά τις Αστυνομικές Αρχές της ενδοχώρας του Νομού Ηρακλείου, καλείται να εξιχνιάσει η τοπική ΕΛ.ΑΣ. στο Καστέλλι μετά και την επιδρομή άγνωστων ατόμων σε αποθηκευτικό χώρο ενός κτηνοτρόφου της περιοχής. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άγνωστοι δράστες χτύπησαν νύχτα και αφού κατάφεραν να διαρρήξουν την αποθήκη του θύματος, άρπαξαν ότι βρήκαν μπροστά τους. Λεία τους, κτηνοτροφικά εργαλεία, αρμεκτικά μηχανήματα και ελαιοραβδιστικές βέργες.
Η αξία των αντικειμένων, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη τους που κατήγγειλε στην αστυνομία το περιστατικό, ανέρχεται στις 8.000 ευρώ και όπως είπε, ήταν απαραίτητα για τις κτηνοτροφικές και γεωργικές του εργασίες οι οποίες του επιφέρουν ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημα του. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου οι αστυνομικοί να βρουν και να συλλάβουν τους «ποντικούς» που τρύπωσαν νύχτα στην αποθήκη. 

Κρήτη

"Ανάσα ζωής" για χιλιάδες Κρητικούς που αναμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους

σύνταξη

Μεγάλη "ανάσα" σε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν χρόνια για τους απονεμηθεί η σύνταξη καθώς πλέον δικηγόροι με τουλάχιστον τριετή άσκηση επαγγέλματος και λογιστές θα μπορούν να συμπράττουν στη διαδικασία απονομής συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ).

Χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις

Στο Ηράκλειο το πρόβλημα είναι οξύ καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις εκτιμώνται περίπου στις 12.000 και στέλνονται σε άλλα μέρη της χώρας ενώ και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις αγγίζουν τις 173.000, οι επικουρικές τις 119.000 με 120.000 και οι εφάπαξ τις 60.000. 

Το κράτος απέτυχε στις συντάξεις

Η αποτυχία του κράτους να διεκπεραιώσει ένα από τα βασικά στοιχεία επιβίωσης ενός εργαζόμενου όταν φτάνει στο τέλος του εργασιακού του βίου τη σύνταξη έχει καταδικάσει σε ομηρία και εξαθλίωση πάνω από 300.000 Έλληνες που περιμένουν από 2 έως και 6 χρόνια για να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Στο Ηράκλειο Το πρόβλημα- σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- ξεκίνησε το 2012 και διογκώθηκε το 2016, καθώς ο αριθμός των συντάξεων που απονέμονται έως και σήμερα είναι μικρότερος από τον αριθμό των αιτήσεων.

Τι λένε οι δικηγόροι και οι λογιστές του Ηρακλείου
 

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης αναφέρθηκε στην εμπλοκή των δικηγόρων στην έκδοση συντάξεων λέγοντας ότι η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων έχει αποδεχτεί το σχέδιο αφού ούτως ή άλλως πολλά δικηγορικά γραφεία ήδη ασχολούνται με αυτό.

Τώρα είπε όποιος δικηγόρος πιστοποιηθεί και τον επιλέξει ο πολίτης θα μπορεί να φτιάχνει τον συνταξιοδοτικό φάκελο και από τη στιγμή που τον καταθέτει εντός 30 ημερών το ασφαλιστικό ταμείο θα πρέπει να απονέμει τη σύνταξη.

Πρόκειται, είπε, να ξεμπλοκάρουν με αυτό τον τρόπο χιλιάδες συντάξεις αρκεί να υπάρξει συνεργασία και με τα ασφαλιστικά ταμεία για όποια στοιχεία επιπλέον ζητηθούν για τη συμπλήρωση του φακέλου και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση.

Θα γίνονται έλεγχοι...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του Ηρακλείου κ.Δημήτρης Χριστοφοράκης που μίλησε στην ίδια εκπομπή.Ο κ. Χριστοφοράκης ανέφερε ότι και σήμερα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία ασχολούνται με τις συντάξεις ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να επιλυθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν από την εφαρμογή του μέτρου.

Η αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ είπε θα πραγματοποιεί υποχρεωτικά κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των συντάξεων που εκδίδονται κάθε μήνα.

Επίσης, θα γίνεται έλεγχος και σε άλλες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα η σύνταξη που εκδίδεται είναι ιδιαίτερα υψηλή, ή η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος οριακή. 

Εάν προκύψει ότι βεβαιώσεις ή σχέδια αποφάσεων με βάση τις οποίες χορηγήθηκε η σύνταξη είναι εσφαλμένα ή ελλιπή, η απόφαση απονομής σύνταξης θα ανακαλείται ή και θα αλλάζει.

Μάλιστα, το όριο για αυτή την αλλαγή ορίζεται στη 10ετία από την έκδοση της πράξης απονομής της σύνταξης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δόλος ή βαρεία αμέλεια προβλέπεται και πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε εσφαλμένη βεβαίωση.

Πως θα βγαίνει η σύνταξη

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή βασικό έργο δικηγόρων και λογιστών θα είναι:

α) Να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.
β) Να διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών (για τους μη μισθωτούς), να εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης.
γ) Να υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.
δ) Να συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.
ε) Να εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.
στ) Να συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών.

Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου για την "έκρηξη" του ιικού φορτίου

Κρήτη - κορωνοϊός: 82 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις