Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το νέο Δ.Σ. του Ομίλου για την UNESCO "Κνωσός"

dioikhtiko_symvoylio.jpg

Την Πέμπτη 30.03.2017 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΙΛΟΥ για την UNESCO «ΚΝΩΣΟΣ».

Κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας εκλέχτηκαν για τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου:

Πρόεδρος: Σαμνιώτης Ιωάννης, Οδοντίατρος
Α΄Αντιπρόεδρος: Ματζαπετάκης Νικόλαος, σ. Φαρμακοποιός, τ. Αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου
Β΄Αντιπρόεδρος: Garancini Gianandrea Paolo, Πολιτικός Επιστήμων, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου
Γενικός Γραμματέας: Παναγιωτάκη Μάρα, Φιλόλογος- Ιστορικός
Οργανωτικός Γραμματέας: Βλαχάκη Αναστασία, Εικαστικός
Ειδικός Γραμματέας: Χαριτόπουλος Ευάγγελος, Αρχαιολόγος
Ταμίας: Δρακάκης Εμμανουήλ, Δρ Ιστορίας Παν/μίου Κρήτης
Κοσμήτορας: Guerreiro Amparo, Εικαστικός
Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων: Ματζαπετάκης Εμμανουήλ, Ασφαλιστικός σύμβουλος, Πολιτικός Μηχανικός
Έφορος: Ματαλλιωτάκης Γεώργιος, Πανεπ/κός Ερευνητής, Περιφερειακός Σύμβουλος
Μέλη:
Πλεύρη Αριστέα, Νομικός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εθελοντισμού Δήμου Ηρακλείου
Πανδή Σοφία, Επιχειρηματίας
Κριτσωτάκη Ειρήνη, Ψυχολόγος
Αναπληρωματικά μέλη:
Σταρίδα Βασιλεία- Άννα, Αρχαιολόγος
Αμανάκη Μαρία, Στρατιωτικός

Κρήτη

Ηράκλειο

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια

κρήτη σεισμός

Για τις ανυψώσεις και καταβυθίσεις 4-5 εκ που έχουν καταγραφεί στο ανάγλυφο της Κρήτης τους τελευταίους μήνες από το δίκτυο μηχανημάτων και σεισμογράφων στο Ηράκλειο, αλλά και την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Ο κ Τσελέντης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα εγκατάστασης του δικτύου των 6 σεισμογράφων σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Ηρακλείου, ένα πρόγραμμα το οποίο- ωστόσο- φθάνει στη λήξη του με τον ίδιο να ζητά την ανανέωση και επέκτασή του.

Επίσης, μίλησε για το όραμά του- αυτό της ανάπτυξης ενός Ινστιτούτου Τόξου στην Κρήτη, στο πρότυπο της Ιαπωνίας για τη λεπτομερή καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας.

Στο Αρκαλοχώρι

Ο κ Τσελέντης ερωτώμενος για την κατάσταση του δομικού ιστού στο Αρκαλοχώρι μετά την αλληλουχία σεισμικών δονήσεων, είπε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν στατικά όλα τα κτίσματα στον ευρύτερο χώρο, χωρίς εξαιρέσεις. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ακόμη και εάν η σεισμική δραστηριότητα ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο, τα κτίσματα έχουν “μνήμη” και υφίστανται καταπόνηση με κάθε νέο σεισμό, μικρό ή μεγάλο, προσθετικά.

Όπως είπε, η σεισμική διέγερση με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι θα συνεχιστεί και γι αυτό οι κάτοικοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, ακόμη και εάν για ημέρες δεν σημειώνεται κάποιος νέος αισθητός σεισμός. Τόνισε, ωστόσο, ότι η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμικού γεγονότος πλέον είναι αμελητέα.

Εξήγησε τους σεισμούς στην περιοχή από τα σπασίματα που έγιναν σε δύο ρήγματα με την ενέργεια να μεταφέρεται και να διεγείρει γειτονικά ρήγματα. Όπως είπε, από αυτή τη δραστηριότητα, δεν έχουν επηρρεαστεί τα γνωστά ρήγματα σε Γιούχτα, Βασιλειές και Γεράκι.

Πάντως, δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη δυσφορία του από τα μηδενικά αποτελέσματα- όπως είπε- της σύσκεψης στο Αρκαλοχώρι, διότι δε ελήφθησαν αποφάσεις σε πρακτικό επίπεδο πολιτικής προστασίας, αλλά και την έκπληξή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα του δημοτικής αρχής Μινώα Πεδιάδος να κηρηχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Επηρεάζονται οι σεισμοί από τους καύσωνες;

Ο κ Τσελέντης ερωτώμενος για τη σύνδεση σεισμών και υψηλών θερμοκρασιών είπε ότι πρόκειται για μια πεποίθηση που έχει σχηματιστεί στον κόσμο εξαιτίας τους φονικού σεισμού της Κεφαλονιάς το 1953 εν μέσω καύσωνα, αλλά όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει συσχετισμός, παρά μόνο μια πολύ μικρή πιθανότητα να επιταχυνθεί η σεισμική εκδήλωση ενός ήδη ώριμου ρήγματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Ζέστη και λιποθυμίες, αλλάζουν το ωράριο των rapid test

Καύσωνας: Το θερμόμετρο ενδέχεται να φτάσει στους 47 βαθμούς Κελσίου!

Καύσωνας: Για ποιους συστήνει παύση εργασιών -Τα μέτρα του υπ. Εργασίας