Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μεταμορφώνουν το «Μίνως» για να στεγάσει την… κρητική διατροφή

c6382ecc548febcf9702b41806693739_l.jpg

Ένα εγχείρημα, η υλοποίηση του οποίου, θα αλλάξει τα δεδομένα στην προβολή, την προώθηση και τη στήριξη του γαστρονομικού Τουρισμού και δη της κρητικής διατροφής, βρίσκεται ένα βήμα πριν γίνει πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά στην ανακατασκευή του δημοτικού ακινήτου, του ξενοδοχείου Μίνως.  Πρόκειται για την ανάπλαση του περίοπτου κτιρίου με όψεις προς το ενετικό λιμάνι και την οδό 25ης Αυγούστου, το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο της πόλης από τις απαρχές της ιστορίας της.
Η εξέχουσα θέση του κτιρίου σε ιδιαίτερα ευαίσθητο ιστορικό περιβάλλον, η ίδια η ιστορία του και το αξιόλογο μέγεθος του, επιβάλλουν την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση του.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, το συγκεκριμένο project, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός μουσείου, ενός χώρου βιωματικής εμπειρίας για την κρητική διατροφή, για τους επισκέπτες.
Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, επιφάνειας 400 τ.μ. θα παραμείνουν αναλλοίωτα, θα διατηρηθούν οι όψεις του, ενώ το εσωτερικό, αλλά και όλοι οι άλλοι χώροι θα διαμορφωθούν ανάλογα.

Ο Δήμος Ηρακλείου, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της κρητικής διατροφής, που αποτελεί ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της τουριστικής βιομηχανίας, έχει πάρει απόφαση να δώσει πνοή στο ακίνητο, το οποίο ήδη από την εποχή της Βενετοκρατίας είχε εξέχουσα θέση και χρήση, όπως και στην Τουρκοκρατία.

Το Μέγαρο, αργότερα, δέσποζε στην είσοδο της πόλης για όποιον έφτανε από το λιμάνι. Ένας στόχος που έχει τεθεί και πάλι, εν έτει 2019, η υλοποίηση του οποίου σε συνδυασμό με το σχεδιασμό για την αξιοποίηση των τειχών, τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, θα συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Ηρακλείου.
Με την παρουσίαση της μελέτης λοιπόν το έργο μπαίνει στην τελική του φάση που δεν είναι άλλη από την πραγματοποίηση του.

Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο σεισμός έριξε το παλιό κτίσμα - Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας

Οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και συνέπειες ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια που βρίσκονται είτε εγκαταλελειμένα είτε έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα χωρίς όμως τις παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο για τους περαστικούς.

Σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο όπως την Αγία Τριάδα στην οδό Χάου απ όπου είναι και η ανάρτηση του Ηρακλείωτη Γιάννη Σκουλά υπάρχουν ετοιμόρροπα που αποτελούν κίνδυνο θάνατο όπως αυτό στις φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού  Συλλόγου  Αγ. Τριάδας.

"Ο χθεσινός σεισμός στο Ηράκλειο ήταν μικρός όμως αρκετός και καθοριστικός για το συγκεκριμένο σπίτι που πολλοί λάτρεψαν και έχουν φωτογραφήσει στο πέρασμά τους από τα στενά της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς όταν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί οικονομικά να το συντηρήσει, μοιραία έχει αυτή την εξέλιξη μιας και στην Ελλάδα η κατάληξη τέτοιων σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένη. Αν δεν μπορεί ολόκληρος Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία και την διατήρηση της φυσιογνωμίας τέτοιων ιστορικών συνοικιών, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ανικανότητα. Το ευτυχές είναι που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες".

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια σήμανε συναγερμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα - Που ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα