Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Παίρνουν γιατρούς από Κέντρα Υγείας για να μην καταρρεύσει το Βενιζέλειο

Image
ΜΕΘ κορωνοϊός
 clock 18:09 | 18/08/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Την ώρα που η έξαρση των κρουσμάτων και η αύξηση των νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό πιέζουν ασφυκτικά τις δομές υγείας της Κρήτης, οι μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας για στελέχωση των κλινικών Covid των μεγάλων νοσοκομείων, προκαλούν αντιδράσεις!

Κι αυτό γιατί τα ήδη υποστελέχωμένα Κ.Υ. που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, βλέπουν το προσωπικό τους να μειώνεται, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Καστελίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπου δύο γιατροί κλήθηκαν να στελεχώσουν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, στο οποίο η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή!

Ήδη οι γιατροί του Κ.Υ. Καστελίου εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται στα προβλήματα που θα προκύψουν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λόγω της απομάκρυνσης ιατρικού προσωπικού προς τα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των γιατρών αναφέρονται τα εξής:

"Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ,ότι πρώτα πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο και δευτερευόντως από υπηρεσιακό έγγραφο για την μετακίνηση - απόσπαση 2 γιατρών από την ΠΦΥ, τον έναν από το Κ.Υ. Καστελίου, στα ΤΕΠ του Βενιζελείου.

Για ακόμη μια φορά ο φτωχός συγγενής του συστήματος υγείας που ονομάζεται ΠΦΥ ,απαξιώνεται και αντιμετωπίζεται για να χρησιμοποιηθεί εμβαλωματικά στα τεράστια κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.

Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που περνάμε, η ΠΦΥ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η χώρα μας, εμβολιάζοντας την πλειοψηφία των πολιτών, παρακολουθώντας και στηρίζοντας όλους τους ασθενείς που δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν, παραπέμποντας εγκαίρως αυτούς που χρειάστηκε, συνεχίζοντας να παρέχουμε ιατρική φροντίδα στα χρόνια και καθημερινά προβλήματα των ασθενών μας που δεν σταμάτησαν να υπάρχουν λόγω covid 19.

Πιο συγκεκριμμένα, στο ΚΥ Καστελίου

• έχουμε την ευθύνη για το ΔήμοΧερσονήσου με 4 διθέσιαπεριφερειακά ιατρεία  και μια υβριδική δομή διθέσιου ιατρείου και ΤΟΜΥ στη Χερσόνησο

• έχουμε την ευθύνη για τις 2 από τις 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Μινώα Πεδιαδός

• έχουμε την ευθύνη για το περιφερειακό ιατρείο Αγ. Παρασκιών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και 

• έχουμε την ευθύνη για το Ειδ. Περ. Ιατρ. Κρατ. Αερολ. Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»,το οποίο είναι και κέντρο εφημερίας.

Για να λειτουργήσει επαρκώς αυτός ο οργανισμός χρειάζεταιούτως ή άλλως ένα μεγάλο αριθμό ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Αυτή η ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό έχει πολλαπλασιαστεί, τόσο με την καθημερινή στελέχωση ιατρείου COVID στο ΚΥ, όσο και με τη λειτουργία δυο εμβολιαστικών κέντρων στο ΚΥ Καστελλίου και το ΠΙ – ΤΟΜΥ Χερσονήσου. 

Έχουμε πετύχει μια ισορροπία οριακή, με το να μην χρησιμοποιούμε το δικαίωμα των ρεπό, να λαμβάνουμε τις ελάχιστες δυνατές άδειες και να μετακινούμε το προσωπικό από ανάγκη σε ανάγκη και από ιατρείο σε ιατρείο.Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι ότι, 18 μήνες τώρα, δεν έκλεισε κανένα ιατρείο και δε έμειναν ακάλυπτες ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι τα δείγματα που έχουν σταλεί,  οι άνθρωποι που έχουν εξεταστεί και οι ασθενείς που παρακολουθήθηκαν στο σπίτι και ελάφρωσαν τα νοσοκομεία του νομού. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι τα εμβόλια που έχουν γίνει στα εμβολιαστικά κέντρα μας. Αυτός ο αγώνας έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αίσθηση του καθήκοντος και μακριά από επικοινωνιακές παράτες. 

Έρχεται, τώρα, το υπουργείο και διαπιστώνει ότι ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της τάξης μεγέθους του Βενιζελειου, έχει ανάγκη μετακίνησης προσωπικού από την Πρωτοβάθμια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Δε θα σταθούμε στο τι συμβαίνει στο Βενιζέλειο, γιατί δε ζήτησε προσωπικό, γιατί φεύγει το προσωπικό που διορίστηκε ή όποιο άλλο λογικό ερώτημα προκύπτει. Είναι στη διακριτική ευχέρειά σας ο έλεγχος και η απόδοση ευθύνης.

Θα σταθούμε σε όσα μας αφορούν σαν ΚΥ Καστελλίου. Θεωρούμε ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου λαμβάνουν υπόψιν τις εισηγήσεις των τοπικών υπηρεσιών. Μετά από αυτή την παραδοχή, θα σας παρακαλούσα να μας εξηγήσετε με πιο σκεπτικό επιλεχθήκαμε να στερηθούμε τις υπηρεσίες ενός ακόμη στελέχους μας για να καλυφθεί το ΤΕΠ COVID του Βενιζελειου.

Κατανοούμε ότι το υπουργείο δίνει εντολές επικαλούμενο την κρισιμότητα των περιστάσεων και ειλικρινά σεβόμαστε τη συγκυρία. Όμως, πολύ φοβόμαστε ότι ανοίγουμε ένα παράθυρο που δε θα κλείσει εύκολα και τίποτα δε θα εμποδίσει την επανάληψη αναγκαστικών μετακινήσεων στο μέλλον. Η πρακτική αυτή μπορεί να είναι αποδεκτή σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως, τα δεδομένα στο Ηράκλειο είναι τελείως διαφορετικά. Η απαξιωτική  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λογική, που διέπει αυτές τις αποφάσεις δε μπορεί να γίνεται αποδεκτή στο Ηράκλειο που αποτελεί την πρωτοπορία της Γενικής Ιατρικής

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε ακόμη να σταθούμε σε μια παράμετρο που ξεπερνά το απλό διαδικαστικό θέμα. Μετά από περισσότερα από 25 χρόνια θητείας στο ΕΣΥ και έχοντας την ευθύνη για το συντονισμό μιας μονάδας από 3ετιας, ο Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας δε θεωρείται ότι θα έπρεπε να έχει μια πραγματική και ουσιαστική συνεργασία με την κεντρική υπηρεσία; Τις αποφάσεις θα τις λάβετε εσείς, την πραγματικότητα και τα δεδομένα, όμως, τα ζούμε και τα γνωρίζουμε, ως άμεσα εμπλεκόμενοι, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο πεδίο καθημερινά. 

Οι Γιατροί του ΚΥ Καστελίου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 361 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Φόβοι για κενά στα νοσοκομεία εξαιτίας των αναστολών

Αχιλλέας Γκίκας στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείονται σκληρότερα μέτρα στην Κρήτη

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis