Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Η πανδημία χτυπά αλύπητα τον επισιτισμό - Αβέβαιο το μέλλον (Φωτογραφίες)

Image
χριάζεται να δοθεί παραπάνω χώρος τραπεζοκαθισμάτων
 clock 09:07 | 01/07/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

της Κατερίνας Πολυχρονάκη

Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού εξαιτίας της πανδημίας. Το γενικό lockdown που εφαρμόστηκε την περίοδο της καραντίνας έδωσε το "μεγάλο χτύπημα" όπως επισημαίνουν άνθρωποι του κλάδου.

Κι ενώ τα καταστήματα εδώ και λίγο καιρό έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν, η αβεβαιότητα για τον μέλλον και η ζημιά που έχει ήδη προκληθεί, φαίνεται να απασχολούν και να φοβίζουν καταστηματάρχες και προσωπικό.

Το ekriti, συνομίλησε με εργαζόμενους και καταστηματάρχες που διατηρούν επισιτιστικά καταστήματα στο κέντρο του Ηρακλείου, ενόψει και της προγραμματισμένης απόφασης αρκετών εξ αυτών να κλείσουν τα μαγαζιά τους την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως επισημαίνει ο κος Λεωνίδας Αρετάκης, ιδιοκτήτης καφέ-μπάρ, η κατάσταση δεν κύλησε έτσι όπως θα έπρεπε. "Τα καταστήματα έπρεπε μεν να κλείσουν, αλλά έγινε με λάθος κινήσεις και οικονομικά επιστρέψαμε στο μηδέν". Για οσο καιρό παρέμεινε κλειστό το μαγαζί του είδε το ταμείο του να είναι μηδενικό ενώ προσπάθησε και κατάφερε να έρθει σε μια καλή συνεργασία και συνεννόηση με τους προμηθευτές, εφόσον υπήρχαν πάγεια έξοδα που παρά το lockdown , έπρεπε να αποπληρωθούν.

Μετά την άρση των μέτρων η κίνηση παραμένει μειωμένη, αφού επικρατεί ένας γενικότερος φόβος από την πλευρά του καταναλωτή. Ο κος Αρετάκης είδε τον τζίρο του να αντιστοιχεί σε αναλογία με την προ-covid στο 1/3 του κέρδους ενώ εκφράζει το φόβο του ότι με το άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού, θα επέλθει και μεγαλύτερη πτώση επί του κέρδους, αφού "πολλοί ντόπιοι πελάτες λένε δε θα ξαναβγούμε έξω γιατί θα μας φέρουν τον κορονοϊό".

Ένας εργαζόμενος μας περιγράφει κι αυτός με τη σειρά του την κατάσταση μέσα στην οποία καλείται να επιβιώσει τόσο και εκείνος όσο και το καφέ στο οποίο εργάζεται.

Ο Ανδρέας, ο οποίος εργάζεται ως σερβιτόρος σε καφέ της οδού Καγιαμπή, μας πληροφορεί ότι όλα σχεδόν τα επιστιτιστικά καταστήματα καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε αυτήν την δεινή οικονομική κατάσταση.

Για εκείνους καθοριστικής σημασίας έπαιξε το γεγονός ότι χάθηκε η περίοδος δουλειάς του Πάσχα χάθηκε εξολοκλήρου, και αυτή η περίοδος ανέκαθεν αποτελούσε ημέρες ανάσας για τα καταστήματα. "Ένα μαγαζί συντηρεί πολλές οικογένειες. Και τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές. Από όταν ξανανοίξαμε ο τζίρος μας έπεσε στο 70-80%. Ουσιαστικά ανοίγουμε μόνο για να φαίνεται ανοιχτό το μαγαζί. Αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα όσοι διαθέτουμε περιορισμένο χώρο τραπεζοκαθισμάτων μετά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Θα μπορούσε ο Δήμος να παραχωρήσει χώρους προκειμένου κι εμείς να μπορέσουμε να δουλέψουμε περισσότερο, τηρώντας βέβαια τις απαιτούμενες αποστάσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εξαιρετικά μειωμένος αριθμός τραπεζοκαθισμάτων έξω κι ένα μαγαζί δεν γίνεται να καλύψει τα έξοδά του έτσι".

Όπως επισημαίνει ο Ανδρέας, οι άνθρωποι του επισιτισμού είναι ανάστατοι καθώς φοβούνται τι μέλλει γενέσθαι εάν από Σεπτέμβρη υπάρξει έξαρση της πανδημίας και εφαρμοστεί δεύτερο γενικό lockdown. Εκτιμά ότι αυτό θα αποτελέσει δεύτερο ισχυρό πλήγμα, και πολλά καφέ θα αναγκαστούν να κλείσουν δια παντός αφού όπως τονίζει : "Για εμάς πάντα ο χειμώνας είναι κακός. Αν δεν δουλέψουμε τους μήνες που περιμένουμε κέρδος, τότε η κατάσταση το χειμώνα θα επιδεινωθεί. Τα λειτουργικά έξοδα θα τρέχουν και δε θα υπάρχει απόθεμα για να καλυφθούν."

Ένας ακόμα καταστηματάρχης του επισιτισμού, ο κος Δρακωνάκης Κώστας, ιδιοκτήτης του καφετέριας, μας δίνει και αυτός με τη σειρά του την δική του εικόνα. "Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους. Νιώθουμε λίγο αδικημένοι χωρίς βοήθεια. Δεν έχουμε πάρει τις παραπάνω θέσεις από το Δήμο και η πελατεία έχει πέσει περίπου στο μείον 40%. Ο τζίρος έχει πέσει και αυτός στο μείον 50% εφόσον λειτουργούμε με τα μισά τραπεζοκαθίσματα από ότι πριν. Θα μπορούσαμε να έχουμε παραπάνω θέσεις με τις κατάλληλες αποστάσεις, εξάλλου πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών, γιατί κι εμείς οικογένειες έχουμε".

Σύμφωνα με τον κο Δρακωνάκης το επίδομα στήριξης των 800 ευρώ που δόθηκε στις επισιτιστικές επιχειρήσεις ήταν πολύ μικρό συγκριτικά με τα λειτουργικά έξοδα τα οποία εξακολουθούν να "τρέχουν". Ενώ αναφορικά με την επιβολή προστίμων τονίζει ότι αν ένα κατάστημα κληθεί να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, και παράλληλα ανασταλεί η λειτουργία του, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να ξανανοίξει.

Όπως μας εξηγεί, για εκείνον θα ήταν μια ανάσα να δοθεί ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει με την έλευση τουριστών από το εξωτερικό φοβάται ότι θα υπάρχει πάλι "πισωγύρισμα". Ενώ παράλληλα τονίζει ότι καλό θα ήταν το κράτος να παρέχει με κρατική επιχορήγηση στα καταστήματα αυτά, τα απαραίτητα είδη υγιεινής, μάσκες και αντισηπτικά, αφού και αυτά αποτελούν ένα παραπάνω έξοδο σήμερα στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κύριος Μαδαριωτάκης Ιωάννης, ιδιοκτήτης  μεζεδοπωλείου.

"Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι το σημαντικότερο πρόβλημα μας είναι τα δύο τετραγωνικά ανά άτομο. Αυτό μας ενοχλεί να δουλέψουμε και δεν μας επιτρέπει να έχουμε έναν ικανοποιητικό τζίρο. Λόγω αυτού τα καταστήματα της εστίασης καταστρέφονται, μη μπορώντας να είναι βιώσιμα. Στην Αγγλία και στην Ιταλία αντιστοιχεί ένα τετραγωνικό ανά άτομο. Το ίδιο θα έπρεπε να εφαρμοστεί κι εδώ. Αυτή τη στιγμή σχοινοβατούμε. Δε ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές το χειμώνα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, για να μπορέσουμε κι εμείς και τους φόρους μας να πληρώσουμε, και το προσωπικό μας να κρατήσουμε ή και να το αυξήσουμε."

Ο κος Μαδαριωτάκης μας εξηγεί ότι συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνιο, τα έσοδα του μεζεδοπωλείου του έπεσαν στο μείον 60%. Αυτό που για τον ίδιο θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει την κατάσταση, εκτός από την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων, είναι για το επόμενο τρίμηνο το ΦΠΑ για την εστίαση να αριθμεί στο 6% και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis