Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Είδος υπό εξαφάνιση η σταφίδα - Ελάχιστοι απλώνουν στους οψιγιάδες

c5f304c8e220ef663ebe701caee75f19_xl.jpg
 clock 11:55 | 31/07/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα προϊόν το οποίο άκμαζε μέχρι και πριν δύο δεκαετίες, σήμερα, μετά από μια πορεία φθίνουσα, κοντεύει να εξαφανιστεί.
Ο λόγος για τη σταφίδα, που κάποτε ζούσε πάρα πολλές οικογένειες και στο Νομό Ηρακλείου και σήμερα, δεν απλώνει στους οψιγιάδες, σχεδόν κανείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν 20 χρόνια, μόνο ο Προφήτης Ηλίας, το γνωστό αμπελοχώρι του Νομού, παρήγαγε 4000 τόνους σταφίδα. Φέτος όλος ο Νομός Ηρακλείου, θεωρείται απίθανο να ξεπεράσει τους 200 τόνους…

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακόμη με τη σταφίδα. Το σίγουρο όμως είναι ότι από τους χιλιάδες τόνους που κάποτε είχαμε παραγωγή, φέτος δε θα ξεπεράσουμε τους 200 τόνους», αναφέρει ο αμπελουργός και αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Μεταξάκης. Φυσικά η παραγωγή σταφίδας έχει άμεση σχέση, τόσο με τις συνθήκες γενικά στην αγορά και τον πρωτογενή τομέα, όσο και με τη φετινή κατάσταση που επικρατεί στους αμπελώνες.

Μέσα από το ekriti.gr επισημάνθηκε πως η μείωση στην παραγωγή των οινοστάφυλων έχει πλέον ξεπεράσει και το 80%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των αγροτών. Η ανομβρία και οι άστατες καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ζημιά στο παραγόμενο προϊόν, η οποία σε περιπτώσεις φτάνει και το 100%.

Η χρονιά στα οινοστάφυλα είναι υπερπρώιμη, με αποτέλεσμα να αναμένεται το πρόωρο άνοιγμα των Οινοποιείων του Νομού. Υπολογίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου, τα Οινοποιεία θα έχουν ανοίξει, για να παραλάβουν τα λιγοστά σταφύλια που υπάρχουν ακόμη μέσα στα αμπέλια, καθώς πολλά θα είναι ώριμα για κόψιμο.  Τότε θα φανεί και η ποσότητα που θα πάει για σταφιδοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι – όπως λένε αμπελουργοί -  σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά και εδώ τίθεται ένα μείζον ζήτημα για τους οινοπαραγωγούς. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τι θα συμβεί αντίστοιχα με τη σταφίδα, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια απροθυμία των αμπελουργών να σταφιδοποιήσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή για τη σταφίδα θα κυμανθεί από 1 ως 1.5 ευρώ, ίσως και παραπάνω. Μια τιμή όμως που κρίνεται απαγορευτική για τους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς το κόστος καλλιέργειας είναι μεγάλο και δύσκολα καλύπτεται από αυτή την τιμή.

Σημειώνεται τέλος πως η ποσότητα που θα παραχθεί θα απορροφηθεί από την εσωτερική αγορά, την ώρα που αναμένονται αρκετές εισαγόμενες ποσότητες σταφίδας από την Τουρκία, προκειμένου να καλυφθούν οι καταναλωτικές ανάγκες, μια και η αγορά της Κρήτης ζητά περίπου 3-5 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis