Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δώρισαν γλυπτά στο Δήμο - Αυλαία για το συμπόσιο του Βενεράτου

teleti_lixis_symposioy_f2.jpg

Οκτώ θαυμάσια έργα τέχνης δημοσίου χώρου από μάρμαρο περιήλθαν στον Δήμο Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 9ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 29 Ιουλίου στην υπαίθρια Γλυπτοθήκη Βενεράτου, παρουσία και του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.  Τα γλυπτά φιλοτέχνησαν οι γλύπτες που συμμετείχαν στο διεθνές συμπόσιο,  έχουν ως θέμα τους την παγκόσμια ειρήνη και θα πάρουν τη θέση τους σε δημόσιους χώρους της Δημοτικής Ενότητας Παλιανής και ευρύτερα του Δήμου Ηρακλείου.
 

teleti_lixis_symposioy_f1.jpg

Στην τελετή λήξης έγινε η παρουσίαση των έργων και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες αλλά και να περιηγηθούν στον χώρο της Γλυπτοθήκης όπου επίσης βρίσκονται έργα τέχνης,  τα οποία έχουν προέλθει από τα διεθνή συμπόσια Γλυπτικής των προηγούμενων ετών.  Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, πρώτη χρονιά, μετά από πρωτοβουλία του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, οι καλλιτέχνες εναπόθεσαν σε ένα σημείο στο χώρο της υπαίθριας Γλυπτοθήκης τα κομμάτια μαρμάρου που αφαίρεσαν από τους ακατέργαστους όγκους για να φιλοτεχνήσουν τα έργα τους. Αυτά τα κομμάτια, τμήματα αποδόμησης, χρωματίστηκαν κόκκινα, συμβολικά, σε μία εγκατάσταση που δέσποζε στο χώρο, απέναντι από τα λευκά γλυπτά με θέμα την «ειρήνη».
 

teleti_lixis_symposioy_f4.jpg

Στο 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που διοργάνωσε η ΔΗΚΕΗ με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης Π.Ε. Ηρακλείου  από τις 9 έως τις 29 Ιουλίου, πήραν μέρος οι γλύπτες Aktham Abdoulhamid (Συρία) Radoslav Sultov (Βουλγαρία), Alberto Gedeón Soto (Περού), Βασίλης Βασίλη, Ανδρέας Αραπάκης, Χαρά Πλατάκη,  αδελφοί Σηφάκη και Μανώλης Χαρκούτσης.
Μέγας χορηγός της διοργάνωσης ήταν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης που χορήγησε το σύνολο του μαρμάρου το οποίο φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες.
 

symposio_g_3.jpg
 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο, αποτελεί έναν θεσμό ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέει τον τομέα των Εικαστικών Τεχνών με την τοπική κοινωνία, δίδοντας έτσι την δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες να γνωρίσουν σημαντικούς νέους καλλιτέχνες και να παρακολουθήσουν, εκ του σύνεγγυς, την δημιουργία ενός έργου Τέχνης: από το αρχικό ακατέργαστο υλικό και όλες τις φάσεις της επεξεργασίας του, έως και την ολοκληρωμένη του μορφή.
Στον Δήμο Ηρακλείου, έχοντας θέσει εξαρχής τον Πολιτισμό στις βασικές μας προτεραιότητες, πιστεύοντας στην παιδευτική  του σημασία, στηρίζουμε τα καλλιτεχνικά γεγονότα και δρώμενα που προάγουν την Τέχνη στην κοινωνία, ενδυναμώνουν την καλαισθησία και διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης. Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής είναι ένα από τα γεγονότα αυτά. Η αποδοχή και η απήχησή του –κατά τα δώδεκα χρόνια που πραγματοποιείται– το έχουν καταξιώσει.
Θερμά συγχαρητήρια στους καλλιτέχνες που συμμετείχαν, και οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, δημιουργώντας σημαντικά έργα τέχνης, και σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην διοργάνωση του Συμποσίου».

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλης εξήρε τη σημασία του θεσμού τον οποίο παρακολουθεί από την ίδρυσή του, τονίζοντας ότι ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια με πρωτοβουλία μελών της τοπικής κοινωνίας και διαρκώς αναπτύσσεται συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

teleti_lixis_symposioy_f6.jpg
 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης χαρακτήρισε σημαντικό το θεσμό του Διεθνούς Συμποσίου που όπως είπε παράγει πολιτιστικό πλούτο, δεν έκρυψε την έκπληξή του για την υψηλή αισθητική και το πλήθος των έργων τέχνης και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα υποστηρίξει τον θεσμό που μπορεί εν δυνάμει να συμβάλει στη ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής.
Την τελετή λήξης παρακολούθησαν ακόμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Καραντινός, Γιάννης Αναστασάκης και Πέτρος Ινιωτάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Γιώργος Τσαγκαράκης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η 17χρονη Μαρία Αθανασάκη απήγγειλε το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Ειρήνη» από το οποίο εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες.  Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι γλύπτες που μίλησαν για τα έργα τους.
 

teleti_lixis_symposioy_f7.jpg
 

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τους Γιάννη Μανδαλάκη  (μαντολίνο), Γιάννη  Κεφαλογιάννη (λύρα), Κώστα Σκουτέλη -  Στέλιο Καραπουλακη (λαούτο).
Έγινε επίσης παρουσίαση Εικαστικής Έκθεσης, με θέμα την «Ειρήνη», από τα παιδιά του  ΚΔΑΠ Παλιανής υπό την καθοδήγηση της εικαστικού και υπεύθυνης του Κέντρου Χρύσας Βαθειανάκη, ενώ οινοποιοί προσέφεραν στον κόσμο εκλεκτά κρασιά. Σημαντική ήταν η υποστήριξη της διοργάνωσης από τα τοπικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους Βενεράτου, Κερασίων, Αυγενικής και Σίβα, από το σύλλογο Γυναικών δημοτικού διαμερίσματος Παλιανής «Άμπελος» και το αθλητικό σωματείο «Παλιανή». Τέλος, πολύτιμη ήταν η συμβολή τοπικών επιχειρήσεων και συνολικά της τοπικής κοινωνίας για την επιτυχία του συμποσίου.
 

Κρήτη

Κρήτη: Απομακρύνονται υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες

διαφημιστικές πινακίδες

Υπεγράφη σήμερα από τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και την ανάδοχο εταιρεία, η σύμβαση για την ανάθεση του έργου «Καθαίρεση και απομάκρυνση παράνομων πινακίδων υπαίθριας διαφήμισης στο οδικό δίκτυο της Κρήτης» με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την επίβλεψη της ορθής υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η εργολαβία αφορά στην καθαίρεση και μεταφορά πινακίδων υπαίθριας διαφήμισης οι οποίες έχουν τοποθετηθεί παράνομα, κυρίως πλησίον οδών ταχείας κυκλοφορίας αλλά και επαρχιακών δρόμων, καθώς και άλλων οδών για τις οποίες έχει πρωτογενή αρμοδιότητα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλεπόμενα επίπεδα ασφάλειας και να ενισχυθεί η ασφάλεια στην οδήγηση κατά τη χρήση των οδικών αρτηριών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 103.519,29 € και η διάρκεια της σύμβασης στους 18 μήνες, με ανάδοχο την εταιρεία Κ. Χατζάκης & Σία Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: 55χρονος απαγχονίστηκε σε δέντρο - Τον βρήκε περαστικός

Ηράκλειο: Ο επίδοξος ληστής ήταν πελάτης του οδοντιάτρου - Πάλη έξω από το ιατρείο!

Λονδίνο: Οταν τραγουδούσαν στον Φίλιππο "Να το πάρεις το κορίτσι" για την Ελισάβτετ