Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο – Ακίνητα: Ζητούν παράταση στην ηλεκτρονική ταυτότητα για να μην παραλύσει η αγορά

Ακίνητα

Παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 ζητούν από την κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες ακίνητων ώστε να μην φρακάρουν στο στάδιο της έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας όσα ήδη βρίσκονται σε διαδικασία μεταβίβασης.

Όπως τόνισε μιλώντας στο τη Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Γιώργου Λαμπράκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου κ. Κώστας Αράπογλου, “η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών, που θα ισχύσουν από το 2022, έχει προκαλέσει ένα κύμα γονικών παροχών και μεταβιβάσεων. Αυτήν την φορά όμως η διαδικασία δεν τόσο απλή καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αντιμέτωποι και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Πρόκειται για “μια νέα και αδοκίμαστη διαδικασία, που απαιτεί σειρά απροσδιόριστων εγγράφων μεταξύ των οποίων και συνυποβολή μελέτης στατικής επάρκειας για την ταυτότητα ακόμη και μιας μικρής «αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας», κάτι που είναι δυνατό και έχει νόημα μόνον για ολόκληρα κτίρια”.

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, “οι ιδιοκτήτες ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Επίσης, να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ. Και τέλος, να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις”.

Σε άνοδο οι αγοραπωλησίες στο Ηράκλειο

Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας και αβεβαιότητας, η αγορά ακινήτων στο Ηράκλειο έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανόδου. “Οι αγοραπωλησίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κι αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο ότι οι πολίτες κατάφεραν να έχουν ένα απόθεμα λόγω της πανδημίας και του παρατεταμένου lockdown, το οποίο του επιτρέπει τώρα να κάνουν κάποιες κινήσεις στην αγορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου.

Το πως θα κινηθεί φυσικά η αγορά θα εξαρτηθεί και από την περαιτέρω ομαλοποίηση της κατάστασης τόσο σε σχέση με την πανδημία και την αποφυγή ενός νέου κύματος από το Φθινόπωρο, όσο και από το ζήτημα της φορολογίας, ενώ άπαντες στον κλάδο περιμένουν τις διορθωτικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει να νομοθετήσει έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στην κλίμακα συντελεστών υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και στο ύψος του σημερινού αφορολoγήτου του συμπληρωματικού φόρου.

Καταρχάς, θα αλλάξει η κλίμακα συντελεστών βάσει της οποίας προκύπτει ο κύριος φόρος, ο ΕΝΦΙΑ, ανά τετραγωνικό μέτρο. Με τις αλλαγές των συντελεστών, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να απορροφήσει τις επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ το εύρος των παρεμβάσεων θα κριθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την άσκηση της προσομοίωσης των νέων τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Η δεύτερη παρέμβαση συνδέεται με την αύξηση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου, που σήμερα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, ενώ η τρίτη αλλαγή αφορά την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.

Στις διορθωτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται οι αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, αλλά και στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο, καθώς απαιτεί ιδιαίτερα λεπτές παρεμβάσεις σε χιλιάδες ζώνες σε όλη τη χώρα όπου καταγράφονται αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μετάβαση των ακινήτων σε υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τελική φάση οι ψηφιακές συντάξεις

Τράπεζες - εταιρείες διαχείρισης: Σημαντικές ανακτήσεις κόκκινων δανείων

Νέος κατώτατος μισθός: Όλα τα σενάρια ως το τέλος του έτους

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τον βρήκε νεκρό η σπιτονοικοκυρά του

περιπολικο

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (22/9) μία γυναίκα στο Ηράκλειο όταν αντίκρισε νεκρό τον νοικάρη της.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε γειτονιά του Ηρακλείου όταν η γυναίκα πήγε στο σπίτι του άτυχου άνδρα.

Μπήκε μέσα και τον εντόπισε αναίσθητο και έντρομη ενημέρωσε το ΕΚΑΒ το οποίο όταν έφτασε στο σημείο ήταν ήδη αργά καθώς ο άτυχος 65χρονος ήταν ήδη νεκρός.

Από την Αστυνομία έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας ενώ πληροφορίες του ekriti αναφέρουν ότι ο 65χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αντίκρισε τον γιο του μέσα σε μια λίμνη αίματος

Κρήτη: Νεκρός άνδρας σε παραλία

ESPA BANNER