Κρήτη

Ηράκλειο

Ημέρες μνήμης για το ολοκαύτωμα του Τυμπακίου

7.jpg

Υλοποιώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιστού για τον εορτασμό της δεύτερης Κυριακής του Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης και τιμής για το Ολοκαύτωμα και την ισοπέδωση του Τυμπακίου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής ο Δήμος και η Δημοτική Κοινότητα Τυμπακίου διοργανωσαν σειρά διήμερων εκδηλώσεων.

Ο Δήμος Φαιστού αναγνωρίζοντας την έλλειψη επίσημου εορτασμού στο Τυμπάκι για τα γεγονότα της Κατοχικής περιόδου , αποφάσισε  (Αρ.Αποφ. 255/2017)   την αποστολή αιτήματος στο Υπ. Εσωτερικών  προκειμένου να θεσπισθεί ως Δημόσια Εορτή τοπικής σημασίας , η  Δεύτερη Κυριακή του μήνα Φεβρουαρίου κάθε έτους  και ως ημέρα  πραγματοποίησης  εκδηλώσεων για την προβολή και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής στην περιφέρεια του Τυμπακίου.

Στα πλαίσια αυτά,  το Σάββατο και την Κυριακή  10 και 11 Φεβρουαρίου  στο Τυμπάκι , με συγκίνηση και σεβασμό οι ομιλητές στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προσπάθησαν να προσεγγίσουν  για πρώτη φορά ,τα  ιστορικά θέματα  που αφορούν  σε γενικές γραμμές :
- Στην βίαιη εκκένωση – εγκατάλειψη από τους κατοίκους του και την ισοπέδωση του Τυμπακίου, την διαβίωση του πληθυσμού , την καταναγκαστική εργασία κ.α.
- Στα  ακριβή  στοιχεία  των  θυμάτων - κατοίκων του Τυμπακίου - που σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν βαρύτατα μεταπολεμικά και σε καιρό ειρήνης,  λόγω των ναρκοπεδίων ή του εγκαταλειμμένου πολεμικού υλικού,   όπως και των εκτελεσθέντων κατά την περίοδο της Κατοχής
- Στα στοιχεία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της περιόδου (1942-1951) για την κατασκευή του Πολεμικού Αεροδρομίου Τυμπακίου αλλά και τις συνέπειες
Ενώ θα αποδώσουμε την ελάχιστη τιμή , τελώντας μνημόσυνο για όλα τα θύματα  της  περιόδου της Γερμανικής Κατοχής , αλλά και για τους γονείς και παππούδες μας , που βίωσαν τα γεγονότα και με πολλά βάσανα και κόπους  χωρίς να λυγίσουν , ξανάκτισαν το Τυμπάκι  από την αρχή.
 

28052827_244231779452095_1308859734_n.jpg

28052827_244231779452095_1308859734_n.jpg, by lefterv

(Στιγμιότυπο από την εκδήλωση)

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πολιτικοί :

- κ. Κώστας Φωτάκης  Αναπλ. Υπουργός Παιδείας , Έρευνας και Καινοτομίας ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και
- κ. Claudia  Roth   Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής  Βουλής της Γερμανίας,                    
επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου , η οποία θα πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η Μνήμη στο Μέλλον»

27934847_244231792785427_1591431324_n.jpg

27934847_244231792785427_1591431324_n.jpg, by lefterv

(Η  κ. Claudia  Roth   Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής  Βουλής της Γερμανίας)

Ενώ κορυφαία συμμετοχή , ως κεντρικός ομιλητής αποτέλεσε η παρουσία του κ. Χρήστου Χατζηϊωσήφ, ομότιμου καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Νηπιαγωγείων Τυμπακίου.
 

28001289_244231819452091_483705360_n.jpg

28001289_244231819452091_483705360_n.jpg, by lefterv

( Ο δήμαρχος Φαιστού κ.Γιώργος Αρμουτάκης)

Μαρτυρική πόλη το Τυμπάκι

Το Τυμπάκι χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη σύμφωνα με το  Π.Δ. 99/2000 (Φ.Ε.Κ.97τ.Α΄), ενώ με το ίδιο Διάταγμα χαρακτηρίστηκαν   επίσης ως  Μαρτυρικά χωριά οι Καμάρες και το Μαγαρικάρι του (τέως) Δήμου Τυμπακίου όπως και τα Βορίζια του  (τέως) Δήμου Ζαρού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2503/1997 άρθρο 18 παρ. 5 χαρακτηρίζονται «….ως «Μαρτυρικές Πόλεις» και «Μαρτυρικά Χωριά» αυτά που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την Αντίσταση εναντίον των Δυνάμεων Κατοχής  1941-1944»

Το Τυμπάκι  εκθεμελιώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 100%  με απόφαση της τότε Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης , ενώ οι κάτοικοι του διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους εντός δεκαπέντε (15) ημερών τον Φεβρουάριο του 1942 σε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες . Με ελάχιστα από τα αγαθά τους  και χωρίς τα στοιχειώδη για την διαβίωση τους κατέφυγαν   ως πρόσφυγες σε διάφορα  χωριά , τους απαγορεύθηκε η επαναπροσέγγιση στο χωριό τους  ενώ δεν εξαιρέθηκαν από την  συμμετοχή  στα καταναγκαστικά έργα των  Γερμανικών Αρχών.

Ο στρατός κατοχής με συστηματική και οργανωμένη , χειρονακτική ως επί το πλείστον και καταναγκαστική εργασία του ντόπιου πληθυσμού, κατεδάφισε τις κατοικίες του Τυμπακίου πλην ελαχίστων και τα παραγόμενα (μετά από επεξεργασία) αδρανή υλικά  χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πολεμικού Αεροδρομίου Τυμπακίου.            
 

kriti-ekteleseis.jpg

kriti-ekteleseis.jpg, by lefterv

Σύμφωνα με την «Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπίστωσης Ωμοτήτων εν Κρήτη» της οποίας προϊστατο ο Ν. Καζαντζάκης  , για την κατασκευή του Αεροδρομίου ξεριζώθηκαν 8.000 ελαιόδεντρα , ενώ από το Τυμπάκι κατεδαφίστηκαν 1312 οικίες και απέμειναν μόνο 74. Τις τελευταίες  χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί ως κατοικίες , κτίρια διοίκησης , νοσοκομείο κ.τ.λ.  αλλά  και οι εργολάβοι  , μηχανικοί που εργάζονταν στα έργα της περιοχής .

Το πολεμικό Αεροδρόμιο που κατασκευάστηκε την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής , κατέστρεψε  τις πλέον εύφορες και παραγωγικές περιοχές με εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων και αλλοίωσε  οριστικά  το μοναδικό φυσικό περιβάλλον   Νότια και Ανατολικά  του  Τυμπακίου ,  μεταπολεμικά δε επεκτάθηκε Βόρεια μέχρι  και τα όρια του οικιστικού περιβάλλοντος και περιέζωσε ασφυκτικά το Τυμπάκι ,  ενώ   κατέστησε απροσπέλαστο μέχρι και σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του θαλάσσιου μετώπου του .

Το έτος 1945  μετά το τέλος του πολέμου , οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στο χώρο που κάποτε ήταν το Τυμπάκι και σε συνθήκες απόλυτης ένδειας και εξαθλίωσης προσπάθησαν χωρίς καμιά βοήθεια να ξανακτίσουν τα σπίτια και την κοινωνία τους . Οι κυριότεροι σύμμαχοι στην προσπάθεια τους αυτή ήταν η δύναμη ψυχής που διέθεταν, αλλά και τα αισθήματα φιλοτιμίας , αλληλεγγύης και κυρίως εργατικότητας .Το Τυμπάκι ξανακτίστηκε αλλά τα βάσανα των κατοίκων  δεν είχαν τέλος. Μετά την επιστροφή τους  και για δέκα (10) περίπου χρόνια είχαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από τα ενεργά ναρκοπέδια που εγκατέλειψε πίσω του ο Γερμανικός στρατός.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Εγγραφές σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

βρεφονηπιακοί σταθμοί

Τα νήπια να έχουν συμπληρώσει τα 2,5 χρόνια μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου και μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Τα βρέφη να έχουν συμπληρώσει τους 8 μήνες μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου.

Τα εγγραφόμενα βρέφη και νήπια προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Δήμου Ηρακλείου στον οποίο κατοικούν, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα εγγραφής των βρεφών και νηπίων που διαμένουν σε όμορο Δήμο αν υπάρχει κενή θέση ή με την εγγραφή τους εξυπηρετείται οξυμένη κοινωνική ανάγκη των γονέων η οποία αιτιολογείται από τους ενδιαφερόμενους γονείς. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του ΦΕΚ 4249/τ.Β΄/2017 ‘‘Νέος πρότυπος κανονισμός λειτουργίας βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών’’.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά από 10 Μαΐου έως και 31 Μαΐου άρθρο 3 παρ.2 του ΦΕΚ 4249/τ.Β΄/2017. Διόρθωση της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης επιτρέπεται μόνο μέχρι και την τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων δηλαδή μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης αυτόματα θα μοριοδοτείται και η αίτηση.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να αναρτηθούν (upload) στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος βάση πινάκων επιλογής.
Σημειώνεται ότι, η μοριοδότηση θα πρέπει να αποδεικνύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για παράδειγμα, όταν επιλεχθεί το κριτήριο «και οι 2 γονείς εργαζόμενοι» θα πρέπει να κατατεθούν βεβαιώσεις εργασίας ή αναγγελία πρόσληψης κλπ. ανα περίπτωση και των δύο γονέων.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών σύμφωνα με το άρθρο3 παρ. 5 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών ΦΕΚ 4249/τ. Β΄/5-12-2017, θα γίνει από επιτροπή η οποία θα ορισθεί από το Δ.Σ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και θα αποτελείται από μέλη του Δ.Σ – Διοικητικό και παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών.

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα υπάρξει ανακοίνωση με τα οριστικά ή προσωρινά αποτελέσματα μοριοδότησης όπου οι αιτήσεις θα χαρακτηρίζονται ως πλήρεις όταν τα δικαιολογητικά που θα έχουν κατατεθεί είναι όσα ορίζονται βάσει της απόφασης του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Ως ελλιπείς όταν απουσιάζουν κάποια δικαιολογητικά - εκτός των φορολογικών δικαιολογητικών που σε αυτή την περίπτωση θα αποκλείονται - τα οποία θα μπορούν να τα προσκομίσουν για επανέλεγχο της αίτησης και τέλος ως αλλαγής μορίων όταν τα δικαιολογητικά που κατατίθενται δεν αποδεικνύουν την ηλεκτρονική μοριοδότηση. Η προθεσμία ημερών για την υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών θα ορίζεται με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται, εφόσον έχει εγκριθεί η υποβολή πρότασής στην ΕΕΤΑΑ για συμμετοχή του Οργανισμού στη δράση “Επαγγελματική και οικογενειακή ζωή” όπου ο οργανισμός θα είναι και ενήμερος για τις εγκεκριμένες θέσεις. Διαφορετικά θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού που θα ορίζει τη νέα ημερομηνία έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων τα οποία ανακοινώνονται μετά τα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ.

Την ευθύνη υποβολής των αιτήσεων θα έχουν αποκλειστικά οι γονείς.

Όροι συμμετοχής στην διαδικασία:
Υποβολή «Αίτηση συμμετοχής - Δήλωση» - Όροι συμμετοχής
• Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο χρονικό διάστημα από 10 Μαΐου έως και 31 Μαΐου στη Διεύθυνση https://aitisi.dopafmai.gr
Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των Αιτήσεων, ορίζεται η 31 Μαΐου και ώρα 23:59, βάσει του αποδεικτικού του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, που δίνεται αυτόματα.
• Τα δικαιολογητικά συμμετοχής πρέπει να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
• Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι βασικό και υποχρεωτικό στοιχείο μοριοδότησης και θα πρέπει να αποδεικνύεται με σχετικό εκκαθαριστικό έντυπο. Όσες αιτήσεις δεν έχουν το απαραίτητο αποδεικτικό φορολογικό έντυπο θα απορρίπτονται.
Αιτήσεις μετά την παραπάνω ημερομηνία 31 Μαΐου και ώρα 23:59 δεν θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά

Αιτήσεις συνοδευόμενες από τα δικαιολογητικά, που θα κατατεθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία (31 Μαΐου και ώρα 23:59) θα θεωρούνται ως εκπρόθεσμες και θα αξιολογούνται μόνο σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν οι θέσεις στα ΚΕΠΑ από τις εντός προθεσμίας αιτήσεις.
Κάθε ωφελούμενος/νη μπορεί να υποβάλει μια και μοναδική αίτηση ανά παιδί.

Ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ. θα αντλήσει στοιχεία που αφορούν στα συνολικά εισοδήματα, βάσει εκκαθαριστικού με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Στην περίπτωση κατά την οποία στο εκκαθαριστικό σημείωμα δεν περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα του συζύγου ή του συντρόφου, τότε θα πρέπει να αναρτηθεί και το εκκαθαριστικό αυτό, ώστε να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο υπολογισμός του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος για την μοριοδότηση.
Οι αιτηθέντες θα πρέπει να διατηρούν το οποιοδήποτε επίσημο αποδεικτικό, που αφορά στην υποβολή της αίτησής τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων.

Με την αίτησή τους οι αιτούντες - ωφελούμενοι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για την περαιτέρω επεξεργασία (από τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της ΕΥΔ των 13 ΠΕΠ) των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, τα οποία τηρούνται για τους σκοπούς της υλοποίησης της διαδικασίας ένταξης των παιδιών στα ΚΕΠΑ, της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγησή του και της άσκησης του ελέγχου ως προς την υλοποίησή του.

Επίσης ότι ενημερώθηκαν και αποδέχονται τα απορρέοντα από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαιώματά τους ενημέρωσης, πρόσβασης, διόρθωσης, περιορισμού επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και καταγγελίας στην αρμόδια εποπτική αρχή. Η επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων απλών και ευαίσθητων είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον και για την εκτέλεση των υποχρεώσεων και την άσκηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στο τομέα του εργατικού δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας.

Για τη συμπλήρωση του σχετικού ηλεκτρονικού εντύπου Αίτησης Συμμετοχής, απαραίτητη είναι η γνώση από τους ενδιαφερόμενους όλων των όρων, διαδικασιών και στοιχείων συμμετοχής, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην παρούσα, τα οποία οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο - εστίαση: Σερβίρουν καφέ και φαγητό ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους

Εθελοντική Αιμοδοσία στις Αρχάνες