Κρήτη

Ηράκλειο

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Πως να προστατευτείτε από τη γρίπη

γρίπη

Στο κύμα της γρίπης το οποίο φαίνεται πως επανεμφανίζεται στην Ελλάδα, αναφέρεται με ανακοίνωση ο ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου ο οποίος τονίζει ότι "για άλλη μια χρονιά κρίνεται απαραίτητη η σωστή λήψη προληπτικών μέτρων". Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Φαίνεται ότι σταδιακά επανεμφανίζεται το κύμα γρίπης στη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Μέχρι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης τα οποία χρειάστηκαν  νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν και 5 θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης.
Για άλλη μια χρονιά κρίνεται απαραίτητη η σωστή λήψη προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα της γρίπης, αλλά και τις επιπλοκές της.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι υψηλός πυρετός, μυαλγίες, έντονη κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, βήχας και έντονη εξάντληση. Μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και επτά ημέρες, ενώ για την πλήρη αποκατάσταση μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 ημέρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτός που έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης μπορεί να μεταδίδει τη νόσο μια ημέρα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο είναι ο ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ, ο οποίος γίνεται μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αλλά σκόπιμο είναι αν έχει παραλειφθεί , να γίνεται ακόμα και τώρα, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Άλλα μέτρα πρόληψης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής (τακτικό πλύσιμο των χεριών, συχνός αερισμός των χώρων), αποφυγή της επαφής των χεριών με τις εκκρίσεις από το στόμα και τη μύτη. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, ειδικά αν έχουμε συμπτώματα της γρίπης.
Όσοι πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (καρδιακές νόσοι, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς), θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους άμεσα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων της γρίπης.
Είναι λάθος να λαμβάνετε αντιβιοτική αγωγή χωρίς την υπόδειξη του γιατρού, καθώς η αντιβίωση δεν έχει καμία δράση στην πορεία της γρίπης, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της. Η αντιμετώπιση της γρίπης, πέρα από τα συντηρητικά μέτρα (αντιπυρετικά, ενυδάτωση), περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικής αντιικής αγωγή, η οποία θα πρέπει να δίδεται μόνο κατόπιν υπόδειξης του θεράποντος ιατρού!!
Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας, ιδιαίτερα  αν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν   υψηλό και παρατεινόμενο (πέραν του 4μέρου) πυρετό,  δύσπνοια,  πολλαπλούς έμετους,  σύγχυση, λιποθυμία.
Ας τηρήσουμε λοιπόν αυτές τις απλές συμβουλές, ώστε να περιορίσουμε αυτόν το  χειμώνα τις επιπλοκές της γρίπης.

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του 60χρονου κτηνοτρόφου

Ερεύνα και διάσωση

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τον 60χρονο κτηνοτρόφο που χρειάστηκε να μεταφερθεί από τη δύσβατη περιοχή «Κατσιβέλι» των Λευκών Ορέων στα Χανιά στο πλησιέστερο νοσοκομείο καθώς αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.

Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση των αρχών καθώς ο 60χρονος έχει ιστορικό καρδιολογικού προβλήματος. Μάλιστα, ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου, το οποίο έφθασε από τη Ρόδο και τον μετέφερε.

Ασθενοφόρο τον παρέλαβε και ο άνδρας διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων για τα περαιτέρω.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πυροσβέστες από το κλιμάκιο Ανώπολης, 3  από το κλιμάκιο των Βρυσών, καθώς και ομάδα της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - Θανατηφόρο Τροχαίο: Οδηγός μηχανής έχασε ακαριαία τη ζωή του

Ηράκλειο - lockdown: Πότε θα ακούσουμε μουσική στα μαγαζιά - Πότε θα αρχίσουμε να... ξενυχτάμε

 

 

ESPA BANNER