Κρήτη

Ηράκλειο

Η ΟΣΕΤΕΕ για το εργατικό δυστύχημα στο νέο αεροδρόμιο Καστελλίου

Εργατικο Ατυχημα

Τα συλληπητήρια της εκφράζει μέσα από ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, για το χαμό του 40χρονου εργάτη, στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι: 

Άλλος ένας συνάδελφος, έχασε σήμερα το πρωί την ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο κατασκευαστικό έργο του αεροδρομίου Καστελίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο εργαζόμενος ήταν νέος άνθρωπος, 40 χρονών με δύο μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων μας χτυπήθηκε από ερπυστριοφόρο όχημα έργου  σήμερα το πρωί.

Η κατάσταση στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ιδιαίτερα στον Κατασκευαστικό Κλάδο τόσο στα έργα μεγάλης όσο και σε εκείνα μικρής κλίμακας, παραπέμπει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενα εργατικά δυστυχήματα.

Στα τεχνικά έργα, το πλήθος των υπεργολάβων και οι πολλές ερμηνείες της νομοθεσίας, δημιουργούν χαοτικές συνθήκες στο θέμα των ευθυνών για την ύπαρξη ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Όσοι δεν τηρούν την νομοθεσία, αλλά και όσοι παρατηρούν με αδιαφορία την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, είναι συνυπεύθυνοι σε αυτό το δράμα. Κυβέρνηση, Εργοδότες, Ινστιτούτα, πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να σταματήσει να απαξιώνεται η ζωή των εργαζομένων. Να σταματήσει η χώρα μας να είναι πρωταθλήτρια στα εργατικά δυστυχήματα στην Ευρώπη. Είναι προσβολή για τον πολιτισμό μας.

Το ΔΣ της ΟΣΕΤΕΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση του στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας. Είμαστε στη διάθεση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με το οποίο έχουμε σταθερή διαχρονική συνεργασία και δράση στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία ώστε να συνεισφέρουμε στην διερεύνηση των συνθηκών του συγκεκριμένου δυστυχήματος αλλά και σε ενέργειες ευαισθητοποίησης και πρόληψης μελλοντικών επαγγελματικών κινδύνων.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Γερμανία: Τρία rapid test για χρήση στο σπίτι διαθέσιμα από σήμερα στην αγορά

Πασχάλης Τσαρούχας: Καταγγελίες για βιασμούς από τουλάχιστον 2 πρόσωπα κατέθεσε στον

εισαγγελέα

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά απειλεί επιχειρήσεις - Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Κρήτη

Ήξερες ότι στην Κρήτη βρίσκεται ο δεύτερος ψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδας;

Καταρράκτης του Αμπά (copywrite Antonis Bertsias)

Δέος προκαλεί ένας από τους μεγαλύτερους και επιβλητικότερους καταρράκτες της Ευρώπης, ο Αμπάς, που βρίσκεται στις απόκρημνες χαράδρες του φαραγγιού του Αμπά στην νότια Κρήτη. Ο καταρράκτης του Αμπά έχει συνολικό ύψος 145 μέτρα και αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο καταρράκτη της Ελλάδας, σε κατακόρυφη πτώση, μετά τον καταρράκτη του Μάστορα στο φαράγγι του Χα (215 μέτρα).

Με θέα στο νότιο Κρητικό Πέλαγος ανάμεσα στα βράχια, ο καταρράκτης πέφτει με ορμή από ύψος 145 περίπου μέτρων δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα που ''κόβει την ανάσα''.

Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά

Το φαράγγι του Αμπά σχηματίζεται περίπου 53χλμ νότια του Ηρακλείου, στα άγρια Αστερούσια Όρη. Ο ποταμός Μουσούλης που το διαρρέει το χειμώνα συγκεντρώνει τα νερά από τις πηγές του οροπεδίου των Παρανύμφων και του Αμυγδάλου και τα μεταφέρει στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. Η ομαλή πορεία του ποταμού στο εύφορο οροπέδιο διακόπτεται πολύ απότομα όταν συναντάει το βραχώδες ρήγμα των Αστερουσίων, σχηματίζοντας τον επιβλητικό καταρράκτη του Αμπά.

 

 

Το όνομα "Αμπάς" το έχει πάρει από το ''Αββάς'' που σημαίνει ιερέας καθώς στην βάση του καταρράκτη είχε ασκητεύει κάποτε ένας μονάχος.

Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά

Όσοι έχουν υψοφοβία καλό θα είναι να απολαύσουν το θέαμα από τις οθόνες τους γιατί το μονοπάτι που είναι δίπλα στον γκρεμό δεν έχει προστατευτικά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος. Παρόλο που φαίνεται αδιανόητο να κατέβει κάποιος στη βάση του καταρράκτη χωρίς τεχνικό εξοπλισμό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπήρχε παλιά μονοπάτι που έφτανε ως εκεί.

Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά

Μέσα στο φαράγγι που σχηματίζεται μετά το μεγάλο καταρράκτη και καταλήγει στη θάλασσα, υπάρχουν κι άλλοι μικρότεροι καταρράκτες. Το φαράγγι έχει ασφαλιστεί από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Κρήτης κι έτσι μια μικρή ομάδα από έμπειρους canyoners μπορεί να το κατέβει σε περίπου 7 ώρες. Συνολικά υπάρχουν 21 καταβάσεις, από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει ύψος 45μ (ο μεγάλος καταρράκτης έχει 4 αλλαγές στον αέρα).

Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά

Οι γκρεμοί της ευρύτερης περιοχής φιλοξενούν το μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό αρπακτικών πτηνών σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να αποφεύγεται η κατάβαση κατά την αναπαραγωγική περίοδο τον χειμώνα.

Πηγή φωτογραφιών cretanbeaches

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη;

Ήξερες ότι στην Ιεράπετρα υπάρχει καταρράκτης 40 μέτρων;!

Ήξερες ότι υπάρχει Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη;