Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η ανομβρία πλήττει οικοσυστήματα της Κρήτης - Ισχυρό σοκ για πανίδα και χλωρίδα 

Image
11053_lake-kournas-greece.jpg
 clock 12:10 | 23/03/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ανομβρία, σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και φυσικά την έλλειψη σχεδιασμού, έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό μείγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την πανίδα και τη χλωρίδα της Κρήτης.

Συμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η κατάσταση που βιώνει η Κρήτη με την ανομβρία, επηρεάζει δραματικά το νησί. 

Οπως λένε οι επιπτώσεις είναι πολλές τα τελευταία χρόνια ειδικά, που οι καιρικές αλλαγές είναι πιο δραματικες. 

«Οι ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο κλίμα είναι εμφανείς. Αυτές οι συνέπειες σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι προβλέψιμες. Απο τη μια μπορεί να έχουμε καταποντισμούς και από την άλλη έντονες περιόδους λειψυδρίας και ξηρασίας, όπως η φετινή. Η χρονιά που διανύουμε είναι μια τέτοια περίοδος», αναφέρει ο Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος και διευθυντής του Σπηλαιολογικού Ινστιτούτου Ερευνών Ελλάδας.

Οι αλλαγές αυτές αναπόφευκτα φέρνουν συνέπειες και στα οικοσυστήματα του νησιού. Ετσι τα πρώτα οικοσυστήματα που θα επηρεαστούν έντονα και στα οποία ήδη καταγράφονται σοβαρά προβληματα, είναι οι υγρότοποι. 

«Αυτό φέρνει και άλλες επιπτώσεις, γιατί οι υγρότοποι δεν είναι απομονωμένα οικοσυστήματα, αλλά επηρεάζουν μια σειρά από άλλα. Το νερό δε θα ρέει στα ρυάκια της Κρήτης (όπου υπαρχει η δυνατότητα, γιατί έχουμε καταστρέψει πολλά από αυτά), επομένως όλη η πανίδα και η χλωρίδα που σχετίζεται με το νερό θα υποστεί ένα ισχυρό σοκ. Αυτή η πανίδα αποτελεί συνήθως τροφή για άλλα είδη, πτηνά και νυχτερίδες κατα κύριο λόγο, τα οποία θα βιώσουν δύσκολες στιγμές και μαζί τους άλλα είδη, των οποία τα παραπάνω αποτελούν επίσης τροφή», εξηγεί ο κ. Παραγκαμιάν.

Βέβαια, όπως τονίζει, το ευτύχημα είναι ότι η Κρήτη έχει αντοχές, μιας και τα περισσότερα οικοσυστήματα είναι φρυγανότοποι και επηρεάζονται λιγότερο αυτή τη στιγμή, χωρίς όμως να είναι γνωστό τι θα συμβεί στο μέλλον.

Ανθρωπος και συνέπειες

Για αυτή την κατάσταση, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο άνθρωπος. Συμφωνα με τον κ. Παραγκαμιάν, η αιτία των πραγμάτων και τα προβληματα που πρέπει να λυθούν, έχουν να κάνουν με τη δική μας συμπεριφορά και με την μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. 

«Υπαρχει μια ασυδοσία στη χρήση του νερού σήμερα. Εχουμε πολύ κακά συστήματα μεταφοράς του νερού. Αποδεικνύεται πως με το να γεμίσουμε την Κρήτη με φράγματα, δε λύνουμε κανένα πρόβλημα, γιατί αυτό που θα πρέπει να καταπολεμήσει κανείς, είναι η αιτία των προβλημάτων, ώστε να μην υπαρχουν αυτά.

Με μια σταδιακή προσαρμογή δική μας, θα υπαρξουν λύσεις. Μια προσαρμογή απέναντι σε αυτό που είναι γνωστό, δηλαδή την κλιματική αλλαγή. Θέλει πολύ μεγάλη συνεση στη χρήση του νερού, που πρέπει να γίνει - όχι μόνο φέτος- αλλά κάθε χρόνο. Θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, όπως πρέπει. Να αξιολογηθούν, να τροποποιηθούν όπου χρειάζονται βελτιώσεις ωστε να περάσουμε σε μια βιώσιμη διαχείριση του νερού. Φέτος θα γίνει πολεμος για το νερό, όπως καταλαβαίνει κανείς», καταλήγει ο ίδιος.

Ανδρέας Κριτσωτάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis