Κρήτη

Ηράκλειο

Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για τη σχολική στέγη στην Αλικαρνασσό

κκε σημαια

Για το οξυμμένο πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή της Ν. Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Πολλά από τα σχολεία της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού του δήμου Ηρακλείου αντιμετωπίζουν χρόνια σχολικά κτιριακά προβλήματα που δεν ικανοποιούν διευρυμένα τις σύνθετες ανάγκες των παιδιών και αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.
Χαρακτηριστικά στη Νέα Αλικαρνασσό λειτουργεί ένα μόνο Γυμνάσιο που αριθμεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 500 μαθητές ενώ έχει κατασκευαστεί για 250 μαθητές. 
Επίσης στην περιοχή λειτουργούν 5 πολυπληθή Δημοτικά σχολεία. Το 5ο Δημοτικό, το οποίο συστεγάζεται «προσωρινά» με το 2ο Δημοτικό από το 1987, με συνολικό μαθητικό δυναμικό πάνω από 420 παιδιά. Τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα καθημερινά σε αίθουσες χωρισμένες στα δύο ή ακόμα και σε αίθουσες χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, αφού χρησιμοποιούνται μέχρι και βοηθητικοί χώροι για μάθημα, με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για την υγεία και την ασφάλειά τους.    
Στην περίπτωση του 2ου και 7ου Νηπιαγωγείου, τα οποία συστεγάζονται με το 2ο και 5ο Δημοτικό, οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο τραγικές. Νήπια ηλικίας 5-6 χρονών έρχονται για πρώτη φορά επαφή με το σχολείο μέσα σε μεγάλα κοντέινερ, χωρίς προαύλιο χώρο, με μόλις τρεις τουαλέτες. Στα υπόλοιπα νηπιαγωγεία, τα παιδιά παίζουν καθημερινά σε φθαρμένα ακατάλληλα πατώματα.
Αντίστοιχες καταστάσεις επικρατούν και στα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής, όπως στο 3ο δημοτικό, όπου τα παιδιά στοιβάζονται σε μία μικρή αίθουσα με τη βροχή να στάζει πάνω από τα κεφάλια τους και με κίνδυνο να πέσει πάνω τους ο σοβάς, γιατί σε λυόμενη αίθουσα κυκλοφορούν ανενόχλητα τρωκτικά.
Το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης της περιοχής χρήζει άμεσης παρέμβασης και δρομολόγησης λύσεων καθώς, τα προβλήματα που για χρόνια υπάρχουν, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους μέχρι και για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Οι γονείς έχουν ήδη απευθυνθεί με υπογραφές στο Δήμο Ηρακλείου ο οποίος αποφεύγει να δεσμευτεί συγκεκριμένα, μοιράζοντας ευχολόγια και υποσχέσεις για μπαλώματα στις περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι πολύ οξυμμένο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:
• Άμεσα να καταγραφούν όλα τα τεχνικά προβλήματα για τα σχολικά συγκροτήματα της Ν. Αλικαρνασσού και να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να γίνει καταγραφή κτιριολογικής κατάστασης σχολείων. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις σεισμικού ελέγχου. Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία.
Να γίνει άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σχολικών κτιρίων που θα στεγάσουν το Γυμνάσιο, το 5ο Δημοτικό, το 2ο και 7ου Νηπιαγωγείο, με όλη την αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό που απαιτούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου - δωρεάν χαρακτήρα τους

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σε ύφεση η φωτιά στην Αγία Βαρβάρα

πυροσβεστικό ελικόπτερο

Καλύτερη είναι η εικόνα από την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Ηράκλειο.

Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και οι ρίψεις νερού από το ελικόπτερο περιόρισαν το πύρινο μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και υδροφόρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα στις φλόγες - Μεγάλες πυρκαγιές σε εξέλιξη (Βίντεο)

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε όλο το νησί