Κρήτη

Ηράκλειο

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για το πρόγραμμα πυροπροστασίας του ΟΑΕΔ

δασοπυρόσβεση

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου βρίσκεται δίπλα στους συναδέρφους-εργαζομένους του Κοινωφελούς προγράμματος «πυροπροστασίας του ΟΑΕΔ» και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για παράταση του προγράμματος.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΗ, συνάδερφοι Δασεργάτες  επεσήμαναν στον Πρόεδρο του ΕΚΗ, συναδ Στέλιο Βοργιά και στην Πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης, συναδ Σοφία Καρατσάλη, ότι η παραμονή στις θέσεις τους κρίνεται επιβεβλημένη λόγω της πλήρης απουσίας μόνιμου ή συμβασιούχου προσωπικού. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν ¨Η αποχώρηση ενός ειδικευμένου πλέον και έμπειρου προσωπικού στον τομέα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ πυρκαγιών με πολλαπλές δραστηριότητες σε όλη την διάρκεια του χρόνου πάνω στον ευαίσθητο και αναγκαίο σχεδιασμό της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, καθώς επίσης και στο μείζον ζήτημα των αναδασώσεων, αφήνει απογυμνωμένες τις δασικές υπηρεσίες από εργατικό και επιστημονικό προσωπικό¨.

Παράλληλα, ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων τα κονδύλια για εξοπλισμό και εκπαίδευση των εργαζομένων του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο να σημειωθεί εφαρμόζεται πιλοτικά και αποτελεί πρότυπο για τις δασικές εκτάσεις αφού ουδέποτε υπήρξε νωρίτερα σχεδιασμός ή υλοποίηση προγράμματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών. 

Στον νομό Ηρακλείου τον  Αύγουστο 2018 προσλήφθηκαν 48 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, με κύριο σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των εργασιών για την αντιπυρική προστασία των δασών του νομού. Οι εργασίες αφορούν στην καθαριότητα των χώρων, στην αποψίλωση ξερών χόρτων εντός και παραμετρικά των δασών, στον καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών καθώς επίσης και στο κλάδεμα και καθάρισμα των δέντρων. Σήμερα πλέον, οι δασεργάτες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την αντιπυρική  προστασία των δασών και την διαχείριση των καμένων εκτάσεων με καθαρισμούς και υλοτομίες συσσωρευμένης βιομάζας, διανοίξεις δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων. 
   
Οι δράσεις των εργαζομένων σε περιοχές, που για χρόνια ήταν εγκαταλειμμένες όπως η Κέρη και το Φουρνί Αρχανών, υπήρξαν ευεργετικές για μία χρονιά, που στο νησί μας, καταγράφηκε μικρός αριθμός δασικών πυρκαγιών σε μία αντιπυρική περίοδο υψηλού φέτος κινδύνου.

Η παραμονή λοιπόν στην θέση τους κρίνεται επιβεβλημένη και απολύτως αναγκαία ώστε να υπάρξει αντίστοιχη προετοιμασία και θωράκιση για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Για να μην ζήσουμε ξανά αντίστοιχες τραγωδίες όπως το Μάτι, αποτέλεσμα των χρόνια υποστελεχομένων δασικών υπηρεσιών και απουσία της πολιτικής πρόληψης και φροντίδας των δασών. 

Κρήτη

Στ. Aρναουτάκης: Ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην αμπελουργία

Σταύρος Αρναουτάκης

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ  Ανδρέα Λυκουρέντζο για τις καταστροφές από τον καύσωνα στην αγροτική παραγωγή-αμπελουργία στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης παράλληλα ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να επισκεφθεί άμεσα το νησί και να διαπιστώσει από κοντά την έκταση του προβλήματος στις αμπελουργικές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Χιλιάδες κυβικά από το φράγμα Αποσελέμη "ξεδιψούν" εν μέσω καύσωνα ολόκληρες περιοχές

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο - Με πλοία βγάζουν τον κόσμο από την παραλία (Βίντεο)