Κρήτη

Ηράκλειο

Διεθνές Συνεδρίο με θέμα τον Κώδικα της Αρχαίας Γόρτυνας

Το Δήμαρχο Γόρτυνας, Νίκο Σχοιναράκη επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας, προκειμένου να συζητήσουν για τη διοργάνωση ενός Διεθνές Συνεδρίου στη Γόρτυνα, το οποίο θα έχει ως θέμα τον Κώδικα της Αρχαίας Γόρτυνας ("Δωδεκάδελτος"), όπου συναντάται η πρώτη επίσημη καταγραφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην Υπουργός, παρουσίασε στον κ. Σχοιναράκη το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνει η ατζέντα του συνεδρίου, το οποίο εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί στα μέσα της άνοιξης και θα προσκληθούν σε αυτό καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Κατόπιν ο κ. Σούρλας επισκέφτηκε τους χώρους όπου δύναται να φιλοξενηθούν οι δραστηριότητες του συνεδρίου και φυσικά τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, για να δει και να θαυμάσει τη Μεγάλη Επιγραφή.

Ο κ. Σχοιναράκης εξέφρασε στον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πολίτευμα και την ευνομία της αρχαίας Γόρτυνας.     

"Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Σούρλα για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου. Η Επιγραφή της Γόρτυνας μας έδωσε πλήρη στοιχεία για τις νομοθετικές διατάξεις αστικού, οικογενειακού, κληρονομικού δικαίου και πολιτικής δικονομίας. Το συνέδριο αυτό, που θα συνδιοργανώσουμε μαζί με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Περιφέρεια Κρήτης, θα παρουσιάσει την προσφορά της αρχαίας Γόρτυνας στον παγκόσμιο πολιτισμό και συνάμα θα αναδείξει την περιοχή μας, καθώς θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το πολίτευμα και η ευνομία της αρχαίας Γόρτυνας αποτελούν φωτεινό φάρο για όλους μας." ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί αρχές του νέου έτους και εκτός από το δήμο Γόρτυνας και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνδιοργανωτές θα είναι ακόμη η Περιφέρεια Κρήτης κι ο Διεθνής Οργανισμός Ευρωπαϊκού Δικαίου.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενεργοποιήθηκε το "Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ" μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς

Πολιτική Προστασία

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται καθημερινά στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες, ενώ κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή (23/7), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ζήτησε να ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», το οποίο καθορίζει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τους φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα.

Το Σχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως. Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Λεονταράκη, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr, υπάρχουν συνεχείς επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλεπει το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»:

Συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου στις 11 το πρωί, στο Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έχει κληθεί να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Ζημιές σε χωριά του Ηρακλείου μετά τον σεισμό (φωτογραφίες)

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου