Κρήτη

Ηράκλειο

"Ανυπόταχτη Κρήτη": Κάτω τα χέρια από το Πάρκο Γεωργιάδη!

παρκο γεωργιαδη.jpg

Ανακοίνωση από την παράταξη "Ανυπόταχτη Κρήτη" για το Πάρκο Γεωργιάδη, με αφορμή την κοπή δέντρων που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Το Σάββατο 30/3 ήρθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την κατάσταση μέσα στο εργοτάξιο όπου γίνεται η υποτιθέμενη αναβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη. Σε αυτές βλέπουμε κορμούς δέντρων που έχουν κοπεί, κάτι που οι τοπικές αρχές υποστήριζαν από πριν αρχίσουν οι εργασίες πως δε θα συνέβαινε. Φυσικά, σχεδόν άμεσα βγήκε απάντηση του Δήμου σύμφωνα με την οποία ήταν ανάγκη να κοπούν τα δέντρα καθώς είχαν πάρει κλίση λόγω των καιρικών συνθηκών και για αυτό κρίθηκαν επικίνδυνα.
 
Ας μην κοροϊδευόμαστε! Το πάρκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ειδικά την περίοδο πριν την έναρξη των έργων ήταν παρατημένο, ακριβώς για να δημιουργηθεί η “ανάγκη” για την ανάπλασή του.
Τα δέντρα τόσα χρόνια έχουν αντέξει τον καιρό του Ηρακλείου.
Αυτό που δεν άντεξαν είναι το σκάψιμο των ριζών τους λόγω των εργασιών ανάπλασης.
Για άλλη μια φορά οι τοπικές αρχές της Κρήτης προσπαθούν να φορτώσουν την ευθύνη για την έλλειψη μέριμνας από την πλευρά τους σε έντονα (αλλά όχι μη προβλέψιμα, να συμπληρώσουμε εμείς) καιρικά φαινόμενα.
 
Ο Δήμος μάλιστα συνεχίζει διαβεβαιώνοντας πως δε θα γίνει “αλλοίωση του χαρακτήρα του πάρκου, αλλά αντίθετα [...] ενίσχυσή του". Ας εξηγήσει κάποιος πως θα ενισχυθεί ο χαρακτήρας του πάρκου αφού θα έχει λιγότερα δέντρα από όσα είχε όταν ξεκίνησε η ανάπλαση...
 
Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως το πάρκο που θα παραδοθεί μετά το πέρας των εργασιών ,θα είναι πολύ διαφορετικό από το πάρκο που οι πολίτες του Ηρακλείου προσπάθησαν να υπερασπιστούν σε τόσο μεγάλο βαθμό που ο Δήμος έφερε τα ΜΑΤ μέσα στο πάρκο προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.
 
"Το πάρκο που θυμόμαστε αποτελούσε ένα χώρο που μπορούσαν να απολαύσουν όλοι οι δημότες και οι επισκέπτες του Ηρακλείου.
Αποτελούσε το μοναδικό δημόσιο χώρο μέσα στη πόλη όπου ήταν δυνατό να δροσιστείς το καλοκαίρι και ήταν ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορούσε κάποιος να έρθει σε επαφή με μη εμπορευματικοποιημένες μορφές ψυχαγωγίας, καθώς φιλοξενούσε δεκάδες πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα κάθε χρονιά.
 
Το πάρκο που θα αντικρίσουν οι Ηρακλειώτες όταν φύγουν οι σιδεριές γύρω από το εργοτάξιο θα αποτελεί απλά ένα κομμάτι του πολύ μεγαλύτερου τουριστικού πάρκου στο οποίο μετατρέπεται η Κρήτη μέσα από το σχεδιασμό του κεφαλαίου.

Οι “αναβαθμίσεις” των δημόσιων χώρων, οι καταπατήσεις από ξενοδόχους και οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας στους χώρους των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ,δείχνουν πως ΕΕ-κυβέρνηση-επιχειρηματικοί όμιλοι, λεηλατούν κάθε σπιθαμή του νησιού ,των δημόσιων χώρων και των ζωών μας προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ο χαρακτήρας που είχε το πάρκο Γεωργιάδη πριν μπουν οι μπουλντόζες δεν ανταποκρινόταν σε αυτό το σχέδιο, και για αυτό και το μένος της δημοτικής αρχής να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης.
-Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε κοπή δέντρων του πάρκου.
-Υπερασπιζόμαστε τον ελεύθερο και ζωντανό χαρακτήρα του ενάντια στην κατεύθυνση παράδοσής του στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
-Διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμισή του :Δημιουργία μεγαλύτερης και ασφαλούς παιδικής χαράς ,διαδρόμων χωρίς μπετόν ,επαναλειτουργία δημοτικού αναψυκτήριου .
-Για τη φροντίδα, την καθαριότητα και τη τακτική συντήρησή του να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και όχι εργολάβοι ,εταιρίες σεκιούριτι και κάμερες παρακολούθησης των πολιτών (όπως προβλέπει η μελέτη).
-Καλούμε το λαό του Ηρακλείου να διεκδικήσει δημόσιους ,δωρεάν ,ελεύθερους χώρους αναψυχής ,άθλησης και πρασίνου ,που τόσο τους έχει ανάγκη η πόλη ,οι εργαζόμενοι και η νεολαία.
 

Κρήτη

Κρήτη: Ισόβια Ισόβια στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη για το φονικό στα Ανώγεια

29χρονος ανώγεια

Tην ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επτά χρόνια φυλάκισης επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη, γιό του δολοφονημένου Λευτέρη Καλομοίρη, ένοχο ανθρωποκτονίας σε ήρεμη κατάσταση, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

Ο Καλομοίρης δικάστηκε για το φόνο του Γιώργου Ξυλούρη, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον πατέρα του Λευτέρη Καλομοίρη.

Ο εισαγγελέας αρχικά πρότεινε 15 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 4 χρόνια για την οπλοφορία, την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή, χωρίς να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο

Κρήτη: Το κιβώτιο με τα ναρκωτικά την πρόδωσε - Χειροπέδες σε 45χρονη (φώτο)

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου