Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Καπετάν Μιχάλη Κόρακα

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Καπετάν Μιχάλη Κόρακα
 clock 13:10 | 12/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ξεκίνησαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Καπεταν Μιχάλη Κόρακα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 14/9 στην Πόμπια, γενέτειρα του μεγάλου αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού.

Με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του οπλαρχηγού που βρίσκεται έξω από το στάδιο Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ξεκίνησαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις στην μνήμη του Καπεταν Μιχάλη Κόρακα. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γ. Ροκαδάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Ν. Σχοιναράκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Κ. Βαρδαβάς, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηρακλείου, καθώς και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόμπιας κ. Γ. Φουστανάκης.

Στεφάνι στο άγαλμα του, κατέθεσαν επίσης οι κκ. Κονιωτάκη και Καρούζος, απόγονοι του καπετάν Μιχάλη Κόρακα, η κ. Ζ. Ντελιδάκη εκ μέρους του Π.Σ. Πόμπιας, καθώς και ο κ. Δ. Φουστανάκης από την Α.Λ. Μεσαράς. Με την ολοκλήρωση της μικρής τελετής έγινε μια μικρή αναφορά στη ζωή και τη δράση του καπετάν Μιχάλη Κόρακα κατά τη διάρκεια των Κριτικών Επαναστάσεων στις οποίες συμμετείχε, από την ραδιοφωνική παραγωγό κ. Υβα Κουμαντάκη.

Ο Μιχαήλ Κόρακας γεννήθηκε στην Πόμπια της Μεσσαράς το 1797 ως Μιχάλης Καρούζος. Σε ηλικία 18 ετών σκότωσε τον Αγά Αλήκο. Η επωνυμία "Κόρακας" του αποδόθηκε ως ένδειξη της επιθετικότητας που έδειχνε ο πατέρας του και αργότερα ο ίδιος εναντία στους Οθωμανούς κατακτητές. Αγωνίστηκε στην Κρητική Επανάσταση του 1821.

Το 1827 με πειρατικό πλοίο και ορμητήριο την Κάρπαθο, πολέμησε τον αιγυπτιακό και οθωμανικό στόλο. Το 1828, συνέχισε τον αγώνα στην Πελοπόννησο και τιμήθηκε με το βαθμό του λοχαγού και το χάλκινο σταυρό του Φοίνικα. Επέστρεψε με τιμές στην Κρήτη το 1834 και πήρε μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1841, στην Κρητική Επανάσταση του 1858 και στην Κρητική Επανάσταση του 1866, πολεμώντας ενάντια σε πολυάριθμες οθωμανικές δυνάμεις. Κήρυξε την επανάσταση του 1878 και κατόπιν τιμήθηκε από το βασιλιά Γεώργιο στην Αθήνα και τον πατριάρχη Αλεξάνδρειας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis