Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Η στυτική δυσλειτουργία «προάγγελος» διαβήτη στους νέους

Image
διαβητης
 clock 22:48 | 01/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη στο κοντινό μέλλον, αλλά και ένδειξη ύπαρξης της νόσου ή της κατάστασης που προηγείται αυτής (προδιαβήτης), είναι η στυτική δυσλειτουργία σε νέους άνδρες.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Saint Louis των ΗΠΑ έδειξε ότι το 75% των ασθενών ανέπτυξαν προδιαβήτη ή διαβήτη εντός ενός έτους από τη διάγνωσή της. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί μόνο επίπτωση του διαβήτη, αλλά και παράγοντα κινδύνου.

Από διαβήτη τύπου 2 πάσχουν κυρίως άνδρες άνω των 45 ετών. Τι συμβαίνει, όμως, με τους νεότερους; Για να το ανακαλύψουν, οι αμερικανοί ερευνητές επέλεξαν άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών που είχαν στυτική δυσλειτουργία, αλλά δεν έπασχαν από προδιαβήτη, υπεργλυκαιμία ή διαβήτη τύπου 2. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 28,3, το 81,7% ήταν λευκοί και το 14,0% Αφροαμερικανοί.

Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η αδυναμία επίτευξης στύσης και επιτυχούς και ολοκληρωμένης σεξουαλικής πράξης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη.

Σε ποσοστό περίπου 30% η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας και του προδιαβήτη/διαβήτη έγινε την ίδια ημέρα, ενώ στο 75% σχεδόν των συμμετεχόντων εντός ενός έτους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποτελεί δείκτη για μη διαγνωσμένο προδιαβήτη/διαβήτη και παράγοντα κινδύνου για βραχυπρόθεσμη εμφάνιση των δύο διαταραχών. Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας επομένως μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία για έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του διαβήτη, ιδίως σε νεότερους άνδρες, αφού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας μακροπρόθεσμα.

Το αρχικό, ωστόσο, ζητούμενο είναι να υποψιαστούν ότι τα περιστατικά ανικανότητας επίτευξης στύσης μπορεί να μην είναι τόσο αθώα, και να επιδιώξουν τη διάγνωση, δεδομένης της αναστολής που νιώθουν εξαιτίας της ντροπής.

Τα κρουστικά κύματα είναι μια ανώδυνη μέθοδος που βοηθά στη δημιουργία καινούριων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το πέος. Η συγκεκριμένη θεραπεία συνιστάται συνήθως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή ή δεν επιθυμούν πιο επεμβατικούς τρόπους αποκατάστασης της δυσλειτουργίας.

Για τη υποβολή σε αυτήν δεν απαιτείται προετοιμασία για το ραντεβού στο ιατρείο ούτε αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η οποία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, μια μικρή συσκευή χρησιμοποιεί στοχευμένα ηχητικά κύματα για να διεγείρει τον ιστό του πέους και να ενθαρρύνει τη ροή του αίματος. Ο ασθενής αισθάνεται μόνο ελαφριές δονήσεις.

Απαιτούνται 8 συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι οποίες πραγματοποιούνται ανά μία εβδομάδα, μετά την οποία 8 στους 10 ασθενείς έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές χωρίς να χρειάζονται φάρμακα ή ενέσεις.

 

Διαβάστε επίσης 

Δωρεάν η προληπτική αγωγή PrEP για τον HIV – Πώς θα χορηγείται

Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο τραυματίζουν τον εγκέφαλο

Μπορεί η μουσική να μας κάνει πιο υγιείς;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis