Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Πήγαν να κλέψουν τα καύσιμα από τη μηχανή αλλά συνελήφθησαν

κλεμμένη μηχανή

Δύο έλληνες, κατηγορούμενοι για κλοπή συνελήφθησαν χθες από  αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, μετά τα μεσάνυκτα.

Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες, αφαίρεσαν ποσότητα καυσίμων από δίκυκλη μοτοσυκλέτα έγιναν όμως αντιληπτοί και συνελήφθησαν άμεσα

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

 

 

Κρήτη

Το ιστορικό κτίριο στο Βενεράτο που εκπέμπει SOS (φωτογραφίες)

Ένα κτίριο που στέκει υπερήφανο πάνω από πέντε αιώνες

Σε ένα ιστορικό κτίριο στο Βενεράτο που τώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει αναφέρεται με ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης, ζητώντας παράλληλα από τους αρμόδιους να επέμβουν μήπως και σωθεί.

Αναλυτικά η ανάρτησή του Μανώλη Χαρκούτση έχει ως εξής:

Μια μικρή Χανιώπορτα στο Βενεράτο, περιμένει σχεδόν τριάντα χρόνια για να ανοίξει. Ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής καταρρέει σιγά σιγά από τον χρόνο και από την αδιαφορία των αρμόδιων. Ένα κτίριο που στέκει υπερήφανο πάνω από πέντε αιώνες, είναι έτοιμο να διαλυθεί, την δεκαετία της τεχνολογίας, το 2020. 
Τα «Σεράγια» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι αυτό το κτίσμα είχε αγοραστεί από την κοινότητα Βενεράτου, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Γεωργίου Παπαδάκη ο οποίος είχε όραμα το στολίδι αυτό να αποτελέσει μουσειακό χώρο και η χρήση του να συμβάλλει στον πολιτισμό του τόπου μας. Αυτή ήταν και η υπόσχεση που είχε πάρει η οικογένεια Βελεγράκη για να μεταβιβάσει το σπίτι στην κοινότητα, γνωρίζοντας ότι θα γίνει μουσείο. 

Τα «Σεράγια» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι αυτό το κτίσμα είχε αγοραστεί από την κοινότητα Βενεράτου
Τα «Σεράγια» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι αυτό το κτίσμα είχε αγοραστεί από την κοινότητα Βενεράτου

Δυστυχώς το όραμα του προέδρου Γεωργίου Παπαδάκη έχει μείνει να περιμένει τους αρμόδιους, όλα αυτά τα χρόνια. Από τότε έχουν περάσει ένα σωρό πρόεδροι και δήμαρχοι, πέρασε ο Καποδίστριας, πέρασε κι ο Καλλικράτης, τώρα θα ΄ρθει κι ο Κλεισθένης, αλλά το πιο πιθανό είναι να το ρίξει εντελώς κανένας τυφώνας από αυτούς με τα αρχαία ονόματα που βαφτίζονται τα τελευταία χρόνια. Εν πάσει περιπτώσει, το κτίριο αυτό σήμερα ανήκει στην κοινότητα Βενεράτου και κατ΄ επέκταση στον δήμο Ηρακλείου. Είναι ετοιμόρροπο και επικίνδυνο, αποτελεί δημόσια περιουσία και δεν υπάρχει έστω και μία σήμανση ότι είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. 

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν απολεσθεί σημαντικά αντικείμενα από πάνω του
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν απολεσθεί σημαντικά αντικείμενα από πάνω του

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν απολεσθεί σημαντικά αντικείμενα από πάνω του, ακόμα και δομικά στοιχεία. Ας καταλάβει επιτέλους και η τοπική κοινωνία τη σημαντικότητα αυτού του κτιρίου και οι τοπικοί άρχοντες ας ευαισθητοποιηθούν και ας σηκώσουν λίγο το ανάστημά τους στο δήμο Ηρακλείου, μπας στείλει κανένα αρχαιολόγο και κανένα αρχιτέκτονα να το εκτιμήσουν και να το καταγράψουν. Αμφιβάλλω αν γνωρίζουν καν την ύπαρξη και την αξία αυτού του αριστουργήματος, που σήμερα είναι σκουπιδότοπος