Κρήτη

Αστυνομικά

Αυξήθηκαν τα θύματα στην άσφαλτο της Κρήτης

τροχαιο ατυχημα

Αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο τον Απρίλιο του 2016 στους Νομούς Χανίων και Ηρακλείου συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Την ίδια περίοδο, στο Λασίθι δεν υπήρξε ποσοστιαία μεταβολή με τον αριθμό των νεκρών και των σοβαρά τραυματισμένων να είναι ίδιος, ενώ στο Ρέθυμνο δεν καταγράφηκε κανένα τροχαίo ατύχημα ή δυστύχημα τόσο τον Απρίλιο του 2015 όσο και του 2016.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.
Συνολικά, όπως αναφέρουν τα "Χανιώτικα Νέα" ο αριθμός των θυμάτων σε τροχαίες συγκρούσεις μέσα στο 2016 είναι τραγικά μεγάλος, αφού στους δρόμους της Κρήτης περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους.
ΚΡΗΤΗ
Ειδικότερα για την Κρήτη ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφηκαν τον μήνα Απρίλιο ήταν 19 όπως ακριβώς και πέρυσι τον ίδιο μήνα. Ωστόσο, την ίδια περίοδο, όλες οι κατηγορίες των θυμάτων κατέγραψαν αύξηση: Οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα έφτασαν τους 10 έναντι 7 πέρυσι (42,9% αύξηση). Οι βαριά τραυματίες ήταν 6 έναντι 5 τον Απρίλιο του 2015 (αύξηση 20%) και οι ελαφρά τραυματίες 11 τον Απρίλιο του 2016 έναντι 9 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (22,2% αύξηση).
ΡΕΘΥΜΝΟ
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο συμβάν τροχαίου ατυχήματος / δυστυχήματος τον Απρίλιο του 2015 όπως και τον ίδιο μήνα το 2016. Κατά συνέπεια δεν προκύπτει καμία ποσοστιαία μεταβολή (0%).
ΧΑΝΙΑ
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία ανά νομό, στα Χανιά σημειώθηκε ποσοστιαία μείωση 14,3% των τροχαίων ατυχημάτων τον μήνα Απρίλιο (6 το 2016 έναντι 7 το 2015). Από την άλλη, οι νεκροί από τα τροχαία δυστυχήματα αυξήθηκαν σε 3 έναντι 2. Αντίστοιχα οι βαριά τραυματίες ήταν 2 άτομα όπως και πέρυσι τον ίδιο μήνα, ενώ οι ελαφρά τραυματίες ήταν λιγότεροι κατά ένα άτομο (4 φέτος έναντι 5 τον Απρίλιο του 2015).
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο Ηράκλειο τα τροχαία συμβάντα που καταγράφηκαν μειώθηκαν από 9 πέρυσι τον Απρίλιο σε 8 φέτος τον Απρίλιο (-11,1%). Οι νεκροί ήταν 5 έναντι 3 πέρυσι τον Απρίλιο, οι βαριά τραυματίες ήταν 3 έναντι 2 και οι ελαφρά τραυματίες 5 έναντι 4 αντίστοιχα.
ΛΑΣΙΘΙ
Στο Λασίθι τα τροχαία συμβάντα αυξήθηκαν κατά 66,7% (3 τον Απρίλιο του 2015 έναντι 5 τον Απρίλιο του 2016). Στους νεκρούς δεν υπήρξε ποσοστιαία μεταβολή με 2 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα τον μήνα Απρίλιο του 2015 και αντίστοιχα του 2016. Την ίδια περίοδο, βαριά τραυματισμένος καταγράφηκε 1 άνθρωπος όπως και πέρυσι, ενώ 2 ήταν οι ελαφρά τραυματισμένοι σε αντίθεση με τον Απρίλιο του 2015 που δεν υπήρξε σχετική καταγραφή.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Σε ό,τι αφορά τα πανελλαδικά στοιχεία η ΕΛΑΣ σημειώνει πως τον Απρίλιο του 2016, τα οδικά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που συνέβησαν, αυξήθηκαν κατά 12,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 (1.065 τον Απρίλιο του 2016, έναντι 948 τον Απρίλιο του 2015).
Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, κατεγράφησαν 68 νεκροί, 75 βαριά τραυματίες και 1.161 ελαφρά τραυματίες, έναντι 69 νεκρών, 78 βαριά τραυματιών και 1.049 ελαφρά τραυματιών, τον Απρίλιο του 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,4% σε νεκρούς, μείωση κατά 3,8% σε βαριά τραυματίες και αύξηση κατά 10,7% σε ελαφρά τραυματίες.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος του 2016 -πανελλαδικά και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015- σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των νεκρών (233 πέρυσι έναντι 246 φέτος) και των ελαφρά τραυματισμένων (3.525 πέρυσι έναντι 3.846 φέτος), ενώ μειώθηκαν οι βαριά τραυματίες (297 πέρυσι έναντι 257 φέτος).
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ
Τέλος, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα πανευρωπαϊκά στοιχεία το 2015 σημειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με 2 νέες εκθέσεις σχετικά με την οδική ασφάλεια που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών, περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε το περασμένο έτος.
Για το 2015 η Νορβηγία βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης στην οδική ασφάλεια, καταγράφοντας το χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας, με 23 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Μάλιστα την πενταετία 2010 – 2015 στη Νορβηγία καταγράφεται μείωση στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 44%, ενώ πέρυσι οι θάνατοι στη χώρα μειώθηκαν κατά 20% - ποσοστό που συνιστά επίσης την καλύτερη ετήσια βελτίωση.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Υπόθεση Μελίνας Παρασκάκη: Αθώα η αναισθησιολόγος

μελινα παρασκακη

Αθώα έκρινε το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου την αναισθησιολόγο που εμπλέκεται στην υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη, γράφοντας έτσι τους τίτλους τέλους  στη δικαστική μάχη για τα αίτια και τις συνθήκες που στοίχισαν τη ζωή του κοριτσιού, το Δεκέμβριο του 2015 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μία υπόθεση που συγκλόνισε την Κρήτη αλλά και ολόλκληρο το πανελλήνιο.

Κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, η έδρα στάθηκε ενδελεχώς στο σκεπτικό που ακολουθήθηκε προκειμένου να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση αθώωσης της γιατρού που αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίαςαπό αμέλεια, έχοντας προηγουμένως εξετάσει τα πορίσματα τριών εμπειρογνωμόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως νωρίτερα η Εισαγγελέας είχε εκφράσει την άποψη πως πρέπει να κριθεί ένοχη η κατηγορούμενη αναισθησιολόγος. 

 

 

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό, παραπέμφθηκε σε δίκη καθώς με βάση την εισαγγελική έρευνα της αποδίδονταν ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του 4χρονου κοριτσιού.

Στη γιατρό αποδόθηκε ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

Ειδήσεις σήμερα 

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown

Κρήτη: Βρήκαν τον ... ποντικό που άρπαξε εξοπλισμό 10.000 ευρώ

Πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης: Πάνω από 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό