Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Συνάντηση φορέων για το Φράγμα της Φανερωμένης

Image
Συνάντηση φορέων για το Φράγμα της Φανερωμένης
 clock 13:20 | 20/02/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Συνεδρίαση της προσωρινής επιτροπής με κεντρικό θέμα τη διαχείριση των υδάτων του φράγματος της Φανερωμένης, πραγματοποιήθηκε στο νέο δημοτικό κατάστημα στο Τυμπάκι, παρουσία και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη. Το παρόν στη συνάντηση έδωσε η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, Αντιδήμαρχοι του Δήμου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, ο Πρόεδρος της ΞΕΝΙΑ Φαιστός, υπηρεσιακοί της Περιφέρειας και του Δήμου, οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ της περιοχής, καθώς και Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Γιώργος Κανδεράκης, προϊστάμενος του τμήματος Δομών και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στην ενημέρωση που έκανε στους παραβρισκόμενους τόνισε ότι οι διαθέσιμες ποσότητες νερού είναι ελάχιστες πλέον, λόγω της ανομβρίας, αλλά και της αναγκαστικής χρήσης νερού για να δοκιμαστούν οι νέες σωλήνες του δικτύου. Επισήμανε δε, ότι  έχουν καταναλωθεί ήδη 7.000.000 κ.μ. νερού, ενώ τα διαθέσιμα προς χρήση, σε ετήσια βάση είναι 8.000.000 κ.μ., όποτε πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στην κατανάλωση νερού από και στο εξής, εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου.

Συμπληρωματικά είπε πως: «οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που έπεσαν φέτος στην περιοχή σε σχέση και με τις λίγες ποσότητες χιονιού, προκαλούν πρόβλημα στην τροφοδοσία του φράγματος. Μοναδικός τροφοδότης του φράγματος αυτή τη στιγμή είναι οι πηγές του Βοτόμου στο Ζαρό, που αποφέρουν 1.000 έως 2000 κ.μ. νερού την ώρα, αλλά σίγουρα δεν αρκούν».

Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη στην εισήγηση της τόνισε τις σημαντικές ελλείψεις στις υπάρχουσες μελέτες με αποτέλεσμα να μην μπορούμε σήμερα να ελέγξουμε την κατανάλωση του νερού, ενώ ζήτησε από τους παριστάμενους τη δημιουργία μιας τροποποιητικής μελέτης, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και την άσκηση πίεσης προς τον εργολάβο για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο στο δίκτυο όσο και στους δρόμους όπου περνάει ο αγωγός.

Επισήμανε στο τέλος την αναγκαιότητα εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, ένα έργο ανάσα για την περιοχή της Μεσαράς.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα της σύσκεψης ήταν η εκτροπή του Πλατύ ποταμού που με τις υπάρχουσες προβλέψεις θα αποφέρει περίπου 10.000.000 κ.μ. νερού το χρόνο και θα λύσει το αρδευτικό πρόβλημα όλης της Μεσαράς. Ο Αντιδήμαρχος κ. Μανιαδάκης που έθιξε το θέμα τόνισε πως είναι απαράδεκτο 90.000.000 κ.μ. νερού να πηγαίνουν στο Λιβυκό πέλαγος, κάθε χρόνο και ο κάμπος της Μεσαράς να διψά.

Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Μεσαράς, επισήμαναν τις ζημιές στις παροχές και τους αγωγούς, καθώς και στα φρεάτια και τις υφιστάμενες υποδομές στο οδικό δίκτυο, ζητώντας τη βοήθεια της πολιτείας ώστε να καταγραφούν άμεσα και να διορθωθούν οι φθορές που έχουν προκληθεί.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης κλείνοντας τη συνάντηση και αφού άκουσε όλους τους ομιλητές, μίλησε για την αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, ενώ επισήμανε πως η εκτροπή του Πλατύ ποταμού και το φράγμα Λιθίνων στο Λασίθι είναι τα πλέον σημαντικά έργα για την Κρήτη που θα πρέπει να δρομολογηθούν, άμεσα με ένταξη τους στη νέα προγραμματική περίοδο. Όπως διαβεβαίωσε για την εκτροπή του Πλατύ ποταμού, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες και απομένει μόνο η περιβαλλοντική μελέτη, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 120.000.000 ευρώ. Τέλος, αναφορικά με το Φράγμα της Φανερωμένης, ζήτησε από τους υπηρεσιακούς της Περιφέρειας να κάνουν αυτοψία μαζί με τον εργολάβο και να προσπαθήσουν να διορθώσουν τις κακοτεχνίες που έχουν προκύψει.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis