Κόσμος

Το Wikipedia ελεύθερο στην Τουρκία μετά από 32 χρόνια

wikipedia.jpg

Αντισυνταγματικό έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας το «μαύρο» στην ιστοσελίδα Wikipedia που τέθηκε σε ισχύ προ 32 μηνών.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Sabah», οι Αρχές της Τουρκίας είχαν μπλοκάρει τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στις 29 Απριλίου 2017. Η Wikipedia, από την πλευρά της, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ζητώντας να αρθεί το μπλοκάρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνο το διάστημα είχαν γίνει αναφορές στον τουρκικό Τύπο για άρθρα της Wikipedia που εστίαζαν σε σχέσεις της Τουρκίας με τρομοκράτες και ομάδες ανταρτών στη Συρία. Η Wikipedia είχε απορρίψει τα αιτήματα της Τουρκίας ώστε να αποσύρει τα άρθρα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας βάσισε τη χθεσινή της απόφαση για τη Wikipedia σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης και του διαδικτύου.

Κόσμος

Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος στην Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Άντρε Βίλτσεκ, βρέθηκε νεκρός την Τρίτη (22/9) μέσα σε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, λίγο μετά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας.

Πλησιάζοντας σε ένα ξενοδοχείο στην περιοχή Καράκιοϊ, ερχόμενος από την επαρχία Σαμψούντας με αυτοκίνητο με μισθωμένο οδηγό στο τιμόνι, η Ρόσι Ιντιρα Βίλτσεκ παρατήρησε ότι ο σύζυγός της δεν κουνιόταν.

Κάλεσε τις πρώτες βοήθειες, και γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατο του δημοσιογράφου, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Οι εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν έρευνα για το θάνατό του.

Ο Βίλτσεκ, Αμερικανός υπήκοος, γεννηθείς στην πρώην Σοβιετική Ένωση, είχε καλύψει ως δημοσιογράφος δεκάδες εμπόλεμες ζώνες και συγκρούσεις από το Ιράκ, το Περού έως τη Σρι Λάνκα, τη Βοσνία, τη Ρουάντα, τη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Ανατολικό Τιμόρ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.