Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Wagner - Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ποιος είναι ο «σεφ του Πούτιν» με τους 50.000 μισθοφόρους

Image
πριγκοζιν πουτιν
 clock 13:37 | 24/06/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της μισθοφορικής ομάδας του, Wagner. Ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων τόνισε ότι μπήκε στη Ρωσία με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει». Πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε διάγγελμά του, έκανε λόγο για προδοσία και προειδοποίησε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή και οι προδότες θα τιμωρηθούν.

Ποιος είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν γεννήθηκε στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) στη Σοβιετική Ένωση το 1961. Πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη. Απελευθερώθηκε το 1990 έπειτα από εννέα χρόνια κράτησης και άρχισε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. «Tα ρούβλια συσσωρεύονταν γρηγορότερα από ό, τι μπορούσε να τα μετρήσει η μητέρα του» είχε πει στους New York Times το 2018. Και καθώς η Σοβιετική Ένωση έπεσε, ο Πριγκόζιν δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις.

Μετά την ενασχόλησή του με μια επιχείρηση παντοπωλείου και στη συνέχεια με μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών, ο Πριγκόζιν αργότερα έγινε εστιάτορας. Λόγω της επιτυχίας των καταστημάτων του, κέρδισε προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας. Έτσι «μπήκε» στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής και σηματοδότησε τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του.

Image
πριγκοζιν

Ο Πριγκόζιν ήρθε κοντά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων. Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν στο στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner, αν και οι πληροφορίες για την ακριβή προέλευσή της είναι ελάχιστες. Ο Πριγκόζιν είχε από καιρό διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με τη Wagner και είχε απειλήσει να μηνύσει δημοσιογράφους που ανέφεραν τη συμμετοχή του στην ομάδα.

Η Wagner απέκτησε τη φήμη ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά του ρωσικού στρατού, αφήνοντας πάντα ίχνη ωμής βίας, βιασμών και εγκλημάτων πολέμου στο πέρασμά της. Για χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ρωσική κυβέρνηση αρνιόταν ακόμη και να αναγνωρίσει την ύπαρξή της.

Η πρώτη αποστολή της Wagner ήταν στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία το 2014 – όπου βοήθησε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές ομάδες που πολεμούσαν τη νέα κυβέρνηση της χώρας μετά την επανάσταση του 2013 που ανέτρεψε τον φιλικό προς το Κρεμλίνο πρόεδρο.

Από τότε έχουν πάει στη Λιβύη, όπου πολέμησαν για τον πολέμαρχο Khalifa Haftar εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας,  και στη Συρία, μαζί με τις δυνάμεις του δικτάτορα Bashar al-Assad. Αναπτύχθηκαν επίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου κατηγορήθηκαν για βιασμούς, ληστείες και βασανιστήρια εναντίον άοπλων πολιτών, και επί του παρόντος αναπτύσσονται στο Μάλι, όπου κατηγορούνται για σφαγή αμάχων.

Τι είναι η ομάδα Wagner – Οι 50.000 μισθοφόροι του Πριγκόζιν

 Ανεξέλεγκτη τροπή φαίνεται πως παίρνουν τα πράγματα στην Ρωσία, καθώς η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ επελαύνει στην στρατηγικής σημασίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ρωσική πόλη του Ροστόφ. Ποια είναι όμως η διαβόητη αυτή ομάδα με τους 25.000 μισθοφόρους που πολεμούσαν για τον Πούτιν και πλέον του δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα;

Η Ομάδα Wagner είναι ρωσικής ιδιοκτησίας ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με πάνω από 50.000 μέλη στο σύνολο. Η στρατιωτική οργάνωση έχει συμμετάσχει σε πολέμους στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική δημοκρατία ενώ σήμερα συμμετέχει και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι μισθοφόροι της Wagner εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2014 στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, όπου έδρασαν σύμφωνα με τις τακτικές μονάδες του ρωσικού στρατού, αφόπλισαν τον ουκρανικό στρατό και ανέλαβαν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Η κατάληψη της Κριμαίας ήταν σχεδόν αναίμακτη.

Image
πριγκοζιν πουτιν

Οι μισθοφόροι, μαζί με τους τακτικούς στρατιώτες, ονομάζονταν «ευγενικοί άνθρωποι» εκείνη την εποχή όγω της καλής συμπεριφοράς τους, κουβαλούσαν όπλα που δεν ήταν γεμάτα, και κυρίως δεν έκαναν καμία προσπάθεια να παρέμβουν στη ζωή των πολιτών. Ένα άλλο όνομα για αυτούς ήταν «μικροί πράσινοι» καθώς ήταν μασκοφόροι, φορούσαν ασήμαντες πράσινες στολές στρατού και η προέλευσή τους ήταν αρχικά άγνωστη.

Μετά την κατάληψη της Κριμαίας, περίπου 300 μισθοφόροι πήγαν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας όπου ξεκίνησε μια σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορωσικών δυνάμεων. Χάρη στη βοήθειά τους, οι φιλορωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, να ακινητοποιήσουν επιχειρήσεις τοπικών κυβερνητικών μονάδων, να καταλάβουν αποθήκες πυρομαχικών και να πάρουν τον έλεγχο των πόλεων. Οι μισθοφόροι διεξήγαγαν κρυφές επιθέσεις, αναγνωρίσεις, συλλογή πληροφοριών και συνόδευαν ιδιαίτερα σημαντικά πρόσωπα.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι είχε αποδείξεις για τη συμμετοχή της ομάδας Βάγκνερ στην κατάρριψη αεροπλάνου Il-76 στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ που σκότωσε 40 Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές, καθώς και ένα πλήρωμα εννέα ατόμων τον Ιούνιο του 2014. Ρώσοι και Σέρβοι «μισθοφόροι» αναφέρθηκαν ήδη ότι συμμετείχαν στη μάχη του 2014 για το αεροδρόμιο, αν και δεν είχε δηλωθεί αν αυτοί συνδέονταν με την Βάγκνερ τότε.

Στις αρχές του 2016, η Ομάδα Wagner είχε 1.000 υπαλλήλους, οι οποίοι αργότερα αυξήθηκαν σε 5.000 τον Αύγουστο του 2017,  και 6.000 τον Δεκέμβριο του 2017.Η οργάνωση θεωρείται ότι είχε έδρα στην Αργεντινή και επίσης έχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Χονγκ Κονγκ.

Τον Μάρτιο του 2022, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τουλάχιστον 1.000 μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στις εχθροπραξίες, κυρίως στο Ντονμπάς και συμμετείχαν σε πολλές μάχες σε αυτό το μέτωπο, όπως στη μάχη της Ποπάσναγια, στη μάχη του Σεβεροντονιέσκ και στη μάχη του Λισιτσάνσκ. Από τις αρχές Ιουλίουστις τάξεις άρχισαν να εντάσσονται κατάδικοι, στους οποίους προσφέρθηκαν 100.000 η 200.000 ρούβλια και αμνηστία για έξι μήνες «εθελοντικής υπηρεσίας» ή 5 εκατομμύρια στους συγγενείς τους αν πέθαιναν. Ακολούθως συμμετείχαν στη μάχη του Μπαχμούτ, καταλαμβάνοντας στα μέσα Ιανουαρίου 2023 την κωμόπολη Σολεντάρ.

Στις 23 Ιουνίου 2023, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης αφού απείλησε να επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις ως απάντηση σε αεροπορική επιδρομή στους μισθοφόρους του. Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατηγόρησαν τον ιδρυτή της ομάδας Βάγκνερ για απόπειρα πραξικοπήματος καθώς δεσμεύτηκε για «πορεία δικαιοσύνης» κατά του ρωσικού στρατού. Ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα φωνητικό μήνυμα υποστηρίζοντας ότι η Βάγκνερ είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία και προχωρούσε στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Ανώτεροι Ρώσοι στρατηγοί προέτρεψαν τους μαχητές της Βάγκνερ να αποσυρθούν. Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, FSB, είπε ότι είχε καταθέσει ποινικές κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν και κινήθηκε για να τον συλλάβει.

Πηγή:DailyMail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: «Πραξικόπημα» από Πριγκόζιν – Στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους έβγαλε ο Πούτιν

Δολοφονία 27χρονης – Κως: Ο 32χρονος της έκοψε τα δάχτυλα για να σβήσει τα αποτυπώματα (βίντεο)

Ηράκλειο: Γιατί μία ηλικιωμένη και ένας ντελιβεράς... κυνηγούσαν την 64χρονη

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis