Κόσμος

Βιέννη: Παρά την πανδημία, οργανώνονται για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία

Φωτό αρχείου

Από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς στα πέρατα του κόσμου, η παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης στην «έδρα» της, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει, πριν από 150 χρόνια, ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των Τεχνών, Νικόλαος Δούμπας.

Για να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε και η επόμενη συναυλία, την Παρασκευή, 1η Ιανουαρίου 2021, την οποία θα διευθύνει, όπως ήδη πολλές φορές στο παρελθόν, ο διάσημος αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, και σε πείσμα του κορωνοϊού, οι διοργανωτές της εξελίσσουν σχέδια ασφαλείας, όπως δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ορχήστρας, Ντάνιελ Φρόσαουερ.

1.000 επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την Φιλαρμονική της Βιέννης
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα σημερινά δεδομένα, 1.000 επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν στην «Χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου Μουσικής -η οποία κανονικά προσφέρει 2.000 θέσεις- κάνοντας, υποχρεωτικώς, χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας και με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, «αλλά είναι ακόμη προς τα τέλη Οκτωβρίου, δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον», όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως προσθέτει ο διευθυντής της ξακουστής ορχήστρας, τα σχέδια προβλέπουν ότι κάθε επισκέπτης θα υποβάλλεται σε γρήγορο τεστ αντιγόνων, που δοκιμάζονται επί του παρόντος στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιέννης.
Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, καθώς, κατά την άποψή του, «αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για όλο τον κόσμο», και η Φιλαρμονική της Βιέννης ήταν η πρώτη που έδωσε συναυλία τον Ιούνιο για 100 επισκέπτες.

Αψηφώντας την πανδημία του κορωνοϊού, η ξακουστή ορχήστρα είχε ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ, σύμφωνα με τον διευθυντή της, το καλοκαίρι υπήρξαν 750 διαγνωστικά τεστ για τα μέλη της, χωρίς ούτε ένα να αποβεί θετικό, και αυτό, γιατί «ο σχεδιασμός πρόληψης είναι πολύ καλός».

Πολλοί από τους επισκέπτες της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι δυνατό να έλθουν στη Βιέννη, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν ήδη ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις σε πολλές χώρες.
Από το Γραφείο Τύπου της Φιλαρμονικής αναφέρεται ότι επιστράφηκαν ορισμένα εισιτήρια, ωστόσο, υπάρχουν τόσο πολλοί ενδιαφερόμενοι στην Αυστρία, ώστε, κάτω από τις επίσημες προδιαγραφές ασφαλείας λόγω κορονοϊού, η αίθουσα θα «γεμίσει».

Με κλήρωση δίνονται τα εισιτήρια για την Φιλαρμονική της Βιέννης
Μπορεί η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής να προσφέρει θέση σε 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες, όμως τα περισσότερα των εισιτηρίων για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία -σε τιμές που φθάνουν μέχρι τα 940 ευρώ- διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας. Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που απομένουν προς πώληση στο υπόλοιπο κοινό, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης -και αυτό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου της προηγούμενης χρονιάς.

Οι «τυχεροί» για αυτά τα εισιτήρια κληρώνονται, ώστε, όπως τονίζεται, να δίνεται ίση ευκαιρία σε όλους τους ανά τον κόσμο μουσικούς φίλους της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Βιέννης. Την πρωτοχρονιάτικη συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, αναμένεται να μεταδώσει απευθείας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος αναμένεται να έχουν και πάλι την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό αυτό εορταστικό μουσικό πρόγραμμα. Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι η έκτη φορά. Θα είναι η 81η στη σειρά πρωτοχρονιάτικη συναυλία στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία, στην προηγούμενη διοργάνωση, την 1η Ιανουαρίου 2020, κατά την επιλογή του προγράμματος, είχε φροντίσει να λάβει υπόψη της τρεις σημαντικές επετείους εφέτος. Πρόκειται για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των φημισμένων Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

 

 

 

Κόσμος

Ελληνοτουρκικά - Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα παραβίασε την υφαλοκρηπίδα μας»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Για … «παραβίαση» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατηγόρησε την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας για μία ακόμη φορά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη νέο-οθωμανική πολιτική του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας» την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία. Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες. Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να διοργανώσει μία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα.Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης διάσκεψης, ενώ επιχείρησε -φορώντας το προσωπείο του ειρηνοποιού ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής- να εμφανίσει για μία ακόμη φορά την Τουρκία ως «θύμα» τρίτων χωρών. 

«Η προτίμηση μας είναι σαφής. Η πύλη της Τουρκίας είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος για το διάλογο. Υπάρχει μία οδός διεξόδου. Η σύνοδος ανατολικής Μεσογείου είναι μία ευκαιρία κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και αυτό είναι μία δική μας πρόταση. Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου, θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ειδήσει σήμερα

Πέτσας για Τουρκία: Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Δένδιας: Οι απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη απαιτούν έμπρακτο σεβασμό

Τουρκία: Κατήγγειλλαν στη Βουλή ότι οι γιοι του Ερντογάν είναι φυγόστρατοι