Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Θερμαίνεται η Μεσόγειος - Για τρομερές συνέπειες προειδοποιούν οι επιστήμονες

Image
Μεσόγειος
 clock 16:24 | 17/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ενώ οι παραθεριστές μπορεί να απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ζέστη της Μεσογείου, οι κλιματικοί επιστήμονες προειδοποιούν για τρομερές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή της καθώς καίγεται σε μια σειρά από έντονους καύσωνες.

Από τη Βαρκελώνη στο Τελ Αβίβ, οι επιστήμονες λένε ότι γίνονται μάρτυρες εξαιρετικών αυξήσεων της θερμοκρασίας που κυμαίνονται από 3 βαθμούς Κελσίου έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου. Οι θερμοκρασίες του νερού έχουν ξεπεράσει πολλές φορές τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η ακραία ζέστη στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο έχει γίνει πρωτοσέλιδο αυτό το καλοκαίρι, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός οπτικής γωνίας.

Τα θαλάσσια κύματα καύσωνα προκαλούνται από τα ωκεάνια ρεύματα που δημιουργούν περιοχές με ζεστό νερό. Τα καιρικά συστήματα και η θερμότητα στην ατμόσφαιρα μπορούν επίσης να συσσωρεύονται σε βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία του νερού. Και όπως και οι αντίστοιχοι στην ξηρά, οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι μεγαλύτεροι, συχνότεροι και πιο έντονοι λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική», λέει ο Χοακίμ Γκαραμπού, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών στη Βαρκελώνη.

«Πιέζουμε το σύστημα πολύ μακριά. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για τα κλιματικά ζητήματα το συντομότερο δυνατό». Ο Γκαραμπού είναι μέλος μιας ομάδας που δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση για τα κύματα καύσωνα στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ 2015 και 2019. Η έκθεση αναφέρει ότι αυτά τα φαινόμενα έχουν οδηγήσει σε «μαζική θνησιμότητα» θαλάσσιων ειδών.

Περίπου 50 είδη, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιών, των σφουγγαριών και των φυκιών, επηρεάστηκαν κατά μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων των ακτών της Μεσογείου, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Change Biology. Η κατάσταση στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα τραγική.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εργασίες, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία μεταξύ 1982 και 2018. Σε ετήσια βάση, αυξάνεται κατά περίπου 0,05 βαθμούς Κελσίου την περασμένη δεκαετία.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες θα μπορούσαν επίσης να έχουν σοβαρές συνέπειες για τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο και τα περισσότερα από 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί, αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, λένε οι επιστήμονες. Τα ιχθυαποθέματα θα εξαντληθούν και ο τουρισμός θα επηρεαστεί αρνητικά, καθώς οι καταστροφικές καταιγίδες θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνές στην ξηρά.

 

Διαβάστε επίσης:

Πακιστάν: Πολλοί νεκροί σε πυρκαγιά μετά από σύγκρουση λεωφορείου με βυτιοφόρο

Τεντόγλου: “Στο μυαλό μου πάντα το Παγκόμιο ρεκόρ” (βίντεο)

ΗΠΑ: Μειώσεις στην τροφοδοσία νερού σε αρκετές δυτικές πολιτείες λόγω της ξηρασίας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis