Κόσμος

Ταμείο Ανάκαμψης: Πολιτικές τριβές σε Ισπανία και Ιταλία

κομισιόν ΕΕ

Πριν καλά-καλά η Ε.Ε. ολοκληρώσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης με τα 750 δισ. ευρώ, οι χρηματοδοτήσεις του τελευταίου δημιουργούν ήδη πολιτικές παρενέργειες σε ορισμένα κράτη μέλη.

Τα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα που προβλέπονται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από τον ESM πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τον Απρίλιο σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προκειμένου τα κονδύλια να διοχετευθούν μέσα στη χρονιά, αλλά η Κομισιόν σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά τώρα διευκρινίσεις και πιο συγκεκριμένες προτάσεις από αρκετά κράτη μέλη.

Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα δευτερογενή νομικά κείμενα που είναι απαραίτητα για να μπορέσει η Κομισιόν να δανειστεί τα 750 δισ. ευρώ με έκδοση ομολόγων στη διεθνή αγορά, όπως προβλέπει το σχέδιο χρηματοδότησης.

Στην Ισπανία, η οποία αναμένει 140 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι Podemos που στηρίζουν την κυβέρνηση μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνούνται να δεχθούν αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθείται σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση προτείνει να μεγαλώσει το χρόνο υπολογισμού των μέσων αποδοχών που λαμβάνονται υπ΄ όψιν για τον καθορισμό της σύνταξης σε 35 χρόνια από 25 που είναι σήμερα. Κάτι τέτοιο κατά τεκμήριο θα μειώσει τις συντάξεις, αφού θα συνυπολογίζονται και τα πρώτα χρόνια εργασίας, όταν οι αμοιβές είναι χαμηλότερες.

Οι Podemos αρνούνται τη σχετική ρύθμιση, ενώ ο Σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πλάνο που προωθείται για έγκριση από την Κομισιόν θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και χωρίς Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ισπανία στο σχέδιο που υπέβαλε, περιλαμβάνονται αλλαγές στη φορολογία, τις κρατικές δαπάνες, στη γραφειοκρατία προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα κ. ά. αλλά το πιο ευαίσθητο θέμα είναι εκείνο των συντάξεων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και στην Ιταλία, η οποία δικαιούται  209 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια.

O πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε αναγκάστηκε να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία κέρδισε οριακά, ύστερα από την κίνηση του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απέσυρε τους υπουργούς του μικρού κόμματός του VIVA, με μια από τις βασικές διαφωνίες του να εστιάζεται στη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και το σχέδιο χρηματοδότησης που υπέβαλε η χώρα στην Κομισιόν.

Ο μεν Ρέντσι υποστήριξε ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση με δάνεια από τον ΕSM για να ενισχύσει τις υποδομές υγείας της χώρας, αλλά κάτι τέτοιο είναι κόκκινο πανί για το Κίνημα των 5 Αστέρων που επίσης στηρίζει την κυβέρνηση, μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων, είναι κάθετα αντίθετο με τον δανεισμό από τον ESM. Ο τελευταίος είναι πολιτικά τοξικός στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, λόγω των σκληρών μνημονίων με τα οποία συνοδεύει τον δανεισμό, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ειδήσεις σήμερα

Συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας για την άμυνα νησιών

Νίκος Δένδιας: Διμερείς επαφές στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους

ΚΚΕ: Η Ε.Ε εμποδίζει τις χώρες να προμηθευτούν εμβόλια

Κόσμος

Κίνα: Αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι παρά την πανδημία

Κίνα

Η Κίνα δεν είχε ποτέ τόσους δισεκατομμυριούχους παρά την πανδημία που κλονίζει την παγκόσμια οικονομία και η χώρα υπερβαίνει πλέον σε αριθμό δισεκατομμυριούχων τις δύο επόμενες στον κατάλογο μαζί, η μία από τις οποίες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια κατάταξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πρώτη χώρα που επλήγη στα τέλη του 2019 από τον νέο κορονοϊό που παρέλυσε την οικονομία της, η Κίνα είναι επίσης η πρώτη που συνήθλε και ξαναβρήκε τον δρόμο της ανάπτυξης.

Και παρά τα χωρίς προηγούμενο μέτρα εγκλεισμού που επιβάρυναν τη δραστηριότητα στις αρχές του 2020, η Κίνα είδε πέρυσι τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της σε δολάρια να μεγαλώνει, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο του γραφείου Hurun.

Ο γίγαντας της Ασίας αριθμεί σήμερα 253 δισεκατομμυριούχους περισσότερους και κυριαρχεί ευρέως στην παγκόσμια κατάταξη έχοντας πλέον 992 υπερπλούσιους (περιλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ).

Σε αριθμό, οι ΗΠΑ είναι δεύτερες με 696 δισεκατομμυριούχους, αλλά οι τρεις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως παραμένουν αμερικανικές και γαλλική: 197 δισεκ. δολάρια για τον Ίλον Μασκ, το αφεντικό της Tesla, μπροστά από τον Τζεφ Μπέζος (Amazon) και τον Μπερνάρ Αρνό (LVMH).

Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων (177).

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα είναι πλέον το διακριτικό αφεντικό μιας γιγάντιας εταιρείας εμφιαλωμένου ύδατος, ο Ζονγκ Σανσάν, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα δεν περιλαμβανόταν στην κατάταξη των 100 μεγαλύτερων περιουσιών στον κόσμο. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 85 δισεκ. δολάρια (70,71 δισεκ. ευρώ) μετά την είσοδο πέρυσι στο Χρηματιστήριο της εταιρείας του, της Nongfu Spring.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του καταλόγου Hurun, οι μεγαλύτερες περιουσίες της Κίνας δεν συνδέονται πλέον με την αγορά ακινήτων, έναν τομέα στον οποίο στηρίχθηκε για καιρό η ανάπτυξη της χώρας.

Οι επικεφαλής της Tencent (Ίντερνετ, βιντεοπαιγνίδια) και της ByteDance (ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, της εφαρμογής σύντομων βίντεο TikTok) βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντιστοίχως.

Ο Τζακ Μα, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, έπεσε στην τέταρτη θέση, με περιουσία που υπολογίζεται σε 55 δισεκ. δολάρια (45,75 δισεκ. ευρώ).

Η απώλεια του στέμματος από τον Τζακ Μα συμπίπτει με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο όμιλός του, ο Alibaba, με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Στα τέλη του 2020, το Πεκίνο σταμάτησε την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του γίγαντα των πληρωμών Ant Group, θυγατρικής εταιρείας της Alibaba, η οποία επρόκειτο να αποτελέσει το μεγαλύτερο τέτοιο εγχείρημα όλων των εποχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - "Καμπανάκι" κινδύνου για τα νοσοκομεία

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ραγίζει καρδιές ο δίδυμος αδελφός του Γιώργου (βίντεο)

Ηράκλειο: Στα "κάγκελα" οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τη σύμβαση εργασίας - Τί απαντούν οι ξενοδόχοι