Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση στο Αιγαίο φοβούνται οι ΗΠΑ - Δεύτερη γεώτρηση ετοιμάζουν οι Τούρκοι

Image
toyrkia.jpeg
 clock 21:08 | 05/06/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε κλιμάκωση των προκλήσεων με απρόβλεπτες συνέπειες προχωρά η Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η σημερινή (11 π.μ. της Τετάρτης) υπερπτήση ενός τουρκικού F-16 πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 26.000 ποδών είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Η προκλητική αυτή ενέργεια σημειώθηκε την ώρα που έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των επαφών Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μόλις 12 ημέρες πριν την αναμενόμενη μετάβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα.

Προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τελευταία υπερπτήση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ενέργειες που δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, ιδιαίτερα όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ.
Τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν αυτό είναι αποκαλυπτικά. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ότι η χώρα του θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή, το Γιαβούζ, το οποίο θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση, σε σημείο που θα του υποδείξει το ψευδοκράτος -χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι βορείως ή νοτίως της Κύπρου. Ενώ αντιθέτως, η τοποθεσία που επελέγη για τον Πορθητή δεν αφορά το ψευδοκράτος αλλά την κατοχική Τουρκία.

Στη δήλωση του Ντονμέζ υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, αναφέρουν έμπειρες διπλωματικές πηγές. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι η γεώτρηση του Πορθητή στην Ανατολική Μεσόγειο «συνεχίζεται στο Finike 1 όπως έχει προγραμματιστεί», ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά μέχρι τώρα γνώριζε πως δεν έχει αρχίσει γεώτρηση, καθώς οι σχετικές πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για την πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ Ισμέτ Κορούκογλου με επιστολή του προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες αρχικά, και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G (όπως τις έχει ονομάσει η Άγκυρα), με το κατοχικό καθεστώς να έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Ωστόσο, βάσει του σχετικού χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13 και το 12 (όχι την Αφροδίτη). Δηλαδή, πρόκειται για θαλασσοτεμάχια για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει άδεια σε εταιρείες, και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.

Φοβάται σύγκρουση η Ουάσιγκτον;

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά τόνισε η Γιούρι Κιμ, υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε σχεδόν αμέσως μια δήλωση σχετικά με αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι ήταν αρκετά ισχυρή, ώστε να ικανοποιήσει τους φίλους μας στην Αθήνα και τη Λευκωσία και αρκετά ισχυρή, ώστε εκείνοι που έπρεπε να την ακούσουν στην Άγκυρα να τη λάβουν υπόψη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας την οπτική των ΗΠΑ, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον βλέπει ότι έχει δύο βασικούς νατοϊκούς συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Ευελπιστούμε θερμά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν… Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουμε μια τέτοιου είδους σύγκρουση».
Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Κιμ υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό διαμεσολαβητικό ρόλο που ενθαρρύνει την επικοινωνία αλλά και την προσπάθεια για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Γι’ αυτό και έχουμε υποστηρίξει τόσο πολύ τα βήματα που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις, κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες, για προσέγγιση με την Άγκυρα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis