Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος των βομβαρδισμών οι άμαχοι στην Γάζα - Το Ισραήλ διατάσσει περισσότερες εκκενώσεις

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας
 clock 16:48 | 09/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι - το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής - είναι εγκλωβισμένοι στη νότια και κεντρική Γάζα, όπου κινείται τώρα η χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σφοδρά μια περιοχή γύρω από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα τη Δευτέρα, καθώς ο στρατός διέταξε μαζικές εκκενώσεις από την πόλη ενόψει της διευρυνόμενης χερσαίας επίθεσης. 

Οι Παλαιστίνιοι ωθούνται σε ένα προοδευτικά συρρικνούμενο τμήμα του πολιορκημένου εδάφους, εγείροντας έντονα ερωτήματα σχετικά με το τι θα τους συμβεί.

Η διευρυμένη επίθεση έθεσε μια θανάσιμη επιλογή για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους - είτε να παραμείνουν στο δρόμο των ισραηλινών δυνάμεων είτε να διαφύγουν εντός των ορίων της νότιας Γάζας χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προειδοποίησαν ότι η μαζική μετακίνηση θα επιδεινώσει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή.

"Άλλο ένα κύμα εκτοπισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα", ανέφερε ο Τόμας Γουάιτ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Γάζα, σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

Επιτείνοντας το χάος, τα τηλεφωνικά και διαδικτυακά δίκτυα σε όλη τη Γάζα κατέρρευσαν και πάλι το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε ο παλαιστινιακός πάροχος τηλεπικοινωνιών PalTel. 

Το δίκτυο έχει καταρρεύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό αδύνατη την επικοινωνία των κατοίκων μεταξύ τους ή με τον έξω κόσμο για ώρες ή μερικές φορές για αρκετές ημέρες μέχρι να επισκευαστεί.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει προηγουμένως προειδοποιήσει ότι τέτοιες διακοπές επικοινωνίας κινδυνεύουν να αποτελέσουν κάλυψη για φρικαλεότητες στη Γάζα. 

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξοντώσει τη Χαμάς, η επίθεση της οποίας στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Γάζα σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και προκάλεσε τη φονικότερη βία των τελευταίων δεκαετιών. 

Ο πόλεμος έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους και έχει εκτοπίσει πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της περιοχής των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει αρκετές εκατοντάδες αμάχους από την Παρασκευή που έληξε η εβδομαδιαία εκεχειρία.

Υπό την αυξανόμενη πίεση του κορυφαίου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ φαίνεται να τρέχει για να καταφέρει ένα θανατηφόρο χτύπημα κατά της Χαμάς - αν αυτό είναι δυνατό, δεδομένων των βαθιών ριζών της ομάδας στην παλαιστινιακή κοινωνία - πριν από οποιαδήποτε νέα κατάπαυση του πυρός. Αλλά ο αυξανόμενος απολογισμός θα αυξήσει τη διεθνή πίεση για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι αεροπορικές επιδρομές και η χερσαία επίθεση στη βόρεια Γάζα έχουν μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις της πόλης της Γάζας και των γύρω περιοχών σε ερείπια. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν νότια κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ο στρατός διέταξε την απομάκρυνση του πληθυσμού από μια περιοχή περίπου 62 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα και κοντά στο Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τους χάρτες εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός. Αυτό μειώνει περαιτέρω τον διαθέσιμο χώρο για τους Παλαιστίνιους κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο.

Μάχες στην κεντρική Γάζα
Οι συνεχείς βομβαρδισμοί στις παρυφές του Χαν Γιουνίς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, φώτισαν τον ουρανό πάνω από την πόλη το βράδυ της Δευτέρας και ένα ρεύμα ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, κατέληξαν στο κεντρικό νοσοκομείο.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ισραηλινά πλήγματα ήταν "σε άγρια κλίμακα", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αγκααλκούρντι, εργαζόμενος στην οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στο Χαν Γιουνίς. "Μετά βίας έχει παραδοθεί οποιοδήποτε είδος βοήθειας στους ανθρώπους, ούτε έχουν απομείνει τρόφιμα στα καταστήματα".

Είπε ότι οι γειτονιές και τα καταφύγια αδειάζουν καθώς οι άνθρωποι φεύγουν. Φυλλάδια που έριξε ο ισραηλινός στρατός προειδοποιούν τους ανθρώπους να πάνε νότια προς τα σύνορα με την Αίγυπτο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να φύγουν από τη Γάζα, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η γειτονική Αίγυπτος έχουν αρνηθεί να δεχτούν πρόσφυγες.

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

(Παλαιστίνιοι βλέπουν την καταστροφή από τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας στη Ράφα)

Η περιοχή που το Ισραήλ διέταξε να εκκενωθεί καλύπτει περίπου το ένα πέμπτο του Χαν Γιουνίς. Πριν από τον πόλεμο, η περιοχή αυτή φιλοξενούσε περίπου 117.000 ανθρώπους και τώρα στεγάζει επίσης περισσότερους από 50.000 εκτοπισμένους από το βορρά, οι οποίοι ζουν σε 21 καταφύγια, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Δεν έγινε γνωστό πόσοι είναι αυτοί που διαφεύγουν. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αγνοήσει τις προηγούμενες εντολές εκκένωσης, λέγοντας ότι δεν αισθάνονται πιο ασφαλείς, αφού οι περιοχές όπου τους είπαν να φύγουν έχουν επίσης βομβαρδιστεί. Πολλοί φοβούνται επίσης ότι δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Δεν ήταν σαφές πού είχαν μετακινηθεί ισραηλινά στρατεύματα στη νότια Γάζα, αλλά ο στρατός είπε στους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τον κεντρικό δρόμο μεταξύ του Χαν Γιουνίς και της Ντέιρ αλ Μπαλάχ, υποδηλώνοντας ότι οι δυνάμεις κινούνται μεταξύ των δύο πόλεων.

Δορυφορικές φωτογραφίες από την Κυριακή αποκάλυψαν περίπου 150 ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων βόρεια της καρδιάς του Khan Younis. 

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης έντονες μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών της Χαμάς στη βόρεια Γάζα - στον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya και στη συνοικία Shijaiya της πόλης της Γάζας, και οι δύο σκηνές έντονων βομβαρδισμών και μαχών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι ο στρατός καταδιώκει τη Χαμάς με τη "μέγιστη δυνατή δύναμη" στα βόρεια και τα νότια, ενώ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους αμάχους.

Έδειξε έναν χάρτη που χωρίζει τη νότια Γάζα σε δεκάδες τετράγωνα για να δώσει "ακριβείς οδηγίες" στους κατοίκους σχετικά με το πού πρέπει να εκκενωθούν. Οι περισσότεροι προτρέπονται να φύγουν νότια, αλλά, με σύγχυση, ένας χάρτης που αναρτήθηκε στο Χ από τον στρατό τη Δευτέρα προέτρεπε τους ανθρώπους να φύγουν προς το Fakhari, μια συνοικία ανατολικά του Khan Younis που ο στρατός διέταξε να εκκενωθεί μια μέρα πριν.

"Το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου είναι αφόρητο", δήλωσε η Mirjana Spoljaric, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης στη Γάζα. "Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε στη Γάζα, και με τη στρατιωτική πολιορκία σε ισχύ, δεν υπάρχει επίσης επαρκής ανθρωπιστική ανταπόκριση επί του παρόντος".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι του είπαν από το Ισραήλ να αδειάσει την αποθήκη ιατρικών προμηθειών στη νότια Γάζα εντός 24 ωρών πριν από μια προωθούμενη χερσαία επιχείρηση. Η COGAT, ένα όργανο του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που ασχολείται με τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, αρνήθηκε ότι είχε εκδώσει τέτοια εντολή.

Ο Spoljaric, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

(Ένας Παλαιστίνιος μεταφέρει έναν συγγενή του που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας στη Ράφα)

Σε επιστολή προς την επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, μια ομάδα απελευθερωμένων ισραηλινών ομήρων ζήτησε να τη συναντήσει κατά την επίσκεψή της στην περιοχή και ζήτησε περισσότερη βοήθεια από την οργάνωση για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 137 αιχμαλώτων.

"Κάθε μέρα που περνάει μπορεί να είναι η τελευταία τους και τα δεινά που υπομένουν είναι απάνθρωπα", έγραψαν οι οκτώ απελευθερωμένοι αιχμάλωτοι και 102 συγγενείς των ομήρων που βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία.

Αύξηση του διοδίου
 

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου έχει ξεπεράσει τους 15.890 ανθρώπους - το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά - ενώ περισσότεροι από 42.000 έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ των θανάτων αμάχων και μαχητών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ-Κίντρα δήλωσε ότι εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τη λήξη της εκεχειρίας, ενώ πολλοί εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στην Ντέιρ αλ Μπάλα δέχθηκε 32 πτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από ισραηλινά πλήγματα σε όλη την κεντρική Γάζα, δήλωσε ο Ομάρ αλ Νταράουι, διοικητικός υπάλληλος. 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αεροσκάφη έπληξαν περίπου 200 στόχους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ χερσαία στρατεύματα επιχειρούσαν "παράλληλα", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Είπε ότι τα στρατεύματα στη βόρεια Γάζα αποκάλυψαν δύο φρεάτια σήραγγας των μαχητών που περιείχαν εκρηκτικά και όπλα σε ένα σχολείο, αφού δέχθηκαν επίθεση.

Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα οι αναφορές στο πεδίο της μάχης από τις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει τους πράκτορες της Χαμάς και επιρρίπτει την ευθύνη για τις απώλειες αμάχων στους μαχητές, κατηγορώντας τους ότι δρουν σε κατοικημένες γειτονιές. Παρόλα αυτά, δεν παρέχει απολογισμό για τους στόχους του σε μεμονωμένα πλήγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αράχωβα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον θάνατο του χάσκι - «Να δούμε αν κυκλοφορεί δολοφόνος ανάμεσά μας»

Πώς ένας υπάλληλος ΔΕΔΔΗΕ απέσπασε μισό εκατομμύριο ευρώ από οικογενειακή επιχείρηση

Ηράκλειο: Σχεδόν μισό κιλό κάνναβη βρήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι 39χρονου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis