Κόσμος

Σουπερμάρκετ απαγορεύει την είσοδο σε ρατσιστές πελάτες

σουπερ μαρκετ γαλλια

«Απαγορεύονται οι ρατσιστές σε αυτό το μαγαζί» γράφει ένα χειρόγραφο σημείωμα σε ένα σούπερ μάρκετ Franprix στο Παρίσι. Ο μάνατζερ του μαγαζιού, που είναι Εβραίος, εξήγησε ότι το σημείωμα μπήκε εξαιτίας των καθημερινών ρατσιστικών προσβολών που διατυπώνουν πελάτες στο μαγαζί. 

Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στη 19η περιφέρεια του Παρισιού, που θεωρείται ήσυχη και πολυπολιτισμική. 

Μετά την απαγόρευση, η πινακίδα αναφέρει ότι σε αυτό το κατάστημα «δουλεύουν: Άραβες, μαύροι, Ασιάτες, Εβραίοι, λευκοί και άλλοι...». 

Αν και στη Γαλλία υπάρχει αντιρατσιστικός μόνος, ο μάνατζερ του σούπερ μάρκετ ανέφερε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης επειδή «έχει αρρωστήσει από τις ρατσιστικές, αντισημιτικές και σεξιστικές προσβολές» που απευθύνονται τόσο στον ίδιο όσο και στο προσωπικό. 

«Οι ρατσιστές έρχονται από όλες τις πλευρές, καθημερινά και είναι ένα φαινόμενο που δεν σταματά ποτέ», είπε στο France Info. Επίσης, υποστήριξε ότι αν και προέβη δύο φορές σε καταγγελία, η αστυνομία δεν έλαβε κανένα μέτρο. 

«Είμαι Εβραίος, ο συνέταιρός μου Ιταλός και ένας εργαζόμενος Κινέζος. Όλοι έχουμε δεχθεί προσβολές, είναι ανυπόφορο», είπε ο ιδιοκτήτης, που αποκάλυψε μόνο ότι τον λένε Ζαν-Ζακ, εξηγώντας ότι πολλοί πελάτες απευθύνουν ρατσιστικές προσβολές για πολύ χαζά πράγματα, όπως επειδή περιμένουν πολύ στο ταμείο. 

Η πινακίδα προκάλεσε αντιδράσεις και στο προσωπικό. Μία εργαζόμενη, η Ντιάν υποστήριξε ότι παρότι δέχθηκαν κάποιες θετικές αντιδράσεις «μια μικρή πινακίδα δεν θα εκπαιδεύσει πολλούς ανθρώπους». Ένας άλλος υπάλληλος, ο Σαμίρ αντιμετώπισε το ζήτημα με σκεπτικισμό, καθώς φοβάται ότι η πινακίδα ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες ρατσιστικές επιθέσεις.

Κόσμος

IEA: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος

Ρυποι

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 «μόνο βιώσιμη δεν είναι» για το κλίμα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η Επισκόπηση Παγκόσμιας Ενέργειας του IEA για το 2021 προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθουν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, γεγονός που δείχνει ότι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους από τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενιαία αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας» υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Η φετινή αύξηση είναι πιθανό ότι θα προκληθεί από μια ανάκαμψη της χρήσης άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ο Μπιρόλ, σημειώνοντας ότι από την έκθεση του IEA προβλέπεται ότι η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Ασία.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον IEA.

Σύνοδος Κορυφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό ενόψει των παγκόσμιων συνομιλιών που θα γίνουν στην Σκωτία αργότερα φέτος. Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι εκπομπές CO2 που συνδέονταν με την ενέργεια μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, έπειτα από μια κορύφωσή τους το 2019 σε 33,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην επισκόπηση του IEA για φέτος αναλύθηκαν τα πιο πρόσφατα εθνικά στοιχεία που υπάρχουν από όλον τον κόσμο, οι τάσεις οικονομικής ανάπτυξης και τα νέα ενεργειακά σχέδια τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν.

Η παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με πρώτες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωθώντας την πάνω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αυξηθεί το 2021, καθώς και η ζήτηση άνθρακα και αυτή αερίου αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Η αναμενόμενη αύξηση στην χρήση άνθρακα επισκιάζει αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά σχεδόν 60%, παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης στην ζήτηση άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με πρώτη την Κίνα.

Η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει αρκετά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, σύμφωνα με τον IEA.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ - CDC: Είναι περιττή η συχνή απολύμανση των επιφανειών για τον κορωνοϊό

Μάθετε πώς επηρεάζει το σώμα η θερινή ώρα

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί