Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, που χθες δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, παραμένει διασωληνωμένος και δεν μπορεί να μιλήσει, όπως δήλωσε ο ατζέντης του, Άντριου Γουάιλι.
Έχει δεχθεί πολλαπλά τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του και σύμφωνα με τον Γουάιλι έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός χεριού του και στο ήπαρ του, ενώ κινδυνεύει να χάσει και την όραση από το ένα του μάτι.
«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι· τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν· και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε ο κ. Γουάιλι σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
New York: Author Salman Rushdie has been stabbed on stage. Recently there was a fatwa against him for his book Satanic Verses. pic.twitter.com/FYOQNKoQ0z
— Nikhil Reddy 🇮🇳 (@Nikhil_Speakes) August 12, 2022
Ο δράστης της επίθεσης
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον διάσημο συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικος Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Author Salman Rushdie was attacked at a speaking event in Chautauqua, N.Y., on Friday by a man who stormed the stage and stabbed the writer in the neck, police said. https://t.co/PQqhVSFKkq pic.twitter.com/4QwIUzi3Jx
— The Washington Post (@washingtonpost) August 12, 2022
Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρουσντί.
Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η χειρότερη ξηρασία στην Ευρώπη τα τελευταία 500 χρόνια
Η Φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνδρομή της στις φωτιές της Γαλλίας
13 Αυγούστου 2004: Η μεγαλειώδης τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας