Κόσμος

Προφυλακίστηκαν 70 αξιωματικοί για διασυνδέσεις με το καθεστώς Γκιουλέν

φετουλάχ γκιουλέν

Την προφυλάκιση 70 αξιωματικών διέταξε η εισαγγελία της Τουρκίας με την κατηγορία ότι φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι διεξήγαγε προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνμονικές αρχές έχουν εξαπολύσει ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 38 περιοχές της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη στην κεντρική τουρκική περιοχή της, Ικόνιο με επικεφαλής κρατικούς εισαγγελείς.

Οι προφυλακιστέοι στρατιωτικοί στοχοποιήθηκαν μετά από αναφορές συναδέλφων τους σε βάρος τους, οι οποίοι είχαν επίσης προφυλακιστεί με τις ίδιες κατηγορίες, ενώ φέρεται να ευθύνονται μάλιστα για την στράτευση μαθητών στο κίνημα του Γκιουλέν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Στοιχεία από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δείχνουν ότι τον Μάρτιο η Τουρκία προχώρησε σε 160.000 προφυλακίσεις και απέλυσε περίπου τον ίδιο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων από την απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προφυλακιστεί, πάνω από 50.000 έχουν επισήμως κατηγορηθεί και παραμένουν στην φυλακή καθόλη τη διάρκεια της δίκης. Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν επικρίνει τις εν λόγω ενέργειες, με την Αγκυρα να απαντά ότι πρόκειται για αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ως παρακινητή του πραξικοπήματος, ωστόσο ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Κόσμος

ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Η ινδική μετάλλαξη εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Σουμία Σουαμινάθαν εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψηφίου εμβολίου της CureVac σε μια κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδιαιτέρως επειδή υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές προτάσσουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.

«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι παραλλαγές του κορωνοϊού αναφέρθηκαν από την CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε μονάχα 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ. Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε.

Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η Σουαμινάθαν σημείωσε ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac.

«Απλά επειδή πρόκειται για ένα ακόμη εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία», εξήγησε η Σουαμινάθαν. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.

Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.

«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ράιαν. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στα 469 τα νέα κρούσματα - 307 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Κρήτη - κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊος - Εμβόλια: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 1 εκατ. δόσεις στον Καναδά