Κόσμος

Πάουελ: Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, ο Τραμπ δεν μπορεί να με απολύσει

c8a2b2838632e179449674672bb2523f_xl.jpg

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να απολυθεί από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ συνέχισε να αποφεύγει άμεσα σχόλια σχετικά με την κριτική του προέδρου για την πολιτική επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ο Πάουελ ανέφερε στο CBS ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να τον απομακρύνει από το αξίωμά του.

"Ο νόμος είναι σαφής ότι έχω τετραετή θητεία και προτίθεμαι να την υπηρετήσω", δήλωσε ο Πάουελ. Ερωτηθείς άμεσα αν θεωρεί ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να τον απολύσει, είπε "όχι".

Μια σειρά επιτακτικών αυξήσεων επιτοκίων το 2018 επέστησε την οργή του προέδρου, παρόλο που ανέθεσε στον Πάουελ στη θέση της Fed αφού αποφάσισε να μην τοποθετήσει την πρώην πρόεδρο Janet Yellen για δεύτερη θητεία.

Η Fed υπό την Πάουελ ενέκρινε ομόφωνα τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, συνεχίζοντας μια κίνηση προς την εξομάλυνση της πολιτικής που ξεκίνησε το Yellen τον Δεκέμβριο του 2015. Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ, ο Πάουελ ανέφερε στο CBS ότι πιστεύει ότι παραμένει δυνατή, αν και αναγνώρισε ότι σημάδια αδυναμίας από τον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ΗΠΑ.

"Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αυτή η οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται", είπε.

Κόσμος

Κορωνοϊός – ΕΜΑ: 325 περιστατικά θρομβώσεων παγκοσμίως μετά από χορήγηση εμβολίου

εμβολιο κορωνοϊού

Στα 325 ανέρχονται παγκοσμίως τα περιστατικά θρομβώσεων, που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού,ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων του ΕΜΑ, δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με το αυτό της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, μέχρι χθες το βράδυ 20:00 ώρα Ελλάδας έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 901.600.000 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού σε τουλάχιστον 206 χώρες ή εδάφη.

ειδησεις σημερα 

Κορωνοϊός: Στα 3.789 τα νέα κρούσματα - 87 θάνατοι - 847 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός - λύματα: Μεγάλη αύξηση σε Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: 48 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ στην Αττική