Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πλήγματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Image
πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
 clock 21:36 | 13/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο οποίος έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αποθηκεύει όπλα εκεί και πως έχει μετατρέψει τον πυρηνικό σταθμό και σε βάση για εκατοντάδες στρατιώτες.

«Περιορίστε την παρουσία σας στους δρόμους του Ενεργκοντάρ! Λάβαμε πληροφορίες για νέες προκλήσεις από τους (Ρώσους) κατακτητές», διεμήνυσε η ουκρανική πυρηνική υπηρεσία Energoatom, με μήνυμα στο Telegram από έναν τοπικό αρχηγό στην πόλη Ενεργκοντάρ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η πόλη αυτή παραμένει πιστή στο Κίεβο. «Σύμφωνα με κατοίκους, σημειώνονται νέοι βομβαρδισμοί προς την κατεύθυνση του πυρηνικού εργοστασίου», ανέφερε το μήνυμα.

Ωστόσο, φιλορώσοι αξιωματούχοι στις κατεχόμενες περιοχές στην περιοχή Ζαπορίζια κατηγόρησαν τις ουκρανικές δυνάμεις για τους βομβαρδισμούς. «Η Ενεργκοντάρ και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δέχονται και πάλι πυρά από τους μαχητές του (Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της διοίκησης που έχει διορίσει η Μόσχα. Οι πύραυλοι έπεσαν «στις περιοχές που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ντνίπρο και στο εργοστάσιο», είπε, χωρίς να αναφέρει θύματα ή ζημιές. Οι περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία και αυτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας χωρίζονται από τον ποταμό Ντνίπρο.

Το Κίεβο και η Μόσχα αντήλλαξαν κατηγορίες για βομβαρδισμούς στο εργοστάσιο αυτόν τον μήνα, εγείροντας φόβους για πυρηνική καταστροφή, οδηγώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη. Η Ουκρανία ανέφερε ότι τα πρώτα χτυπήματα στις 5 Αυγούστου  κατέστρεψαν  ένα καλώδιο τροφοδοσίας, με αποτέλεσμα ένας από τους αντιδραστήρες να σταματήσει να λειτουργεί. Στη συνέχεια, πλήγματα την Πέμπτη  κατέστρεψαν  ένα αντλιοστάσιο και τους αισθητήρες ακτινοβολίας. Η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από δυτικούς συμμάχους, ζήτησε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από το εργοστάσιο και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κάθε μέρα 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται

Τουρκία: Δύο ακόμα πλοία με σιτηρά απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά επιθεωρήσεις στα στρατόπεδα αιχμαλώτων των Ρώσων

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis