Κόσμος

Νορβηγία - κορωνοϊός: Έρχεται νέο πακέτο αυστηρών μέτρων

Νορβηγία

Η Νορβηγία θα ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα την επόμενη εβδομάδα για να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού ύστερα από την πρόσφατη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.

«Βλέπουμε ότι η μόλυνση εξαπλώνεται σε πολλά μέρη», δήλωσε η Σόλμπεργκ. «Αυτό είναι ανησυχητικό. Κατά συνέπεια, ανακοινώνουμε ήδη από τώρα ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αυστηροποίηση των περιορισμών. Τα μέτρα θα αφορούν περιοχές όπου η ασθένεια εξαπλώνεται», δήλωσε η ίδια.

Αν και τα περιστατικά αυξάνονται και οι αρχές ανησυχούν, η κατάσταση στη Νορβηγία είναι λιγότερο δραματική σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, μετά την Εσθονία.

Ο συνολικός αριθμός κατά τις 14 τελευταίες ημέρες των κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους ήταν σήμερα 36,6, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων.

Εντός της χώρας υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και οι αρχές ανησυχούν κυρίως με την κατάσταση στο Όσλο, όπου οι περιορισμοί, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι αυστηρότεροι σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να μπορέσει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό το πρώτο εξάμηνο του 2021, δήλωσε η Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.
«Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 θα είναι εθελοντικός αλλά η στήριξη για τα εμβόλια στη Νορβηγία τείνει να είναι υψηλή», δήλωσε.

Υγεία

Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι νεφροπαθείς αναπτύσσουν αντισώματα

εμβολιασμός

Η μεγάλη πλειονότητα των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση, αλλά όχι όσων έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, αναπτύσσουν ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους κατά του Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μικρή γαλλική επιστημονική μελέτη.

Ο εμβολιασμός οδηγεί επίσης, πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων, στην ισχυρή ανοσιακή απόκριση σε επίπεδο Τ-λεμφοκυττάρων έναντι του κορονοϊού σε όλους τους νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, καθώς και σε περισσότερους από τους μισούς μεταμοσχευμένους (σχεδόν σε έξι στους δέκα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Ντομινίκ Μπερτράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ρουέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JASN της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για δέκα ασθενείς σε χρόνια αιμοκάθαρση (αιμοδιάλυση) και άλλους 45 που είχαν κάνει μεταμόσχευση νεφρού. Όλοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

«Ανησυχητική η χαμηλή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων στους μεταμοσχευμένους»

Μετά τη δεύτερη δόση το 89%, οι εννέα στους δέκα, ασθενείς σε αιμοκάθαρση και μόνο το 18% των μεταμοσχευμένων ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Η διαφορά ήταν μικρότερη (100% και 58% αντίστοιχα), όσο αφορά στην κυτταρική ανοσία. Η ανοσιακή απόκριση φάνηκε να επηρεάζεται από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που έπαιρναν οι μεταμοσχευμένοι, με μερικά φάρμακα να επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι άλλα.

«Το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό στα άτομα που κάνουν αιμοδιάλυση, συνεπώς ο εμβολιασμός πρέπει να συνιστάται σαφώς σε αυτούς τους ασθενείς. Αντίθετα, η χαμηλή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων που παρατηρήθηκε στους μεταμοσχευμένους, είναι ανησυχητική. Πάντως, τα αντισώματα δεν αποτελούν το πλήρες φάσμα της προστασίας που πυροδοτείται από το εμβόλιο, καθώς η κυτταρική ανοσία είναι πιθανότατα επίσης πολύ σημαντική», επεσήμανε ο Δρ. Μπερτράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει εάν ένας εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με κρούσμα

Κορωνοϊός και διαβήτης: Πώς συνδέονται

Διατροφή και κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο με βάση τις συνήθειές τους