Κόσμος

Νιγηρία: Ο πρόεδρος του Μνημείου του Άουσβιτς προσφέρθηκε να εκτίσει την ποινή ενός 13χρονου

Άουσβιτς.jpg

Ο επικεφαλής του Μνημείου του Άουσβιτς, στην Πολωνία, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Νιγηρίας, με την οποία προσφέρεται να εκτίσει ένα μέρος της ποινής κάθειρξης 10 ετών που επιβλήθηκε σε έναν 13χρονο για την κατηγορία της βλασφημίας.

Ο Πιότρ Σιβίνσκι ζήτησε να δοθεί χάρη στον Ομάρ Φαρούκ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι βλασφήμιση κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης. Τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε από ισλαμικό δικαστήριο στην Πολιτεία Κάνο της βόρειας Νιγηρίας. Αν δεν είναι εφικτό να δοθεί χάρη στον Ομάρ, ο Σιβίνσκι είπε ότι ο ίδιος και άλλοι 119 εθελοντές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την τιμωρία του παιδιού και να εκτίσουν έναν μήνα στη φυλακή ο καθένας.

Ως διευθυντής ενός μνημείου «όπου φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν παιδιά, δεν μπορώ να αδιαφορήσω για αυτήν την επαίσχυντη ποινή για την ανθρωπότητα», εξηγεί στην επιστολή του, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Μνημείου στο Twitter.

Δύο εκπρόσωποι του προέδρου της Νιγηρίας απέφυγαν να σχολιάσουν αυτήν την ασυνήθιστη παρέμβαση.

Η προεδρία της Νιγηρίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη δικαστική απόφαση, την οποία καταδίκασαν πολλές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η UNICEF την χαρακτήρισε «λανθασμένη», τονίζοντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Νιγηρία.

Ένας σύμβουλος του κυβερνήτη του Κάνο είπε ότι είδε την επιστολή στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η θέση της κυβέρνησης του Κάνο ταυτίζεται με την απόφαση του ισλαμικού δικαστηρίου», είπε ο Σαλίχου Τάνκο Γιακασάι.

Ο Μπάμπα Τζίμπο Ιμπραχίμ, ένας εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών του Κάνο, είπε ότι δεν έχει διαβάσει την επιστολή, όμως εξήγησε ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να δώσει χάρη στο αγόρι.

Η Νιγηρία είναι διαιρεμένη μεταξύ του χριστιανικού (κατά κύριο λόγο) νότου και του μουσουλμανικού βορρά. Δώδεκα από τις 36 Πολιτείες της εφαρμόζουν τη σαρία.

Κόσμος

Χιλή: Το 79% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης έχει πλέον εμβολιαστεί

χιλη κορωνοιος

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής, ο Ενρίκε Πάρις, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι πάνω από 12,07 εκατομμύρια πολίτες, ή με άλλα λόγια το 79,41% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19.

Το εθνικό πρόγραμμα έχει στόχο να εμβολιαστούν 15,20 εκατομμύρια πολίτες, ή το 80% του συνολικού πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία, ή «ανοσία της αγέλης».

Εντός εβδομάδας θα αρχίσει ο εμβολιασμός εφήβων μεταξύ 12 και 17 ετών με συννοσηρότητες.

Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 828 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 25 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε μέχρι εδώ τους 35.176 νεκρούς επί συνόλου 1.611.917 μολύνσεων.

Πάντως τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 14% τις τελευταίες επτά ημέρες και κατά 46% τις τελευταίες δεκατέσσερις. Σε 11 από τις 16 περιφέρειες, ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 2% ή ακόμη χαμηλότερο ποσοστό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Οι νεαροί πιάστηκαν στα χέρια - Αναστάτωση από τη συμπλοκή