Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Γράψε, σβήσε για τον νέο επικεφαλής της Σιν Μπετ - Γιατί άλλαξε γνώμη

Μπενιαμίν Νετανιάχου
 clock 13:25 | 01/04/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί από την απόφασή του να διορίσει τον αντιναύαρχο Ελί Σαρβίτ ως τον επόμενο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (Σιν Μπετ), περίπου 24 ώρες μετά την ανακοίνωση για την επιλογή του.

Η ανακοίνωση

Ο Νετανιάχου συνάντησε τον Σαρβίτ χθες το βράδυ για να του ανακοινώσει ότι τελικά δεν θα είναι ο νέος επικεφαλής της Σιν Μπετ.

«Τη Δευτέρα ο Νετανιάχου συναντήθηκε εκ νέου με τον αντιναύαρχο Σαρβίτ με αφορμή τον διορισμό του ως επικεφαλής της Σιν Μπετ», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Τον ευχαρίστησε (…) που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του καθήκοντος αλλά τον ενημέρωσε ότι, έπειτα από περαιτέρω σκέψεις, σκοπεύει να εξετάσει και άλλες υποψηφιότητες», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Τι προηγήθηκε

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι επέλεξε να διορίσει τον πρώην διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, Έλι Σαρβίτ, ως νέο επικεφαλής της Σιν Μπετ, μετά την «καρατόμηση» του Ρόνεν Μπαρ νωρίτερα αυτό το μήνα και παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έχει παγώσει την αποπομπή του ως τις 8 Απριλίου.

Η απόφαση αυτή του Νετανιάχου προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού λόγω των πολιτικών απόψεων του αντιναυάρχου εν αποστρατεία, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα ο Σαρβίτ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο είχε επικρίνει την περιβαλλοντική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι «επιταχύνει την καταστροφή» του πλανήτη.

Το άρθρο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενού συμμάχου του Τραμπ.

«Αν και είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η Αμερική δεν έχει καλύτερο φίλο από το Ισραήλ, ο διορισμός του Έλι Σαρβίτ ως νέου επικεφαλής της Σιν Μπετ είναι κάτι περισσότερο από προβληματικός», έγραψε στο Χ ο Γκράχαμ. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ μεγαλύτερος υποστηρικτής για το κράτος του Ισραήλ από τον πρόεδρο Τραμπ. Οι δηλώσεις που έκανε ο Έλι Σαρβίτ για τον πρόεδρο Τραμπ και τις πολιτικές του θα προκαλέσουν ανώφελη ένταση σε μια κρίσιμη συγκυρία», πρόσθεσε.

«Η συμβουλή μου προς τους Ισραηλινούς φίλους είναι να αλλάξουν πορεία και να διεξάγουν πιο ενδελεχείς ελέγχους», υπογράμμισε ο Γκράχαμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο αστυνομικό στον Κηφισό

Μιανμάρ - σεισμός: Ανοίγουν ομαδικούς τάφους, πάνω από 2.000 οι νεκροί, χιλιάδες χωρίς νερό και τροφή

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis