Κόσμος

Μήνυμα Ακιντζί για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: "Να μοιραστούμε το φυσικό αέριο"

Ακιντζί Μουσταφά- ηγέτης τουρκοκυπρίων

«Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συνεχίσουμε για μια λύση», δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί, μία ημέρα πριν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμα του για την αυριανή 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ανέφερε πως όλες οι πλευρές είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και βούληση τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Αναφέρθηκε και στο θέμα των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως υποστήριξε, αξιολογώντας τα όσα συνέβησαν στις 20 Ιουλίου 1974 και τις τότε συγκυρίες δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει το τι προηγήθηκε στις 15 Ιουλίου (πραξικόπημα κατά του Μακαρίου) όταν «οι φασίστες στρατιωτικοί της χούντας που ήταν επικεφαλής στην Ελλάδα, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Κύπρο στόχευαν με το πραξικόπημα, καταδυναστεύοντας πρώτα την ελληνοκυπριακή κοινότητα και αμέσως μετά αφήνοντας εκτός έννομης τάξης τους Τουρκοκύπριους, να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα».

Στις 20 Ιουλίου, υποστήριξε, «η Τουρκία υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μόνη της, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποδέχθηκε, στρατιωτική επιχείρηση για να παρεμποδίσει την Ένωση του νησιού μας με την Ελλάδα». Ο στόχος της επιχείρησης που ανακοινώθηκε, είπε ο κ. Ακιντζί εννοώντας την εισβολή, ήταν να προστατέψει την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και την ανεξαρτησία της Κύπρου και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη που είχε διαμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες στην Κύπρο.

«Χωρίς αμφιβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, η νέα ρύθμιση θα μπορούσε να είναι μια ομοσπονδιακή δομή στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, με τρόπο που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών», είπε.

Πλησιάσαμε σε λύση

Για χρόνια, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, γίνονται προσπάθειες γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια φτάσαμε πολύ κοντά σε μια λύση, όπως είπε, που για λόγους που δεν πηγάζουν από την τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν το 2004 «το οποίο απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά» και το Κραν Μοντάνα το 2017 «όπου λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν υπήρξε κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα».

Λέγοντας ότι έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι όπου υπάρχουν προβλήματα υπάρχει και η αναζήτηση λύσης τους και πως η μη λύση «δεν μας φέρνει σε μια καλύτερη θέση, συσσωρεύει άλλα νέα προβλήματα».

«Όλες οι πλευρές είμαστε υποχρεωμένες να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση να προσπαθούμε για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Δεν είναι μόνο εμείς οι Τουρκοκύπριοι, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και κυρίως η ελληνοκυπριακή, πρέπει να βοηθήσουν για την ειρήνη, τη γαλήνη και την ευμάρεια στην Κύπρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η διαίρεση του νησιού μας θα ριζώσει ακόμη περισσότερο».

Αυτό, είπε, πρέπει να το δουν όλοι όσοι λένε ότι θέλουν λύση, και κυρίως οι Ελληνοκύπριοι, καθώς ο χρόνος που περνά δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς με τη δική μας ταυτότητα»

Πολλοί έντιμοι άνθρωποι, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να ζουν σε αυτά τα χώματα χωρίς να είναι μειονότητα, με τη δική τους ελευθερία και ελεύθερη ταυτότητα ως άνθρωποι που θα στέκονται όρθιοι, θα διοικούν μόνοι τους τους εαυτούς τους, έχοντας αφομοιώσει τις αρχές του Ατατούρκ, σε μια δημοκρατική, κοσμική δομή. Αυτό, ανέφερε, είναι χρέος τους και προς τις νέες γενιές αλλά και προς όσους έχασαν την ζωή τους γι’ αυτό, και κυρίως τους νέους.

Ο πόλεμος προκαλεί μεγάλο πόνο και όσοι τον έζησαν το ξέρουν, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για ένα νέο μέλλον με ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή και τον κόσμο, και πρόσθεσε πως «αυτό το όμορφο νησί αρκεί και για τις δύο κοινότητες».

Φυσικό αέριο

Εάν υπάρξει μια προσέγγιση διαμοιρασμού στο μέτρο του δικαίου των πόρων στην περιοχή, θα επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας πως όλοι θα ωφεληθούν εάν οι πόροι χρησιμοποιηθούν όχι για να «εξαντλήσει ο ένας τον άλλον, αλλά για να παράξουν από κοινού και να χρησιμοποιηθούν με έναν δίκαιο διαμοιρασμό».

Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, ας φωτίζει το δρόμο μας η αρχή του Κεμάλ Ατατούρκ ‘ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Κόσμος

Κορωνοϊός: Νέο εμβόλιο ειδικό για τη μετάλλαξη Δέλτα ετοιμάζουν επιστήμονες της Οξφόρδης

εμβολιο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης -οι ίδιοι που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca- άρχισαν να αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο ειδικά κατά του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού. Η εργασία τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και το εμβόλιο ουσιαστικά θα αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου που είχαν δημιουργήσει.

Μια πηγή σχετική με θέμα δήλωσε στη βρετανική «Ιντιπέντεντ» ότι η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Δεν διευκρινίστηκε σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Δεν είναι επίσης σαφές αν το νέο εμβόλιο έχει να κάνει και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα. Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονταν στη Δέλτα+.

Ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας Άρης Κατζουράκης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10-15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».

Εν όψει και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών διεθνώς για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα. Η εταιρεία Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από τον κορωνοϊό κάθε 16 μήνες

Λουμπούνης - Κορωνοϊός: Τρεις στους τέσσερις Κρητικούς είναι θωρακισμένοι

Ιδρυμα Γκέιτς: Θα χρηματοδοτήσει την πρόσβαση των φτωχών χωρών

ESPA BANNER