Κόσμος

Με συλλήψεις Αμερικανών στην Κίνα απειλεί το Πεκίνο

ΗΠΑ κίνα

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης προειδοποίησαν Αμερικανούς ομολόγους τους ότι το Πεκίνο ενδεχομένως να προβεί σε συλλήψεις Αμερικανών πολιτών, σε απάντηση στην άσκηση δίωξης από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά Κινέζων ερευνητών, που κατηγορούνται ότι έφτασαν στις ΗΠΑ αποκρύπτοντας ότι εργάζονται για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν στείλει επανειλημμένα σχετικά μηνύματα μέσω πολλών διαύλων, μεταξύ άλλων και μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Κινέζοι έθεσαν το ζήτημα εξαιρετικά "σκληρά", σημειώνοντας ότι οι διώξεις κατά Κινέζων πολιτών στις ΗΠΑ για παρόμοιες κατηγορίες πρέπει να τερματιστούν άμεσα.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν από το καλοκαίρι σε συλλήψεις σειράς Κινέζων επιστημόνων, οι οποίοι βρίσκονταν στο αμερικάνικο έδαφος επισκεπτόμενοι πανεπιστήμια για ερευνητική δραστηριότητα, απαγγέλλοντάς τους την κατηγορία ότι απέκρυψαν από τις αρχές των ΗΠΑ για τους αλλοδαπούς εισερχομένους στη χώρα την ιδιότητά τους ως στρατιωτικοί.

Οι συλλήψεις είχαν γίνει αντικείμενο προγενέστερου άρθρου της WSJ, με τις αμερικανικές αρχές να κατηγορούν τους Κινέζους επιστήμονες για συντονισμό ενεργειών με Κινέζους διπλωμάτες στις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε τον Ιούλιο στο κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον.

Κόσμος

Πάνω από 12.000 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Τσεχία

Τσχία - Κορωνοϊός

Η Τσεχία ανακοίνωσε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 12.472 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι στιγμής στη διάρκεια Σαββατοκύριακου, όταν συνήθως γίνονται λιγότερα διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην Τσεχία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον σε 250.797, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 106 για να φτάσουν τις 2.077.