Κόσμος

Μαθητής που ζούσε σε σκηνή αποφοίτησε με άριστα και κέρδισε υποτροφίες 3 εκατ. δολαρίων

tupac_mosley_1558393304837.jpg_15340427_ver1.0_1280_720.jpg

Ένας έφηβος από το Τενεσί, ο οποίος, παρότι άστεγος, ήταν ο αριστούχος του σχολείου του, συγκέντρωσε σε υποτροφίες για το κολέγιο συνολικό ποσό τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο μαθητής Tupac Mosley από το Μέμφις πρόσφατα έχασε τον πατέρα του, δεν είχε μόνιμη κατοικία και κάποια στιγμή ζούσε σε σκηνή, όπως γράφει η New York Post.

Κατάφερε όμως να πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις στο σχολείο του και στις εξετάσεις. Άλλωστε πάντα ήθελε να κάνει το καλύτερο για το σχολείο του, όπως είχε πει στο CNN.
Κι έτσι οι υποτροφίες άρχισαν να πέφτουν βροχή.

«Είναι τιμή και ευλογία» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως όταν άρχισε να λαμβάνει τις πρώτες προσφορές έβαλε τον προσωπικό του στόχο, τον οποίο τελικά ξεπέρασε.
«Ήθελα να φτάσω το ένα εκατομμύριο» λέει. «Δεν έμαθα παρά στην αποφοίτησή μου πως το ποσό είχε φτάσει τα τρία εκατομμύρια».

Ο Mosley δεν άφησε ποτέ τις προσωπικές του δυσκολίες να μπουν εμπόδιο στα ακαδημαϊκά όνειρά του και πήγαινε στο σχολείο πάντα χαμογελαστός, όπως περιγράφει ο διευθυντής του σχολείου.
Η επιτυχία πάντως φαίνεται πως ήταν οικογενειακό χαρακτηριστικό στην οικογένεια του Mosley, καθώς και ο μεγαλύτερος αδελφός του τελείωσε το σχολείο με άριστα.

Ο Mosley δήλωσε πως η υποστηρικτική οικογένειά του, οι φίλοι του και πολλοί άνθρωποι ακόμα έπαιξαν ρόλο στο πώς έφτασε εκεί που έφτασε. «Ήταν όλοι πολύ υποστηρικτικοί» σχολίασε ο ίδιος.
Κι έτσι το φθινόπωρο θα αρχίσει τη φοίτησή του στο Tennessee State University, για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός.
«Ανησυχούσα για τα οικονομικά και τα λεφτά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Οπότε το να ξέρω πως μπορώ να κάνω κάτι που απολαμβάνω για τα τέσσερα επόμενα χρόνια... να ξεκινήσω την καριέρα μου... είναι αναζωογονητικό και μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω» λέει ο ίδιος. «Μπορώ να προχωρήσω με αυτοπεποίθηση και χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ για τίποτα».

Κόσμος

Πακιστάν: Οργή για τον "μισογύνη" Πρωθυπουργό της χώρας

πακιστάν

Την οργή πολλών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Χαν ο οποίος, σε μια συνέντευξή του, είπε ότι τα θύματα βιασμού ήταν «ελαφρά ντυμένα».

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Axios, ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ συνέδεσε τις πράξεις των ανδρών με την ενδυμασία των γυναικών, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνα απλουστευτικές» από περίπου δέκα μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη.

«Εάν μια γυναίκα είναι ελαφρά ντυμένη, αυτό θα έχει κάποια επίδραση στους άνδρες, δεδομένου ότι δεν είναι ρομπότ. Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο Ιμράν Χαν όταν ρωτήθηκε για την επιδημία σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών στο Πακιστάν. Δεν διευκρίνισε για τι είδους ενδύματα μιλούσε, σε μια χώρα όπου οι περισσότερες γυναίκες φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες που καλύπτουν όλο το σώμα.

Περισσότερες από δέκα οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, μεταξύ των οποίων και η Πακιστανική Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ανεξάρτητο όργανο, τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη για τις απόψεις που εξέφρασε. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «είναι επικίνδυνα απλουστευτικές και απλώς ενισχύουν τη γενική άποψη ότι οι γυναίκες είναι συνειδητοποιημένα θύματα και οι άνδρες ανίσχυροι επιτιθέμενοι», επισημαίνουν. Με αυτές τις δηλώσεις «χορηγείται ατιμωρησία σε εκείνους που είναι ένοχοι για βιασμούς, σοδομισμούς και επιθέσεις», σχολίασε ο Καραμάτ Άλι, υπεύθυνος του Πακιστανικού Ινστιτούτου Εργασίας, Εκπαίδευσης και Έρευνας, που υπέγραψε επίσης την ανακοίνωση.

«Ανατριχιάζω με την ιδέα ότι πολλοί βιαστές αισθάνονται ασφαλείς σήμερα» καθώς οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «εγκρίνουν το έγκλημά τους», έγραψε στο Twitter η Κανουάλ Άχμεντ, μέλος μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στις αρχές Απριλίου ο Ιμράν Χαν είχε και πάλι συνδέσει τον βιασμό με τα ρούχα που επιλέγουν να φορέσουν οι γυναίκες. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες καλύπτουν το σώμα τους στο Ισλάμ είναι για να αποφύγουν τις προκλήσεις.

Τα θύματα βιασμού συχνά αντιμετωπίζονται με καχυποψία στο Πακιστάν και οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σπανίως ερευνώνται σοβαρά. Μεγάλο μέρος της χώρας ζει με βάση τον πατριαρχικό «κώδικα τιμής» που συστηματικά καταπιέζει τις γυναίκες.

Η δυσαρέσκεια ωστόσο διογκώνεται, μπροστά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζονται ορισμένες επιθέσεις. Το 2020 οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή τον βιασμό μιας μητέρας, μπροστά στα μάτια των παιδιών της, όταν το αυτοκίνητό της έμεινε από καύσιμα σε έναν δρόμο. Ένα στέλεχος της αστυνομίας την κατηγόρησε τότε ότι οδηγούσε μόνη της τη νύχτα χωρίς τον σύζυγό της.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Ποιες περιοχές "κάηκαν" από τον καύσωνα

ΕΛΣΤΑΤ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ένταξη στο Μητρώο Τομεαρχών

Χάρτης ECDC: «Πρασίνισε» η Ελλάδα εκτός Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας