Κόσμος

Κύπρος: Τι απαντά ο καθηγητής Χρ. Οικονόμου στην κυβέρνηση για το τραγούδι της Eurovision

Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου

Στον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της  Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλο, σχετικά με τα όσα ανέφερε με δήλωσή του για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη Κύπρο στη Eurovision, απαντά με άρθρο του ο Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου,Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Αναλυτικά αναφέρει:   

"Κύριε Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας,

Η δήλωσή σας, για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision, θα παραμείνει στην ιστορία του πολιτισμού και της παιδείας της Κύπρου, ως η πλέον ανεύθυνη τοποθέτηση για ένα μείζονος σημασίας θέμα.

Και αυτό γιατί η ουσία και η απόρριψη από την πλειονοψηφία του κυπριακού λαού του εν λόγω τραγουδιού, δεν είναι ο τίτλος, αλλά το περιεχόμενο και τα όσα αυτό πρεσβεύει. Φαίνεται ότι δεν μπήκατε στον κόπο να το ακούσετε ούτε μια φορά, γιατί αν το κάνατε τότε θα συνειδητοποιούσατε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο ο τίτλος του τραγουδιού, αλλά τα σατανολατρευτικά του μηνύματα.

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι το δεκαμελές, διορισμένο από την Κυβέρνηση, Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου αποφάσισε, ερήμην του κυπριακού λαού, να προβάλει τις σκοτεινές δαιμονικές δυνάμεις ως καλλιτεχνικό δήθεν προϊόν και να εκπροσωπήσει τον πολιτισμό και την παιδεία του τόπου μας;

Είναι δυνατόν η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας να ισοπεδώνει τις απόψεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού, οι οποίοι διαφωνούν με την αποστολή ενός σατανολατρικού τραγουδιού, το οποίο υποτιμά και εξευτελίζει την Ορθόδοξη πίστη και την θρησκευτική συνείδηση του Κυπριακού Ελληνισμού;

Ακόμη και η πίστη των Μουσουλμάνων της Κύπρου δεν ανέχεται τέτοιαν βλασφημία, η οποία εκφράζει την υποδούλωση του ανθρώπου στις δαιμονικές δυνάμεις.

Κύριε Βίκτωρα Παπαδόπουλε, το συγκεκριμένο τραγούδι δεν είναι προϊόν της πνευματικής και καλλιτεχνικής κουλτούρας, του ήθους και του πολιτισμού του λαού μας και ούτε ασφαλώς προϊόν ελευθερίας σκέψης.

Πρόκειται για τραγική υποκουλτούρα, σκοταδιστική σατανολατρεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους νέους του τόπου μας στην ανατροπή της κοινωνικής ευταξίας, της ευπρέπειας και της πνευματικής αναγέννησης.

Είναι γνωστό παγκοσμίως ότι εν ονόματι της σατανολατρείας έγιναν ειδεχθή εγκλήματα και φόνοι. Όταν η καλλιτεχνική ελευθερία της δημιουργίας οδηγεί τον λαό στον Διάβολο, για να εξυμνήσει τον Σατανά και να επιδοθεί στην Δαιμονολατρεία, αυτό δεν είναι προϊόν πολιτισμού, που δημιουργεί ανάταση στην ψυχή του ανθρώπου, αλλά τον στέλλει πραγματικά στον Διάβολο, σε μια αέναη υποδούλωση των παθών, στον βιολογικό και πνευματικό θάνατο του προσώπου.

Με τη δήλωσή σας, κ. Παπαδόπουλε, γίνεστε κατώτεροι των περιστάσεων και δείχνετε ότι όχι μόνο δεν έχετε ευαισθησία, στη θρησκευτική συνείδηση και την πίστη του λαού, αλλά ούτε καν στα ιερά και τα όσια του Έθνους και της Εκκλησίας, όταν υποστηρίζετε επιπόλαια ότι: «δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ή να περιορίζεται λόγω του τίτλου ενός τραγουδιού και δεν θα πρέπει να δίνονται διαστάσεις που δεν χρειάζονται».

Ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα με χιλιάδες πρόσφυγες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους και υπό το κράτος της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτό το σατανολατρικό τραγούδι μπορεί να εκπροσωπήσει αυτόν τον δοκιμαζόμενο, πονεμένο και βασανισμένο λαό της Κύπρου;

Δεν έχουμε αξίωση να γνωρίζετε φιλοσοφία ή θεολογία, ούτε να είστε πιστός ορθόδοξος χριστιανός. Έχουμε όμως αξίωση να γνωρίζετε ανάγνωση και γραφή για να κατανοήσετε ότι το περιεχόμενο και το μήνυμα του τραγουδιού, το οποίο σαφώς αποτυπώνεται στο ρεφρέν του, όπου με σαφήνεια παραδίδεται η πάσχουσα από το δαιμονικό πάθος στον Διάβολο και εξυμνεί τις σατανικές δυνάμεις με την υποταγή της στο σκοτάδι της δουλείας και του εξευτελισμού: «Έδωσα την καρδιά μου στον διάβολο, στον διάβολο. Το ’δωσα, το ’δωσα. Γιατί μου λέει, ότι είμαι ο άγγελός του, ο άγγελός του. Αγαπώ τον διάβολο»!

Δυστυχώς φαίνεται, μέσα από την δήλωσή σας, κ. Διευθυντά του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως αγνοείτε και τη στοιχειώδη σημειολογία του τραγουδιού, η οποία θα κυριαρχήσει στον ακροατή και τηλεθεατή της Eurovision, με την ονοματολογία του Διαβόλου και τη συνοδεία των αγγέλων του και θα δηλώσει σαφή άρνηση της λυτρωτικής δυνάμεως του Χριστού, ο οποίος κατήργησε το κράτος του Διαβόλου και έδωσε στον κάθε άνθρωπο, σε πανανθρώπινο επίπεδο, με τον Σταυρό και την Ανάστασή του τη λύτρωση και τη σωτηρία.

Η ευθύνη της ανευθυνότητας βαραίνει εσάς κ. Διευθυντή, την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δευτερευόντως το ανεύθυνο και διορισμένο Δ.Σ. του ΡΙΚ.

Ελπίζουμε, τέλος, ότι και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και η Ιεραρχία της κατά Κύπρον Εκκλησίας δεν θα παραμείνουν αφωνότεροι ιχθύος στην πρόκληση σας αυτή και θα στηρίξουν τα στοιχειώδη της πίστης του λαού μας".

Καθηγητής Χρήστος Κ. Οικονόμου

Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
τ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεκρή 34χρονη στην Κύπρο σε τελετή σατανισμού

Τουρκία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου με εννέα νεκρούς

Κορωνοϊός- Σουηδία: Eπέκτεινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

 

Κόσμος

IEA: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος

Ρυποι

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 «μόνο βιώσιμη δεν είναι» για το κλίμα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η Επισκόπηση Παγκόσμιας Ενέργειας του IEA για το 2021 προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθουν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, γεγονός που δείχνει ότι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους από τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενιαία αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας» υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Η φετινή αύξηση είναι πιθανό ότι θα προκληθεί από μια ανάκαμψη της χρήσης άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ο Μπιρόλ, σημειώνοντας ότι από την έκθεση του IEA προβλέπεται ότι η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Ασία.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον IEA.

Σύνοδος Κορυφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό ενόψει των παγκόσμιων συνομιλιών που θα γίνουν στην Σκωτία αργότερα φέτος. Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι εκπομπές CO2 που συνδέονταν με την ενέργεια μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, έπειτα από μια κορύφωσή τους το 2019 σε 33,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην επισκόπηση του IEA για φέτος αναλύθηκαν τα πιο πρόσφατα εθνικά στοιχεία που υπάρχουν από όλον τον κόσμο, οι τάσεις οικονομικής ανάπτυξης και τα νέα ενεργειακά σχέδια τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν.

Η παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με πρώτες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωθώντας την πάνω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αυξηθεί το 2021, καθώς και η ζήτηση άνθρακα και αυτή αερίου αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Η αναμενόμενη αύξηση στην χρήση άνθρακα επισκιάζει αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά σχεδόν 60%, παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης στην ζήτηση άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με πρώτη την Κίνα.

Η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει αρκετά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, σύμφωνα με τον IEA.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ - CDC: Είναι περιττή η συχνή απολύμανση των επιφανειών για τον κορωνοϊό

Μάθετε πώς επηρεάζει το σώμα η θερινή ώρα

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί